Джен Псаки – кой е новият прессекретар на Белия дом (+ 1ва пресконференция – видео)

Лице на изцяло женски екип, най-вече ветерани в администрациите на бивши президенти

Съпругът й Грегъри Мечър с голям опит в комуникациите

20 януари 2021 г. Прессекретарят на Белия дом (WH) Джен Псаки (Jen Psaki) проведе 1-та си пресконференция на администрацията на новоизбрания президент на Съединените щати Джо Байдън. Фото: Откъс от видео BULGARICA CHANNEL You Tube

20 януари 2021 г. Прессекретарят на Белия дом (WH) Джен Псаки проведе първата си пресконференция (31 минути) на администрацията на новоизбрания президент на Съединените щати Джо Байдън.

На брифинга за пресата, едно нещо стана ясно за репортерите – Джен Псаки е решена да сведе до минимум драмата в залата за срещи с медиите. Фигурата, която най-често ще виждаме от Бели дом, Псаки, обеща да направи сесиите в строг делничен режим (“не събота и неделя. Аз не съм чудовище”). Новото „медийно лице“ на Беллия дом пристигна с две защитни маски за КОВИД-19 и обеща „истина и прозрачност“ в работата.
Псаки професионално се справи с въпросите на репортерите, без дс покаже, каквато и да е външна нервност.

Джен Псаки ще бъде лицето на изцяло женския екип за комуникация на Белия дом, най-вече съставен от ветерани на администрацията на Обама и на Байдън в пресата.

В миналото Джен имаше навика всеки ден да сменя цветовете на облеклото си, в зависимост от деня на седмицата, дали това отново ще се повтори, много скоро ще разберем.
   Дженифър Рене Псаки е родена на 1 декември 1978 г. и е отгледана в Кънектикът. Тя работи за демократите във Вашингтон поне от 2004 г., когато служи в президентската кампания на Джон Кери.

(2014) Джен Псаки (с шапката) с бившия държавен секретар Джон Кери, руския външен министър Сергей Лавров и говорителя на руското външно министерство Мария Захарова по време на мандата на Псаки на говорител на Държавния департамент. По повод тази стара снимка, на 1 декември 2020 г. Псаки написа в Туитър (original text): “For anyone who hasn’t been the target of Russian propaganda (cc: @MCFaul @HillaryClinton) the purpose is to discredit powerful messengers and to spread misinformation to confuse the public. Anyone who repeats it is (unwitting or not) simply a puppet of the propaganda machine”

Оттам тя преминава към двете кампании на президента Барак Обама и по време на 2ия си мандат е главен говорител на Държавния департамент. До края на престоя си в екипа на Обама тя става и негов директор по комуникациите, започвайки през 2014 г.

Джен Псаки е старши съветник в тима Байдън-Харис за предаването на президентската власт.

Джен Псаки не работи за кампанията на Байдън 2020 и вместо това е политически коментатор на CNN и частен, но старши съветник за връзки с обществеността.
Псаки е завършила колежа „Уилям и Мери“ през 2000 г. с двойна специалност „Английски език и социология“, според уебсайта на учебното заведение. Тя също е в училищния отбор по плуване и в обществото Chi Omega.

Джен Псаки със съпруга си Грегъри Мечър, и дъщеря им Женевиев „Виви“ Мечър. PHOTO CREDIT: celebpie.com

На 8 май 2010 г. Псаки се жени за две години по-големия Грегъри Мечър (р. 30 септември 1976 г.), колега ветеран от Демократичен Вашингтон, след 4-годишна връзка. Мечър работи за комуникацията и образа на редица политици от партията на Демократите.
Мечър е завършил Университета на Северен Кентъки (NKU) през 1999 г. със степен бакалавър по комуникации и телевизионно производство. Грегъри е активен на политическата сцена още, като студент, което го прави един от най-уважаваните възпитаници на NKU, вкл. президент на Асоциацията на студентското правителство на NKU (SGA) и член на студентския сенат. Малко след дипломирането си Мечър се премества в столицата Вашингтон и започва работа в офисите на основни политически фигури от Демократите.


Дъщеря им, Женевиев „Виви“ Мечър, е родена през юни 2015 г., и става известна, още като бебе. На 18 април 2016 г. Виви е заснета с тогавашния президент Обама, как лазят заедно в Овалния офис. Снимката става хит.
Псаки споменава в социалните мрежи, че тя и Мечър имат още едно дете. Но информацията за второто им дете е оскъдна.