Какво се случва днес на 6 януари в САЩ и как “власта ще бъде на народа”?

КОЙ ЩЕ БЪДЕ СЕНАТА В САЩ?

6 декември 2020 Днес в 1:00 pm ET, две дървени кутии, съдържащи сертифицираните резултати от щатите (електоралният вот), ще бъдат внесени в камерата на представителите. Десетки републиканци ще възразят срещу изборните резултат, Демократите ще опонират.

 КОЙ ЩЕ БЪДЕ СЕНАТА В САЩ – начало на фаталния ден 12:00 am Georgia time
Гласуването в Джорджия носи два фатални вота! 
Общо 80 места за сенатори, 78 вече са разпределени, две ще дойдат от щата.
За да победят Демократите и да вземат 100% цялата власт (президент, конгрес, сенат) трябва да спечелят и двата вота в Джорджия. Това изравнява броя на печелившите, но им дава предимство, защото в такъв случай при всеки вот вътре в Сената, се брои и гласът на вице-президента! Ако това стане, то още от самото начало, Камала Харис ще бъде адски важна и така още по-бързо ще може да замести Джо Байдън “на върха”.
На Републиканците им трябва само един вот от Джорджия, за да продължат да контролират Сената. До края на изборния ден, при преброени 95% от гласовете. Но, както видяхме на изборите за президент през ноември, в някои щати, както и целите избори се решават по-късно.
В полунощ м.вр. в Джорджия, единият вот бе за Демократите, другият за Републиканците, при 95% преброени . Четири (4) часа по-късно и втория вот се насочи към “левите”.
И най-вероятно ще се потвърди постулата – “цялата власт на народа”. Демократите ще контролират и трите крепости на властта – Президентство (правителство), Сенат и Камара на представителите, и така ще могат да правят, каквото си поискат. 
 
КАКВО ТОЧНО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА 6 ЯНУАРИ 2020 г. в САЩ?
Днес в 1:00 pm ET, две дървени кутии, съдържащи сертифицираните резултати от щатите (електоралният вот), ще бъдат внесени в камерата на представителите. Вице-президента Майк Пенс е домакин на церемонияла и ще отвори запечатаните кутии с официални сертификати, за да ги предаде на касиерите, назначени измежду членовете на Камарата и Сената да ги прочетат. Пенс няма никакви права по конституция, да прави каквото и да било друго, освен да следи стриктното спазване на 12-тата поправка на най-висшия документ на държавата. 
КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ВЪЗРАЖЕНИЯТА?
Десетки републиканци ще възразят срещу изборните резултати от няколко щата и други сенатори ще се присъединят към тях. Участието на сенаторите е от ключово значение, тъй като за да бъде изслушано възражение, поне един член на Камарата и един сенатор трябва да се подпишат. Т.е. нито едното “тяло” на властта не работи само в този ден, а сами разбирате, колко важно е гласуването в Джорджия за тежестта на гласовете от Сената и баланса за краен глас.
 Възраженията може да поставят републиканците в неудобна позиция, дали да подкрепят или не, но не само сега, но и за напред. Защото избирателите на следващите избори със сигурност ще си спомнят усилията си за отмяна на милиони законно подадени бюлетини сега, според резултатите от преброяването и съдебните решения след възражения в някои щати.
Ако дори само един сенатор възрази, то Камарата и Сенатът се оттеглят в собствените си предварително подготвени помещения, но за период от “не повече от два (2) часа”, по данни на Службата за изследователска дейност на Конгреса. А самите членове получават не повече от пет (5) минути, за изказване в полза или срещу възражението.
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси (Дем, 80 год.) от Калифорния, ще председателства дебата, която ще дава думата за отговор и на Демократите.
След това всяка камара ще гласува с обикновено мнозинство, необходимо за поддържане на възражението. И двете камари трябва да се съгласят с възражението, за да успее.

6 дек 2017 г. Джо Байдън, тогавашният вицепрезидент, председателства церемонияла за избора на Тръмп и 11 пъти бе прекъсван от Демократите.

