ФБР очаква въоръжени протести за клетвата на Байдън във всички щати и столицата Вашингтон

Излишното напрежение идва от “големите” отвътре в Капитолия, а не от “малките” отвън

Вътрешен бюлетин на ФБР предупреждава, че национални протести могат да започнат по-късно тази седмица и ще продължат до встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари

6 януари 2021 г. (Капитолия в столицата на САЩ, Вашингтон) Хиляди протестираха cpeщy пoбeдaтa нa нoвoизбpaния пpeзидeнт Джo Бaйдън и нapyшиxa бapиĸaдитe зa cигypнocт, като бяха допуснати да влезнат в една от най-пазените сгради в света. И тoвa ce cлyчи точно по времето, когато най-важните хора във властта на САЩ пpoдължaвaха дa oбcъждaт cepтифициpaнeтo нa пpeдизбopнaта пoбeдa на Байдън нaд пpeзидeнтa Дoнaлд Tpъмп. В този мoмeнт ce бpoяха eлeĸтopaлнитe глacoвe, зa дa ce пoтвъpди окончателно резултатът от избори 2020. Фото: ФБ

12 януари 2021 г. ФБР предупреждава за планове за въоръжени протести във всичките 50 столици на щатите и в самата столица на Съединените щати Вашингтон, в дните преди клетвата за въвеждане в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, съобщи АП. Службата изказа опасения от повече кръвопролития след историческата обсада на Капитолия през миналата седмица, при която загинаха хора.

Вътрешен бюлетин на ФБР предупреждава, че национални протести могат да започнат по-късно тази седмица и ще продължат до встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари, информация споделена от двама служители на реда, които са предали подробности от документа на Асошиейтед прес. Разследващите смятат, че някои от хората са членове на екстремистки групи, а бюлетинът за 1ви път бе съобщен от ABC.

„Въоръжени протести се планират във всички 50 щатски столици от 16 януари до поне 20 януари и в Капитолия (бел.ред. столицата Вашингтон) от 17 януари до 20 януари“,

се казва в бюлетина, според служител. Длъжностните лица не са упълномощени да говорят публично и разговоът им с АП е бил при условие за анонимност.

ФБР е издал поне още един бюлетин, разпространен между правоохранителните органи в цялата страна по темата, дори още ПРЕДИ размириците миналата седмица. На 29 декември от службата предупредили за потенциала за въоръжени демонстранти, насочени към законодателните органи, според единият от служителите.

От ФБР заявиха, че работата им не е съсредоточена върху мирни протести, а “върху тези, които заплашват тяхната безопасност и безопасността на други граждани с насилие и унищожаване на имущество”.

Генерал от армията Даниел Хокансън, началник на Бюрото на националната гвардия, каза в понеделник пред репортери, че гвардията разглежда и всякакви проблеми в цялата страна.

Информацията за въоръжени шествия през следващата седмица не се ограничава до „радикализирани“ привърженици на Тръмп. Събитията в столицата за 17 януари изглежда се насърчават и от поддръжниците на антиправителственото пробивно движение „boogaloo“. Последователите на Boogaloo се застъпват за втора гражданска война или срив на обществото и не се придържат към последователна политическа философия или личност.

Публикациите в сайтовете в социалните медии също така насърчават „Поход на милион бунтовници“ в деня на встъпването в длъжност на Байдън.

На фона на сериозните проблеми във Вашингтон, които въобще не опират до “банда разбойници дошли да си врътнат по едно селфи”, а до тези вътре висшите законотворци, дошли да се “изядат един друг”, идва голямата работа, която трябва да свърши ФБР, за защита. От кого, и кого, е друг въпрос. Че, голямото “ровене в жарта” от което може да “пламне огън” е именно отвътре, а не отвън Капитолия. Където не им стигна “труп в ковчега” на политиката, но искат и той да бъде “захвърлен на бунището”. Допълнително наслояват изключително напрежение, омраза и разделение в хорицата, с искането си и за импийчмънт на президента Тръмп. Смачкват институцията и излишно демонстрират злоба и надменност, за да докажат, колко са “велики”! Ами, не сте!

И тук е мястото да напомним, че въобще не са за подминаване и неприятните отношения между Тръмп и ФБР. Те не са от вчера, в последните години.

На 2 януари 2018 г. ФБР предупреди , че има “сериозни опасения” относно точността на секретна информация на Конгреса, която може да изобрази агенцията като дълбоко политизирана, тъй като главният помощник на президента Доналд Тръмп, тогава сигнализира, че Белият дом ще позволи разсекретяването на документа. 

