Лос Анджелис – какво означава да живееш в него?

Ел Ей Каунти е най-гъсто населеното място в САЩ с по-голяма популация от тази на 41 отделни цели щати, дом на повече от 1/4 от жителите на Калифорния и е един от най-етнически разнообразните окръзи в Съединените щати

L.A. COUNTY има площ от 4 531 кв мили (12 310 кв. км), от които 4058 е земя и 693 (15%) вода

Окръг Лос Анджелис (L.A. COUNTY) е създаден през 1850 г. и и през 1852 се простира чак до границата с щата Невада. Населението бързо се увеличава и се организират нови окръзи. Съгласно бюрото за преброяване на населението в САЩ, Ел Ей Каунти има площ от 4 531 кв мили (12 310 кв. км), от които 4058 е земя и 693 (15%) вода.

Лос Анджелис каунти (окръг, област, подобно на Голяма община София) е най-гъсто населеното в САЩ, с повече от 10 милиона жители от 2017 г. (1850 г. – 3530) и е най-големият недържавен държавен субект в Съединените щати. (Бел.ред. това не е целият Ел Ей, който познаваме ***)

Правителството на окръг Лос Анджелис е определено и упълномощено съгласно Конституцията на Калифорния.

Избирателите в окръга избират 5-членно управителен съвет от Супервайзери на окръг Лос Анджелис. Всеки супервайзер представлява над 2 мил. души и от  2008 г. Съветът на надзорните органи наблюдава годишен бюджет от $22,5 милиарда долара и около 100 000 служители.
Неговата популация е по-голяма от тази на 41 отделни цели щати в САЩ. Това е 3тата по големина икономика в света, с номинален БВП над $700 млрд. Долара – по-голям от БВП на Белгия, Саудитска Арабия, Норвегия и Тайван. Ел Ей Каунти има 88
градове (City) и много некорпорирани райони, разположени на 4083 кв. мили (10,570 кв. км). Окръгът е дом на повече от 1/4 от жителите на Калифорния и е един от най-етнически разнообразните окръзи в САЩ. Самият град (City, квартал, община) Лос Анджелис, е и най-гъсто населеният град с около четири милиона души. Белите са 2,728,321 или 28% от населението. Латино жителите са 4,687,889 (48%), като 36% от населението на окръг Лос Анджелис е от мексикански произход. Ел Ей Каунти има голямо население, с най-голямата концентрация на имигранти в света. Българите са над 35,000. 

Ел Ей Каунти има площ от 4 531 кв мили (12 310 кв. км), от които 4058 е земя и 693 (15%) вода. Големият Лос Анджелис има 70 мили (110 км) крайбрежна ивица от брега на Тихия океан и обхваща планински вериги, каньони, долини, гори, острови, езера, реки и пустиня. Фото: Евгени Веселинов, БУЛГАРИКА (BULGARICA)

*** Когато се говори за град в Америка, се приема, че това са всички градове (City) около основно международно летище, в случая LAX. Всички живеещу на рзстояние от 150 мили от него, на запад, север и изток, го ползват, особенно за задгранични полети, и казват, че живеят в Ел Ей. Така населението вече е тройно по-голямо.
Окръг Лос Анджелис е един от първите окръзи (каунти) на щата Калифорния, създаден през 1850 г. Окръгът първоначално включва части от онова, което сега са Керн, Сан Бернардино, Ривърсайд и Ориндж каунти. През 1851 и 1852 окръг Лос Анджелис се простира чак до границата с щата Невада. Тъй като населението рязко и бързо се увеличава, секциите се разделят, за да организират окръг Сан Бернардино през 1853 г., окръг Керн през 1866 г. и Ориндж Каунти през 1889 г.
Съгласно бюрото за преброяване на населението в САЩ, Ел Ей Каунти има площ от 4 531 кв мили (12 310 кв. км), от които 4058 е земя и 693 (15%) вода. Големият Лос Анджелис има 70 мили (110 км) крайбрежна ивица от брега на Тихия океан и обхваща планински вериги, каньони, долини, гори, острови, езера, реки и пустиня. 