Ще припомним, че Демократите са тези, които последно възразяваха срещу избори, дори 
През 2005 г. двама демократи – представителят на Камарата Стефани Тъбс Джоунс и сенатор Барбара Боксър – възразиха за вота в Охайо, вярвайки, че има нередности в президентските избори в този щат. Тогава обаче, Камарата и Сенатът отхвърлиха възражението и съвместната сесия се възобнови, като се отчетоха избирателите в Охайо.
На същата дата през 2017 г., когато Джо Байдън, тогавашният вицепрезидент, председателстваше същото събитие, той позволи  на няколко демократи да станат прави и да възразяват срещу избора на Тръмп. Въпреки, че никой от тях не бе представил писмено възраженията си. Байдън бе принуден от закона и конституцията да ги е откаже, като минути по-късно заяви: „Това е краят“.
 
Много вероятно и на днешната церемония да видим още един край – този на политическата кариера на Доналд Тръмп.
Величието на победителите ще бъде подсилено от протестите по улиците на столицата Вашингтон, което ще бъде и последният писък на половината от населението на Съединените щати поне за следващите четири (4) години! 
 
И още повече, защото, също много вероятно, не всички, но повечето
 
опити за възражения за вота в някои щатите ще се провалят, просто защото демократите държат мнозинството в Камарата и със сигурност няма да гласуват за отмяна на който и да е вот за Байдън.
 

6 декември 2020 г. Над 212 американски парламентаристи са пенсионери, 48 сенатори и 147 конгресмени, и другите важни “локални величия” 15 губернатори, всичките са над 65. Освен, че дълги години “търкат пейките”.

Защото, също така въобще не е сигурно колко републиканци в Сената ще се съгласят с обречените усилия на собственния си президент и ще гледат да запазят “топлите си кресла, гравирани със злато”, и да продължат да стъпват по “зеленото килимче”, гравирано с образите на “бащите на нацията” – американските президенти. 
За да останат в залите и да аплодират новият президент Байдън (78), който на повечето от тях е набор, а и по-млад с близо 10 години, и ще бъде най-възрастният “глава” на Съединените щати в историята. 
А техният говорител ще бъде със същия “рекорд” за възраст за поста, Нанси Пелоси (80), която ще дава думата на над 212 колеги-пенсионери. 
48 сенатори и 147 конгресмени, и другите важни “локални величия” 15 губернатори, всичките са над 65. Освен, че дълги години търкат пейките и взимат минимум по $147,000, и затова мразят Тръмп, защото искаше да сложи лимит на мандатите. 
Между “челниците в труда” начело е демократът Даян Фейнщейн (Дем, 87) с 29 години в сената. Бил Парсел (84) с 24 депутатски години, Наполитано (Дем, 83, 22), Хастингс (Дем, 83, 28), Джонсън (Дем, 84, 28), Шелби (Реп, 86, 42), Грейсли (Реп, 86, 46) … и така над 200!
И по-лошо, застаряват, преди 40 години (1981), ср.възраст е била 49, днес е 61, което доближава пенсионната възраст!
А електората на 1/3 от пенсионерите парламентаристи е със ср.възраст от 35 г.! Поне едно поколение разлика, при съвременна промяна на обществото на наследниците, средно на 10-15 години! 
Това са данни от 2018, сега е още по-зле, защото има преизбирани.
 
Как пък и от двете партии, не можаха да намерят поне един по-млад от 330 милиона души? Жалко, Америка се оказа адски бедна на лидери, дори бездомна, няма ги! Или никой сериозен в бизнеса, от менаджер нагоре, не се интересува от политика. Различно е в съседна Канада и в “майка” Европа.
 
Американските политици с пOказното за ЕГН и разделение, явно ползват обратният девиз на българската столица “расте, но не старее”, а именно “не расте, но пък остарява”! 
GOOD LUCK, YOUNG AMERICANS!
 
Бъдещето ще покаже, дали от “нафталина” ще излязат нови и прогресивни идеи и действия.
Както и дали политическият образ на Доналд Тръмп е и политически “труп”!