Малееви писаха история с рекорд на Голям Шлем, Аустралия Опън и световния тенис

3 сестри в първите 16, тогава повече няма, сега 32, и то с победи чак до 4-ти кръг … и достигат съответно до 3-то, 6-то и 4-то място в световната ранглиста за жени – безпрецедентен случай за 3 деца от едно семейство

Публикация за сестри Малееви на Аустралия опън 1993 – Мануела Малеева, Катерина Малеева и Магдалена Малеева.

Годината е 1993 – януари – мястото Австралия – участниците трите сестри Малееви – Мануела, Катерина и Магдалена – треньор и майка Юлия Барберян.

Юлия Барберян и сестри Малееви.

И трите сестри влизат в първите 16, тогава повече няма, сега са 32, и то постигат победи чак до 4-ти кръг.

Където ще срещнат супер звездите на женския тенис, но за да изгреят, и завинаги да останат, като супер триото на тенис хоризонта.

Този уникален рекорд не остава сам, след като всяка от “златната българска тройка” достига съответно до 3-то, 6-то и 4-то място в световната ранглиста за жени – безпрецедентен случай за 3 деца от едно семейство.

През 1993-та и трите бяха класирани последователно на 11-то (Магдалена), 12-то (Мануела) и 13-то (Катерина) в класацията, така стават 1-то трио от сестри, всичките класирани в топ 15. Триото има общо 40 титли на сингъл за фамилията, взети заедно, на всички повърхности, заедно с общо 1283 победи в сингъл.

Много труд и лишения, които не само завинаги ги изстрелват в една ракета над кортовете на Планетата, но и в семейното щастие в спорта и в личния живот. 

Сестри Малееви в първите 15 на планетата

Така че да се знае и помни, че преди сестрите Уилямс от голяма Америка, само две, бяха сестрите Малееви Мануела, Катерина и Магдалена, от малка България, вече три, тенисистки от световна класа!

Не случайно, легендата Мартина Навратилова ще каже: „Радвам се, че (Магдалена) е последната“!

“Предполагам, че ще бъда един от малкото играчи, които са загубили от всички тях. Поне победих майката. Не я победих лошо. Но, тя успя да има три дъщери след това,” споделя Навратилова, която през 1970 г., като тийнейжър побеждава Юлия Барберян.

Не случайно, Юлия Барберян беше удостоена с “Наградата за Майка на Джорджина Кларк” на Уимбълдън през 2016 г., като признание за приноса й към наследството на трите си дъщери, превръщайки ги в шампионки.

Ето как си спомня Мануела Малеева онова време: 

“Това сигурно е един от най-хубавите ни рекорди. Три сестри поставени в първите 16 (тогава нямаше 32) в главната схема на турнир от Големия шлем. Австралия 1993 г. Ако погледнете изрязката от вестника в дясната страна, ще видите програмата за деня. И трите играем в един и същи ден. Нервите на майка ми не знам как са издържали, но явно са й били доста калени!”

От първия успех на Мануела на Orange Bowl през 1979 г., до победата на Катерина в Хюстън през 1990 г., до (финалния) мач на Магдалена в Цюрих през 2005 г., една Малеева винаги е била в световния тенис елит и такова е тяхното дълголетие и наследство! Нашето, българското!

„Не знам дали сме променили нещо в спорта. Мога само да кажа, че съм много горд от постигнатото. В момента, в който играехме, вероятно не осъзнавахме какво постигаме, защото бяхме толкова концентрирани върху всеки мач, всеки турнир,” споделя Мануела.

„Поглеждайки назад, мога да кажа, че наистина се гордея с това, което успяхме да направим именно в България. И по-важното е, че сме много ценени като семейство, семейство, което (се) заедно се бори за каузи, подкрепяйки различни каузи. Не знам дали сме променили нещо, но вероятно ще бъде трудно да имаме трима братя или сестри в топ 10 през следващите няколко години.”

ПОКЛОН, МОМИЧЕТА!

***

MELBOURNE, AUSTRALIA – 1993: Manuela Maleeva-Fragniere of Bulgaria in action during the Australian Open Tennis Championships at Flinders Park in Melbourne, Australia circa January 1993. (PHOTO CREDIT: Professional Sport/Popperfoto via Getty Images/Getty Images)

Мануела Георгиева Малеева (Manuela Maleeva-Fragniere) е българска тенисистка, родена на 14 февруари 1967 г. в София, най-високо класиралата се българска тенисистка (3-тото място в световната ранглиста), както и единствената печелила турнир от Големия шлем – US Open на смесени двойки с Том Гъликсън (1984 г.). Оттегля се триумфално от професионалния тенис, след като печели турнира в Осака, Япония през 1994 .
Омъжва се през 1987 г. за швейцареца Франсоа Франие, от когото има три деца. Мануела и децата й Лора-Юлия, Ива и Тимо живеят във Веве Швейцария. В края на 2000 г. се разделя с Франиер. Работи с Фондация Суисклиникъл, която осигурява ортопедични грижи на болни деца в България.

