Наш Миг-29 падна, издирват пилота, спряха цялото военно учение

Изстребителят изчезнал от радара

Премиерът и министри в района на инцидента

МиГ-29 е многоцелеви съветски изтребител от IV-то поколение. Названието, дадено му от НАТО, е „Fulcrum“ („опорна точка“). Еквивалентни на МиГ-29 са американските самолети F-16 и F-18. МиГ-29 използва в конструкцията си най-вече алуминий, както и редица композитни материали. Крилете са със стреловидна форма.

9 юни 2021 г. Днес при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Р България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч., съобщиха от МС.

Премиерът Стефан Янев пристигна в района на инцидента с МиГ-29.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили. Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също пристигнаха в района на инцидента.

Издирвателната операция на пилота продължава с пълна сила.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено, а заседанието на Министерския съвет, насрочено за днес, се отлага за четвъртък, 10 юни, от 10 ч.

МиГ-29 е многоцелеви съветски изтребител от IV-то поколение. Названието, дадено му от НАТО, е „Fulcrum“ („опорна точка“). Еквивалентни на МиГ-29 са американските Ф-16 и 18.

Историята на МиГ-29, както тази на по-големия Су-27, започва през 1969 г., когато Съветският съюз научава за програмата ‘FX’ на САЩ, която довежда до създаването на изтребителя. 

В това време ВВС на САЩ обявяват конкурс за лек, евтин и масов изтребител (спечелен впоследствие от F-16), който да допълни тежкия, създаван по програмата FX. Конструкторът А. Микоян предлага същия подход при разработването на съветските самолети и малко след смъртта му съветът му е приет – програмата ПФИ е разделена на две подпрограми – ТФИ (тежък фронтови изтребител) и ЛФИ (лек фронтови изтребител). В резултат на първата се появява прототипът на ОКБ Сухой Т-10, станал родоначалник на семейството Су-27, а в резултат на подпрограмата ЛФИ се появява „изделие 9“ – прототипът на бъдещия МиГ-29.

МиГ 29 за пръв път е видян от Запада по време на визита във Финландия през юли 1986 г. Два от тях са показани по време на авиошоу „Farnborough Air Show“ през септември 1988 г. в Англия. През следващата година изтребителят провежда показни полети по време на парижкото авиошоу през 1989 г., където претърпява катастрофа без жертви по време на първата седмица от шоуто. Представянето на МиГ 29 на парижкото авиошоу е едва второто представяне на руски изтребител на световната сцена от 30-те години дотогава. Западните наблюдатели били впечатлени от неговите забележителни способности и изключителна подвижност.