Въз основа на високо класифицирана информация, текст от четири (4) страници – написана от Републиканския депутат Девин Нунес, председател на комисията по разузнаване на Камарата на парламентите, тогава се изказаха предположения, че Министерството на правосъдието и ФБР са злоупотребили с властта си при осъществяване на наблюдение на член на предизборна кампания през 2016г. на президента на Доналд Тръмп.

Шефът на кабинета на Белия дом Джон Кели заяви тогава, че документът може бързо да бъде публикуван, веднага след като адвокатите на Белия дом го проверят.

„Ще бъде пуснато тук доста бързо, мисля, и целият свят може да го види“, каза тогава Кели пред Fox Radio:

“Този президент …. иска всичко да се покаже, за да може американският народ да реши сам. И ако има хора, които да носят отговорност, така да бъде.”

Поради чувствителния характер на записките, пускането на информацията тогава, се нуждаеше от одобрението на президента.

Година по-късно, пак през януари 2019 г. пък, ФБР откри разследване срещу президента Доналд Тръмп за евентуално възпрепятстване на правосъдието, след като уволни директора на ФБР Джеймс Коми. Агенти от контраразузнаването разследваха защо Тръмп действа по начини, които изглеждат в полза на Русия, според запознат източник с въпроса, цитиран от Си Ен Ен.

Както CNN първо съобщи тогава, ФБР разтвори нещата на Тръмп в дните, след като президентът уволни Коми, и разгледа различни варианти за справяне с проблема.

Пak януари, но вече 2021 година, пак проблеми, но този път много по-сериозни от всички преди това.

+++

От 1935 г. е сегашното име Федерално бюро за разследване (ФБР).

Федералното бюро за разследване (ФБР, Federal Bureau of InvestigationFBI) е федерален правоприлагащ орган и контраразузнавателна специална служба, която е основният разследващ орган на Министерството на правосъдието на САЩ. Глава 28 от НК (U.S. Code), параграф 533, който ѝ легитимира пълни правомощия да разкрива престъпления срещу Съединените щати и други федерални закони, дават на ФБР правомощие и отговорност да разследват специфични престъпления. Понастоящем ФБР разследва нарушения в над 200 категории на т. нар. федерални престъпления. 

Федералното бюро за разследване е съставено от 56 териториални подразделения, наричани „полеви офиси“ („field offices“). Тъй като бюрото е федерална агенция, то не следва териториалното деление на Съединените американски щати. Освен това като федерална служба освен за територията на щатите, то има юрисдикция и над задморските територии и дипломатическите представителства на САЩ зад граница. Основни субекти на САЩ са петдесетте щата, но полевите офиси следват свое собствено разпределение. Това означава, че няма офис във всеки един щат.

Сред тези 56 полеви офиса се открояват три (3) с особено значение – това са офисите във Вашингтон (федералната столица на САЩ) и в Ню Йорк и Лос Анджелис – най-големите по население градове съответно на източното и западното крайбрежие, в които са разположени и множество дипломатически консулства, а в Ню Йорк – и централата на ООН.

Поради особената си важност тези три офиса се оглавяват от служители на длъжност отговарящ помощник-директор (Assistant Director in Charge (ADIC), които са част от централния апарат на бюрото. Те са подпомагани от няколко служители на длъжност отговарящ специален агент (Special Agent in Charge (SAC), всеки със свой ресор.

Освен поделенията на територията на САЩ, бюрото има и служители в качеството им на „правни аташета“ в над 50 посолства на Съединените щати, а в 15 посолства има и офиси на бюрото, натоварени с координирането на съвместната работа на американските служби на Департамента на правосъдието с полицейски служби в съответните страни.

От месец юни 2002 г. главният официален приоритет на ФБР е борбата с тероризма. Патриотичният акт гарантира на ФБР по-големи възможности, особено при подслушването и следенето на интернет активността. Едно от най-противоречивите условия на акта е така нареченото „дебни и надзъртай“, разрешаващо на ФБР-части да претърсват домове, докато обитателите ги няма за няколко седмици.

Бюрото търпи обществена критика и вътрешни противоречия в последното десетилетие, докато се опитва едновременно с технологичното си модернизиране да играе по-съществена роля в борбата с тероризма.

“Баща” на ФБР е създаденото през 1896 г. Национално Бюро за Иденификация на Криминални (National Bureau of Criminal Identification), което снабдява с информация агенциите по цялата страна.

На 26 юли 1908 става Бюро за Разследване (The Bureau of Investigation (BOI)).

Най-накрая, през 1935 г., бюрото се преименува на Федерално бюро за разследване (ФБР) с шеф Едгар Хувър.

Хувър се счита за основателя на ФБР в днешния му облик и негов 1ви директор от 10 май 1924 г. до кончината си през 1972 г. Той е назначен като действащ директор на ФБР от президента Калвин Кулидж да реформира и изчисти бюрото, което се е смятало за корумпирано.