Глад и здраве – българската следа – Лидия Ковачева (+ видео)

Гладолечението е абсолютно безвредна природосъобразна форма на лечение

“Храната да бъде Вашето лекарство и лекарството – Вашата храна”

Лидия Ковачева (моминско Цухлева) е родена в Киев на 31 август 1914 г. Година след раждането на Лидия семейството се преселва във Видин, бащата д-р Цухлев скоро е мобилизиран и загива в 1СВ. Дъщерите завършват гимназия във Видин и с майка си се преселват в София. В столицата Лидия завършва Художествената академия и след време се омъжва за колегата художник Георги Ковачев. Ражда му син Николай, разболява се тежко и се развеждат през 1955
Лидия Ковачева е личност с необикновено интересна биография. Талантлива художничка, преминала през обречеността на тежки хронични заболявания и съдбовно спасила се по чудо чрез експериментиране на иновационни за нейната младост методи на лечебно гладуване, тя изцяло посвещава живота си на изучаването на теорията и практиката на тези методи и това се превръща в нейна мисия.

Гладолечението е известно, но  недостатъчно познато, една ценна, напълно природосъобразна форма на лечение, абсолютно безвредна. Много хора мислят, че лечебният глад води максимум до трайно отслабване, но не само. Той ще излекува тялото ви, ще го подмладите и ще си възобновите имунните и жизнени сили. Хиляди са хората, които правят това в последните години.

Учените поставят храната на 1во място за причина за всякакви заболявания. Статистиката сочи, че страните с висок стандарт на живот, с увеличена консумация на основните храни са увеличили броя на социално значимите болести и броят им непрекъснато расте. И да, предложен ли е на цивилизования човек, този начин на хранене, от който той действително се нуждае? Хората стават роби и на храната, а откриването на готвенето им слага “кръста”.

Нарушиш ли законите на природата, тя ще наруши твоите здравни. Но ако хванеш пътят към природата, винаги стигаш до постоянно здраве.

Ако решите сами да приложите гладолечението, то ето най-известното на легeндарната Лидия Ковачева. Първата българска звездичка на “гладния небосклон”, която има значителен принос в световната практика. За първи път български автор говори за гладолечението и създава чисто българска система с омекотена форма на гладуване, съвършено различна от съществуващите досега в света, неповлияна и незаимствана от тях. 

Един от най-невероятните и успешни методи за пречистване, излекуване, подмладяване на тялото, което помага при абсолютно всяка болест. 

“На 15 ден се чуствах, като на парад!Готова да превзема света! Направете го поне веднъж! Запомнящо е!!! И всичко, което пише е вярно! Подмладяващо е и сякаш вярата в себе си ти се увеличава неимоверно! Успех! Приемете го ,като пътуване към себе си!” – Стефка Визирополова

С лечебния глад не само ще отслабнете трайно, но и ще излекувате тялото си, ще го подмладите и ще си възобновите имунните и жизнени сили.

Хиляди са хората, които правят това в последните години. Запознайте се с пълния режим и го спазвайте точно, за да не постигнете обратен ефект и да навредите на здравето.

Гладуването за даден период от време е принципно много стар и отдавна известен метод за лекуване на всякакви болести. Във времето, в което ние живеем, е умишлено позабравен, поради маркетинговата кампания на фармацевтиката, аптекарския и “докторския” бизнес.

Съществуват много начини за гладуване и всеки може да ги прави стига да има малко повече от едно зрънце воля. Тук ще опишем най-приятния и най-лесния метод на Лидия Ковачева – гладуване с плодове и билков чай.

Най-добри помощници при изгарянето на мазнините са киви, цитрусови плодове, ябълки и круши. Избягвайте бананите.
Плодовете, които могат да се консумират небелени, яжте с кората, като преди това измийте добре. В кората са витамините и така необходимата целулоза.

Какво се яде

Спира се всякакъв вид храна, като се приема единствено до 800 г плодове (общо за деня) и билков чай (може да е овкусен с мед и лимон). Чаят и плодовете се редуват през 2 часа, като не се приемат заедно, поради ферментацията, която би се образувала в такъв случай. По-малко от тези количества може, но не и повече. Ако се храните с повече от 800 г на ден, лечебния ефект би бил много бавен.

Как действа режимът на Лидия Ковачева

При всяко едно гладуване тялото включва механизма за “автоизхранване”. Какво означава това?

Когато спрем да приемаме огромните количества храна, а започнем да приемаме съвсем малко плодове, сок или чай или изобщо нищо, организма започва да разгражда собствени вредни тъкани, шлаки и болни клетки, т.е. той започва да се самопочиства като ги разгражда и унищожава и същевременно с това си набавя енергия. Всеки от нас с години трупа токсини, вредни вещества, тлъстини и като не сме дали шанс на тялото ни да си почине от непрекъснатото разграждане на храна, то трупа вредните вещества от храната къде ли не (с идеята, че по-късно ще се занимае с тях, но това по-късно така и не идва).

