Хвърлиха кръста в Чикаго за 5та юбилейна година (видео и снимки)

Щастливец е сърбин, студент в България

6 декември 2021 (Чикаго).12 юнака не излязоха от водата, докато не завъртяха и хоро с български знамена в ръцете.

6 януари 2021 г. Българите в Чикаго за юбилейна 5-та поредна година изпълниха ритуала по хвърлянето на Светия Кръст във водоем, символизиращ река Йордан, където е кръстен Иисус Христос.
Въпреки КОВИД пандемията това се случи на брега на езерото Мичиган в “Столицата на България в САЩ”, а в ледените води скочиха 12 човека.

Кръста тази година хвана 24-годишният Джордже (Георги) Бадемов от Сърбия, който е студент в България и гостува. Георги успя да изпревари други 12 юнака, които не излязоха от водата, докато не завъртяха и хоро с български знамена в ръцете. Събраните средства отиват за благотворителност.

Отец Грую Попцинков, от църквата „Света София“, който хвърли кръста, отслужи и тържествена литургия, както и благослови присъстващите. 

30-годишният Делчо Стоев от Кърджали е организатор на събитието още от началото през 2016 г., подпомогнат от Соня Петрова от Ямбол.

Тогава Делчо не намира голяма подкрепа за празника и решава сам да се хвърли в ледените води на езерото Мичиган, поясни за BULGARICA самият той. 

До догодина!

6 декември 2021 г. (Чикаго) Момчетата си обещаха да се видят отново и догодина.

Ммм