Седем години отнемат на строителите на имението “The One” с площ от 100 000 кв. м. в района Bel-Air, в западната част на Лос Анджелис, в близост до Бевърли хилс и Университета на Калифорния в града. През 2019 г. собственикът, филмов продуцент обяви цена от $500 милиона щатски долара. Предишният имот-рекордьор е пентхаус в Манхатан, Ню Йорк за $238 милиона.

КАКВО ОЗНАЧАВА ДА ЖИВЕЕШ В ЕЛ ЕЙ?
Всичко се свежда до това: местоположение, местоположение, местоположение.
И разбира се най-скъпият имот в Съединените щати се намира в Лос Анджелес, името му е “Единственният” ( The One) и струва $500 милиона! Един човек изгражда една такава огромна къща с 20 спални и главен апартамент с размер от 5,500 кв.фита, толкова абсурдно разточителна, че да бъде най-висшият символ на нашата алчност, излишък и неравенство! 
“Мега”, “гига” и други превъзходни думи не са достатъчно големи, за да дадат представа за имота от 100 000 кв. м. в имението “Бел Еър” в Ел Ей, което е двойно по-голямо от Белия дом във Вашингтон.
“Когато притежавате нещо толкова рядко като Мона Лиза, можете да поискате, каквото си щете,” казва собственникът на “Единственният”.

Питате какви са предимствата на разположението на вашия дом в Ел Ей? Максимум един час пътувате до океана. Рядко се притеснявате, че ще пропуснете дадено събитие, като можете да имате такова от всякакъв вид. На никой не му пука за твоята раса, пол и “посока”, акцент и религия. Даже това да си различен ти помага, защото това тук е култ, на фона на всичко от всякъде. За всеки всичко – от цени до храна, работа и занимания през свободното време. Ел Ей определено е многоцветен град.

Часове отнема преминаване в задръстване (тапа, трафик) по десет ленти в едната посока и две на входовете на някои фрийуеи (градските магистрали, подобни на околовръстните в България) в Лос Анджелис, Калифорния. Фото: Евгени Веселинов, БУЛГАРИКА (BULGARICA)

Недостатъци? Част от най-лошия трафик в региона, ако не и в САЩ, е тук и тук!
LA County има най-голямото бездомно население в САЩ, близо 70,000 към края на 2020 г., въпреки безкрайните опити на управата на града на каунтито и щата, и още повече допълнителните пари и легла в хотели, усвоени, заради пандемията от КОВИД-19. 
От край време, пък е адски трудно за новодошлите да се движат в града или да се свързват с хора.

Коледа в “най-известният известен” Холивуд в Лос Анджелис, Калифорния. Бездомните в “града на ангелите” си набавят и елхи (дясно) за празника, а повечето градят къщи от найлони и кашони. PHOTO: Evgeni Veselinov, BULGARICA

В Ел Ей има милиони домакинства, от които около 60% живеят на семейни начала, някои еднополови, и останалите самостоятелни. Голям брой препълнени апартаменти и къщи с по няколко семейства или човека, поради високите наеми и нелегалните емигранти, с преобладаващ брой на латиноси и афро-американци. Българите също не са изключение. 
Мъжете и жените в Ел Ей са почти по равно, със средна възраст 35 години.
Лос Анджелис има много държавни и частни училища на всички нива, а основната си училищна зона LA Unified School District (LAUSD) е 2та по големина в страната. В района на Ел Ей са и едни от най-престижните американски колежи и университети, като следните три Университета с няколко поделения в рамките на града – Университетана Калифорния (UC) в Лос Анджелис (UCLA), Университета на Южна Калифорния (USC), Щатския Университет (State University). Едни от най-престижните технически университети, като  CALTEC (Пасадена сити) и Политехническият (CalPoly). Също така известният финансов Peperdine (Малибу), Колежът за дизайн и Филмовите академии на Ел Ей и Ню Йорк.