По време на гладуването в нашето тяло стават 2 процеса – разграждане на вредните тъкани и клетки и изграждане на нови, здрави такива.

Лечението на Лидия Коеачева е 20 дена, 2 до 4 пъти в годината. Но дори и за по-кратко време резултатите са невероятни.

Колко време се спазва режима на Лидия Ковачева

Колко дълго – всеки сам определя продължителността, като за да има пълен лечебен ефект, тя е 20 дена 2 до 4 пъти в годината. Но дори и за по-кратко време резултатите са невероятни.

Още от втория ден на гладуването започват да се разграждат мастните натрупвания около талията и ханша, от 8-ия ден започват да се разграждат токсичните натрупвания във вътрешните органи, налепите в дебелото черво изчезват, разграждат се лошите тъкани в черния дроб и далака, бъбреците се изчистват, натрупванията по стените на кръвоносните съдове, натрупванията по ставите и прешлените, и така всички органи и клетки един по един се изчистват и възобновяват.

След 15-16 ден на гладуването идва ред и на очите и ушите. Затова срокът за най-пълноценно гладуване е около 20 дена, за да се даде шанс на тялото успешно да изчисти всички системи и органи.

Какъв е ефектът

Резултатът – всеки ден от режима осезаемо ще започнете да сваляте килограми. Ако сте с голямо наднормено тегло свалянето на килограми ще е по-видимо. А ако сте в норма за целия период на провеждане ще свалите общо 3-5 кг. Но не това е най-важното.

Най-грандиозния резултат от този режим е, че ще се излекувате физически, психически и емоционално. Здравословното ви състояние ще се подобри многократно, сетивата ви ще се изострят, жизнеността и младостта ще се възвърнат, кожата ще засияе, имунната система ще се повиши, всякакви нервни разтройства ще изчезнат (депресия, апатия, черногледство), дори забележете младите кариеси изчезват.

В практиката на гладолечението по каквито и да е методи са лекувани всякакви болести. Във всяка част от вашето тяло ще усетите видимо подобрение.

Мозъкът е повече от сумата на хранителните вещества, и той управлява тях при умните хора, при останалите е обратно. Хранителните вещества, обаче, имат определено влияние върху нашето поведение, развитие, настроение и жизненост.

Има ли рискове режимът на Лидия Ковачева

Какво да очаквате по време на режима – в началото може да ви е трудно, ще изпитвате постоянен глад, но глада всъщност е от мозъка ви. Във вашето тяло има достатъчно храна (дори си имате достатъчно за 20 дни пълно гладуване ако не и повече).

Мозъка е този, който е свикнал с навика постоянно да пъхате храна в устата си. Дори може да възникнат “болки” от глад, но това се случва рядко. Режимът по принцип е най-лекия и приятен от всички видове гладолечения.

Към средата на периода може да почувствате разколебаване и вътрешна борба (мозъка ще ви казва “недей да продължаваш”, “веднага си хапни едно сиренце или едно саламче”), ако издържите на тези атаки след това ще сте много благодарни и доволни от себе си.

Друго, което може да очаквате, е кожата да се обрине силно, акнето или екземите ви да пламнат още повече или да започнете да усещате болните си органи. Това само показва колко отчайваща нужда сте имали от такъв режим.

Защо се случва така?

Кожата е най-големия отделителен орган и когато провеждаме гладуване се извършва екстремно отделяне на токсини чрез нея и чрез дебелото черво. Затова в първата половина на периода всички проблеми ще се изострят, но след това един по един ще затихват и оздравяват.

Също очаквайте езика да започне силно да се облага, ще се покрие с бял, жълт налеп, което е още едно доказателство, че тялото ви е пълно с токсини. Към края на гладуването той ще стане розов и ще спре да се облага.

ФИЛМ ЗА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА

Захранването е задължително

Ако смятате да правите какъвто и да е вид гладуване, без да направите старателно и качествено захранване, въобще не го започвайте. Захранването е изключително важно. Ако не го направите както трябва ще си навредите още повече.

Как да се захранваме правилно

Ден 1 от захранването – протича стандартно както дните от режима, но този път заменяме плодовете в едното хранене със сезонен зеленчук. Най-добре да консумираме зеленчуците рендосани или на много ситно нарязани, трябва много старателно да сдъвкваме. Не бива да се добавят никакви овкусители – сол, оцет, подправки.

Ден 2 – същия като ден 1, количествата леко се увеличават.

Ден 3 – към хапванията се добавя 1 сварен картоф или някакъв зеленчук, приготвен на пара.

Ден 4 – може да се премине на следния режим:

  • сутрин – чай и след това плод;

обед – малка салатка без сол, може да се добавят пресни подправки (магданоз, копър, 1 скилидка чесън);

следобед – чай или плод;

вечеря – отново салата;

Ден 5 – като ден 4

Ден 6 – към храненията може да се добавят и зърнени храни (покълнало жито, пълнозърнест хляб и др.)

Ден 7 – към храненията може да се включат и малко ядки.