„Всеки от нас трябва да се включи в нещата, в които вярваме… политика или изменение на климата или каквото и да било. Но, намерете кауза, която ви носи удовлетворение и където се чувствате полезни. И ето как се включих.” Така Мануела описва влизането си в политиката.
Мануела има две сестри, които са професионални тенисистки – Катерина Малеева и Магдалена Малеева.

***

Катерина Малеева, Уимбълдън 1990. PHOTO CREDIT: sporting-heroes.net

Катерина Георгиева Малеева е родена на 7 май 1969 г. в София. Започва професионалнната си кариера през 1984 г. Тя е най-успешната състезателка за отбора на България за Фед Къп. Активът ѝ е 29 победи и 22 загуби. Най-доброто ѝ класиране за световната ранглиста е 6-о място през 1990 г. Омъжена е за Георги Стоименов, имат две деца (Ния и Захари).

***

Магдалена Малеева достига до 4-то място в световната ранглиста.

Магдалена е родена на 1 април 1975 г. в София и е най-младата от триото „сестри Малееви“. Започва да тренира тенис на 8 г. Започва кариерата си като професионална тенисистка през 1989 г., когато е на 14 години. След 16 години в професионалния тенис спира да се състезава през октомври 2005. Последното ѝ участие е на турнира в Цюрих, където отстъпва на Пати Шнидер в 729-ия мач от професионалната си кариера. През юли 2004 г. се омъжва за дългогодишния си приятел Любомир Ноков. Имат три деца – Юлия, родена през юни 2007 г., Марко, роден през декември 2008 г. и Нина, родена през август 2012 г. През юли 2015 г., Маги заедно с Рене Стъбс спечелиха Уимбълдън за ветерани.

***


Юлия Манук Берберян е българска тенисистка от арменски произход, родена на 6 октомври 1944 г. в Перущица. По бащина линия Юлия Берберян е потомка на преследвани в Османската империя и преселили се в България арменски прадеди. Майка ѝ е родом от Перущица.

Бащата на Юлия е на 35, когато решава, че тя трябва да играе тенис, но тя вече е на 12 години, но въпреки всичко става национален шампион.
Юлия Берберян е 9-кратна републиканска шампионка поединично (1962 – 1964, 1968, 1970, 1972, 1973, 1975, 1976) и на двойки (1962 – 1964, 1968 – 1975). През цялата си състезателна кариера печели 31 държавни титли. Четири пъти печели Балкански игри с отбора на България (1966 г. – Загреб, 1968 г. – София, 1972 г. – Букурещ, 1974 г. – Анкара).
Дълги години е капитан на отбора на България за Фед Къп, достигнал два пъти до 3-то място в света (1985 г. в Нагоя, след отборите на САЩ и Чехословакия и през 1987 г. във Ванкувър след отборите на САЩ и Западна Германия).
След успешната си кариера като тенисистка, тя продължава да постига много добри световни резултати вече като треньор на трите си дъщери – Мануела Малеева (р. 1967), Катерина Малеева (р. 1969) и Магдалена Малеева (р. 1975), които достигат съответно до 3-то, 6-то и 4-то място в световната ранглиста за жени – безпрецедентен случай за три деца от едно семейство.
Юлия Берберян завършва филологическо образование от Софийски университет.
По разпоредби на ООН за право на избор на ново местожителство като насилствено изселени от родните си места, през 60-те години арменците получават разрешение от комунистическия режим да напуснат България като политически бежанци. През 1966 г. Юлия Берберян заминава със семейството на баща си през Ливан за САЩ, но е единствената, която се завръща само след година от това поредно за арменците преселение и се омъжва за младия инженер и баскетболист Георги Малеев.

„Дядо ми мечтаел да отиде в Щатите. Заминават за Щатите, майка ми е едва на 21, заминава с тях, защото единственна говорела английски. Дядо ми бил вече на 50 години, а баба на 40, така че там започват съвсем нов живот,” разказва Мануела.

„След една година с тях майка ми им заявява един ден, че се връща в България, което е нещо немислимо тогава, никой не се е връщал в България през тези години. Но тя вече се е запознала с баща ми. А той не може да напусне България, и тя се връща, и след това се родих аз,” допълва Мануела.

Георги Малеев е един от най-силните баскетболисти в историята в България. Той е легенда на ЦСКА и дълги години е част от най-силните формации на националния отбор. Почина през 2021 г.

Юлия Берберян развива активна дейност в полза на обществото. Председателка е на Български женски съюз от възстановяването му през 1995 г. до днес.
Юлия Берберян е член на Настоятелството на Американския университет в Благоевград от 1998 г. до днес. Тенис клуб Малееви е от дългогодишните дарители на Университета. Със собствени средства Малееви предоставят стипендии на талантливи деца.

***

Тенис академия Малеева е част от по-големия тенис клуб “Малеева”, разположен в София, разполага с кортове за скуош, фитнес център, спа център, ресторант и бар. Клубът отвори врати през 2004 г.

Малеева предложи някои идеи за развитието на Академията. Основната цел е да направи тениса достъпен за много деца.

Каква среща, а? Двамата Големи българи в тениса – Мануела Малеева и Григор Димитров!

“Не е задължително състезание, но искаме децата да откриват тениса, да му се наслаждават, така че имаме български шампиони,” споделя Мануела.