Наемите в Лос Анджелис хвърчат нагоре.

НАЕМИТЕ В ЕЛ ЕЙ

Средният наем за апартамент в Лос Анджелис към 1ви септември 2018 г.е $2,265, което е с 3% повече в сравнение с предходната година, когато средният наем е бил $2,195. Наемите за апартаменти в зависимост от районите и вида на сградите и разположението им се движат от $700 до $4000. Най-голям процент (75%) са в зоната от $1000 до $2000. “Таванът” за ср. наем удря Санта Моника, като във “височините” са предимно ситита над нея в Юго-Западната част на Ел Ей, като “тежкият” от Холивудски звезди Брентууд и яхтената Марина Дел Рей със средни резултати над $2500.

Следва една междинна особенна група при $2500 до $2000, която носи хора, около зоните на офисите на големите корпорации и концентрация на бизнес. Тук попада Даунтаун Ел Ей, района на най-престижната бизнес улица Уилшир Булевард, Китайския град (Chinatown), Сентчъри Сити,  Студио сити, както и местата с традиции Грифит парк с надписа “Холивуд” и почти всички Тепета (ситита, които съдържат думата Hills).

По средата със средни наеми около $1500-2000 са Холивуд-ите (централен, западен и северен), където са и трите български сгради (две църкви и т.нар. “клуб”, които почти и/или изцяло не работят към 1 януари 2020 г.), районът на Долината (Valley), някои северо-западни части. В тази група живеят най-много българи. 

Вижте видео на страницата ни във ФБ:

Зоната с наеми под $1500, и особенно под $1000, която заема м/у 7 и 10% от площта, се намира предимно на юг и изток. Но там броят на живущите е значителен, но не е ясен, защото живеят по много в един апартамент, и има доста нелегални.

Студио-апартаменти в Лос Анджелис се дават под наем за $1,622 на месец, а за апартаменти с 1 спалня искат средно по $2,068 на месец, средният наем пък за апартамент с 2 спални е $ 2,782.
Средният размер за апартамент в Лос Анджелис е 789 кв. Фута, но тази цифра значително варира в зависимост от типа апартамент. Студията са средно по 502 кв. Фута, докато апартамент с една спалня предлага по-щедра квадратура – 704. Тристайните апартаменти в големия Ел Ей имат среден размер от 998 кв. Фута.
 
Достатъчно е да поживееш в Лос Анджелис или Ню Йорк, за да можеш да живееш във всяка точка на света. 
 
Искате да живеете в Ел Ей? Не е невъзможно, защото това е градът с най-висока степен на надежда, където може да си легнеш бездомник с дрипи и да се събудиш звезда с фрак или дантели.
Ел Ей е магнит, от който трудно се отделяш. Ел Ей е писта за Ф-1, иска скорост, и ако не умееш да управляваш таблоид, ще трябва да караш малката си кола по малките улуци. Ел Ей е фитил, който може да запали твоят живот и да полетиш като ракета, или да изгориш между собственните си стени, които си градил. Ел Ей е сладка мечта от екрана, но и горчива реалност от ежедневието. Ел Ей е тест за издържливост и акъл, който може да  се окаже и първи, и последен. И ако не знаеш да летиш, като ангелите, независим и да виждаш по-добре отгоре, ще пълзиш слепешком и ще бъдеш сритан.
Да не би пък да сме дяволи?
В Рая ли сме, или в Ада?
Но, какъвто и да си, винаги оцеляваш, и с 2 лева, и с 2 милиона. Казахме вече – има за всеки всичко! Как е направено това е тема за дълъг разговор. Но със сигурност остава едното от
най-важните неща – къде ще живееш!
Задължително след какво ще работиш, което определя домашният адрес. Обратно на живота в България, където работиш там, където живееш. 
Изборът е само твой. Разбрахме, че каунтито, щата са на твоя страна – поне ще оцелееш! “Ангелите” в “Града на Ангелите” са над теб!