Ден 8 – ако държите да ядете млечни продукти чак сега може да ги включите, но съвсем малки количества.

Ден 9 – сега може да хапнете и малко бобови и варива (леща, грах, фасул).

Ден 10 – започнете да се храните така:

  • до обяд – хапвайте нищо друго освен билков чай, прясно изцеден сок, лимонов сок или някакъв плод. Сутрешната обилна закуска не позволява на тялото да се изчисти от токсините и отново започва да ги складира. С плода, сока или чая му помагаме в процеса на изхвърляне на токсините;
  • обедно хранене – хапвайте лека жива храна и никога не преяждайте;
  • вечеря – и вечерята нека бъде лека и приятна и не много късна, защото храната поета в късни часове остава цяла нощ в стомаха ни без да се разгради, започва да ферментира, отделят се токсични газове, които се абсорбират през стените на стомаха и червата и преминават в кръвоносната ни мрежа и затова сутрин като станем сме без енергия, гади ни се, търсим двойното кафе, чувстваме се така сякаш сме бити цяла нощ, събуждаме се с лошо настроение и света ни е крив.

Ако сте гладни вечер, не е защото “организма си иска своето”, а защото вие сте му създали този навик. Всичко се свежда до вредни навици. Ако го привикнете на обратното след време ще се чудите как сте живяли така въобще.

Ако държите да ядете месо, включете го в менюто си постепенно след 10-ия ден.

Ако правите 15-20 дневно гладуване захранването трябва да е най-малко 10 дни. Ако правите 10 дневно гладуване захранването трябва да е минимум 5 дни.

Какво лекува

Гладолечението лекува абсолютно всички болести, освен в крайна фаза на развитието им понеже тялото няма да има достатъчно време, за да се самоизлекува, но има и много случаи, въпреки безнадеждността, здравето се е възстановявало.

Ето кратък списък на многократно излекувани болести – хипертония, анемия, гастрит, колит, язва, запек, хемороиди, астма, синузит, кожни заболявания (акне, екземи, псориазис, алергични дерматити), болести на бъбреците, черния дроб и далака, артрит, генитални смущения, импотентност, затлъстяване, разширени вени, неврози и депресии и още много, много други.

Колко често да го правите

Ако имаме тежки здравословни проблеми е необходимо да се направят няколко курса от по 20 дена, като си правите почивка от 1-2 месеца. Ако ви е трудно може да започнете гладуване с 5 дена, след няколко седмици да направите 10 дневно и така постепенно да увеличите до 20 дена.

Когато през годината направите няколко курса, следващите години е достатъчно профилактично да гладувате веднъж на пролет и ще сте здрави дълго време след това (всичко зависи какво ви е менюто през останалото време). Добре е всяка седмица да гладувате за 1 ден, е то тогава наистина ще постигнете неочаквано добро здраве, младост и дълголетие.

Лидия Цухлева е родена в Киев на 31 август 1914 г. Година след раждането на Лидия семейството се преселва във Видин, бащата д-р Цухлев скоро е мобилизиран и загива в Първата световна война. Дъщерите завършват гимназия във Видин и с майка си се преселват в София.

В столицата Лидия завършва Художествената академия и след време се омъжва за колегата художник Георги Ковачев. Ражда му син Николай, разболява се тежко и се развеждат през 1955

На този линк цялата книга на Лидия Ковачева ГЛАДЪТ ПРИЯТЕЛ И ЛЕКАРСТВО

Мисля, че книгата би била полезна на много хора, затова я пуснах тук.

СПАСЕНИЕТО РОДИЛО ЛЕЧИТЕЛКАТА

На 30-годишна възраст при военната оскъдица Лидия Ковачева получава туберкулозно огнище в единия си бял дроб. Следват 10 години, които прекарва по лекарски кабинети, диспансери и санаториуми. Въпреки лечението се появяват нови болести: двустранна белодробна туберкулоза, цироза на черния дроб и тежка депресия. Има наднормено тегло, тялото ѝ е подпухнало. Лекуващият я лекар прогнозира, че ѝ остават 2 – 3 месеца живот.

В този критичен момент от своя живот Лидия Ковачева научава за лечебното гладуване. Тъй като тогава в България няма лекар-специалист, занимаващ се с това, тя се заема да търси материали и да изучава принципите на гладолечението. Запознава се с трудовете на руския професор Юрий Николаев, на Хърбърт Шелтън, Аре Веерланд, Ал. Залманов, Пол Брег, Робърт Мак Карисън и други. Ковачева стига до извода, че „човешкият организъм притежава способността да се самовъзстановява и самолекува и това трябва да става безболезнено, неагресивно, с лекота и ласка“.
Последователите на Лидия Ковачева са по целия свят, почти всички са лекари и диетолози. Един от най-големите е д-р Людмила Емилова. Тя е лекар с три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще продължипродължи да помага и на другите хора. По-нататък ще ви срещнем лично с нея в клиниката й във Варна.

Ммм