Калифорния за Новата година с рекорд на умрели от КОВИД и армията на помощ

585 смъртни случая от коронавирус за един ден

Военните в 6 болници на Лос Анджелис

1.1.2020 Калифорния ще започне да си сътрудничи с Инженерния корпус на американската армия, за да оцени и оправи остарелите системи за доставка на кислород в шест болници в района на Лос Анджелис.

1 януари 2020 г. Калифорния започна новата година, като съобщи за рекордните 585 смъртни случая от коронавирус за един ден.

От Държавният департамент по обществено здраве казаха днес, че са регистрирани повече от 47 000 нови потвърдени случая, което води до над 2,29 милиона до днес.

От кабинета на губернатора Гавин Нюсъм заявявиха, че Калифорния ще започне да си сътрудничи с Инженерния корпус на американската армия, за да оцени и оправи остарелите системи за доставка на кислород в шест болници в района на Лос Анджелис.

Някога модел за борба с вируса, Калифорния сега се бори да укроти COVID-19.
Линейките чакат часове за разтоварване на пациенти с коронавирус, настаняват ги в коридорите и дори в магазините за подаръци и кафенетата на болниците. В готовност са хладилни камиони за съхранение на мъртвите.

Месеци наред Калифорния правеше много неща, за да избегне катастрофален прилив на пандемията.
Но, вече инфекциите са извън контрол от седмици, а Калифорния остава на или близо до върха на списъка на щатите с най-много нови случаи на глава от населението.

В 1я ден на годината броят на потвърдените случаи на коронавирус в САЩ надхвърли 20 милиона, близо два пъти (2x) повече от страната номер 2, Индия, и близо една четвърт (1/4) от над 83 милиона случая в световен мащаб, сочат днешните данни от университета “Джон Хопкинс”.

В южната половина на Калифорния са най-лошите последици.
Д-р Лий Райли, професор по инфекциозни болести в Калифорнийския университет в Бъркли, каза пред АП, че докато щата успява да изглади кривата на нарастващите случаи, тя никога не е навеждала ефективно кривата надолу до точката, в която инфекциите ще изчезнат.
Пренаселените къщи и апартаменти често се цитират като източник на разпространение, особено в Лос Анджелис, който има някои от най-гъстите квартали в САЩ. Домакинствата в и около Лос Анджелис често имат няколко поколения – или множество семейства – живеещи под един покрив. Това обикновено са райони с по-ниски доходи, където жителите работят на основни работни места, които ги излагат на пътя на вируса по време на работа или докато пътуват до работа. Данните нс Ел Ей каунти ясно сочат, че вирусът е засегнал по-силно латино и чернокожите общности.
Здравният секретар на Калифорния д-р Марк Гали заяви днес, че въпреки, че държавните и местните лидери са взели трудни решения по-рано, които са спасили човешки животи, настоящият скок може да не е най-лошият, който щата е виждал до момента.

Любопитно е, че от държавната администрация, не се обявяват данни за заразени от традиционните вируси в този сезон на заразите. Цифрите там се движат от 10 до 45 милиона души на година хванали зараза през последните години, по данни на Държавната здравна служба (CDC: the estimated burden of influenza from past seasons 2010-11 to 2019-20).

“Рекордът” е едва преди две години за грипния сезон 2017-18 с 45 мил. заразени човека и 61,000 починали в САЩ. За 2018-19 съответно се посочват 36 мил. и 34,000 загубили живота си, и за последния известен 2019-20 38 мил. и 22 мил. умрели американци. От националната здравна служба не са пропуснали да пояснят, че оценките (данните) за посочените от нас последни три периода са “предварителни и могат да се променят с финализирането на данните”. 

Резонен е въпросът, къде “изчезнаха” тези вируси, и дали новият коронавирус не ги е унищожил? 

Прездента Доналд Тръмп днес напомни в Туитър за прозрачността на цените в болничните заведения, и така напомни за дългогодишния спор с “”Биг Фарма”, или фармацевтичните компании.

“Поради администрацията на Тръмп сега се изисква болниците, които влизат в сила незабавно, да публикуват ИСТИНСКИТЕ ЦЕНИ, което ще създаде конкуренция и ще намали разходите МАСОВО. Бе спечелен съдебен процес миналата седмица. Има нещо по-голямо от здравеопазването, то се нарича ПРОЗРАЧНОСТ НА ЦЕНИТЕ! Моля, запомнете кой го е направил !!!”, пише Тръмп.