Шефа на Републиканците с най-тежко обвинение към президента от неговата партия (видео)

„Тълпата беше подхранена с лъжи” – Мич Макконел

19 януари 2021 г. Днес лидерът на Републиканците в Сената Мич Макконел нанесе най-голямата директна обида и обвинение към президента от собственната му партия Доналд Тръмп, по повод събитията на 6 януари в Капитолия.

19 януари 2021 г. Днес лидерът на Републиканците в Сената Мич Макконел нанесе най-голямата директна обида и обвинение към президента от собственната му партия Доналд Тръмп, по повод събитията на 6 януари в Капитолия.

Само ден преди президентската клетва на противника от Демократите, Макконел откри сесията на Сената, заявявайки, че тълпата, нахлула в Капитолия, е била „хранена с лъжи“ от президента и другите в смъртоносните бунтове, за да отмени изборите на Джо Байдън.

Думите на Макконъл са най-суровото и директно обвинение, изказано публично, и то от най-високата трибуна в Съединените щати.

 Републиканският лидер обаче не пропусна да обещае “безопасно и успешно” встъпване в длъжност на избранника на Демократите в сряда в Капитолия, който в момента е под безпрецедентна в историята на САЩ изключително строга охрана.

“The mob was fed lies” 

„Тълпата беше подхранена с лъжи. Те бяха провокирани от президента и други могъщи хора и се опитаха да използват страх и насилие, за да спрат конкретна процедура на клон на федералното правителство,” каза лидера на Републиканците, които загубиха цялата власт, като им “отрязоха” и трите стълба на управлението – Президентство, Сенат и Камара на представителите, остават “безгласна буква” в политическия живот в “Страната на неограничените възможности”.

Така Макконъл попари и всякакви надежди на 74 милиона свои избиратели републиканци за някаква промяна в последния момент.

“Тази седмица ние заедно работим за осигуряване на мира в Капитолия. За да може утре новите президент и вицепрезидент да положат клетва. Тези мъже и жени са дали собственна клетва, за да подкрепят и защитят нашата конституция. Ние ви поздравяваме всички вас.” Така Макконъл се обърна се към всички служби и армията, след като поименно ги изброи и им благодари за свършената работа на 6 януари, и до днес.

Лидерът на републиканската партия в Сената Мич Макконъл и лидерът на Демократичната партия на Сената Чък Шумер ще се срещнат във вторник относно предстоящите договорености.

Началото на новата сесия на Конгреса ще принуди сенаторите да се примирят с ерата след Тръмп, трансфер на власт, който никога не се е случвал в историята на нацията. Сенаторите се завръщат в тотално различна Капитолия.

Републиканските сенатори са изправени пред обезсърчаващ избор дали да осъдят своят представител Тръмп за “подбуждане към въстание”, 1-ят такъв процес за импийчмънт на президент. Но, има “друга” истина, макар и извън всякакви институции, Доналд Тръмп продължава да държи голямо влияние вътре в партията, на която бъдещето е много несигурно. Демократите успяха, не само да вземат цялата власт, но и да разбият единственният си противник. Сенаторите ще започнат да потвърждават номинираните фигури за кабинета на Байдън и да обмислят приемането на нов обширен законопроект за облекчение на COVID-19 за 1,9 трилиона долара, от който ще раздадат по $1,400 долара на народа. Новоизбраният президент обещава и помощ за легализирането на най-малко 11 милиона нелегални емигранти.