САЩ – сделка за пакет от 2 трилиона долара помощ за коронавирус пандемия

24/25 март 2020 г. Малко след полунощ м.вр. във Вашингтон лидерите на Белия дом и двете страни на Сената постигнаха споразумение за обхващаща мярка от $2 Трилиона долара за подпомагане на работници, предприятия и здравна система, притиснати от бързо разпространяващата се пандемия на новия коронавирус COVID-19. Остава само споразумението да бъде финализирано на подробен законодателен език.

Цифрата е компромисен вариант между предложенията на Републиканците и Демократите, които няколко дни отстояват позициите си и бавеха помощите за хората и бизнеса.

Безпрецедентният пакет за икономическо спасяване да даде директни плащания на повечето американци, да разшири обезщетенията за безработица и да предостави програма за $367 милиарда долара за малкия бизнес, който да продължи да плаща заплати, докато работниците са принудени да останат у дома.

Един от последните проблеми, който бе решен, засягаше $500 милиарда щатски долара за гарантирани, субсидирани заеми за по-големите индустрии, включително авиокомпаниите. Болниците също да получат значителна помощ.

Пакетът имаше за цел да се бори с онова, което лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконел нарече

“най-сериозната заплаха за здравето на американците в продължение на повече от един век и вероятно най-големият риск за работните места и просперитета на Америка, които виждаме след Голямата депресия.”

Новият спасителен пакет за Съединените щати ще бъде по-голям от взети заедно спасителния банков пакет от 2008 г. и закона за възстановяване през 2009 г.

Безпрецедентният пакет гарантира директно еднократно плащане в размер на $1200 долара на всеки възрастен и $500 долара на дете.

Огромна парична инфузия за болници, които очакват наводнение от пациенти с COVID-19, значително нарасна по време на разговорите на Капитол Хил.

Пакетът ще помогне да се платят заплатите на работниците за 4 месеца, като те ще получат, каквато сума държавата обикновено осигурява за безработица, плюс добавка от $600 долара на седмица. За 1-ви път в историята ще се покрият заплатите на работници със собствен график на работа, като обслужващи концерти и общественни мероприятия, както и шофьори от Убър.

Политиците одобриха и данъчен кредит за „задържане на служители“, който се очаква да предостави $50 милиарда долара на компании, които задържат служители на заплати и покриват 50% от заплатите им. На компаниите се дава възможност и да отложат плащането на 6,2% данък върху заплатите.

Пакета от бюджетни кредити за допълнителни разходи също се увеличи с пъти, нараствайки от предложението на Белия дом за $46 милиарда долара до над $300 милиарда долара, което надеиши с пъти разходите за предишни бедствия, вкл. за урагана Катрина и Супер бурята Санди.

За да се осигури прозрачност, ще бъде назначен нов общ инспектор и надзорен съвет за парите, предназначени за корпорациите, както това беше направено по време на спасяването на банките през 2008 г., съобщи АП.

През последните дни Доналд Тръмп вкара нотка на недоволство от безпрецедентните усилия за спиране на похода на вируса, които според него сега застрашават американската икономика.

Въпреки че администрацията на Тръмп, само преди седмица препоръча на американците да ограничат всичко в ежедневието си на работния и личния си живот за 15 дни, американският президент изненадващо заяви днес, че скоро може да позволи на части от икономиката, в райони, засега по-слабо засегнати от вируса, да се върнат към нормален живот. И странно пожела “възкръсването” на бизнеса и държавата да се случи за Великден –  Възкресение Христово

Тръмп, типично в негов стил, не спря да говори по тази тема и днес, докато даде мнение и за облекчаването на насоките за социално дистанциране след 15-дневния период на наложената карантина.

Оказа се обаче, че предложението му за облекчение на режима за пандемията и да позволи връщане към нормалното състояние само след няколко дни, след като призова за тотална дисциплина и блокаж, НЕ бе подкрепено от истинските експерти, служители на общественото здравеопазване и много други важни позиции в правителството.

Във вторник висшите ръководители от армията изрично предупредиха, че проблемите с вирусите могат да продължат от 8 до 10 седмици или повече. Генералът от армията Марк Мили, председател на спасителния щаб, каза по време на заседанието на Министерството на отбраната, че кризата може да се разпростре дори през месец юли.

 

Тръмп се възползва от използването на своите правомощия съгласно наскоро призования Закон за защита на отбраната, за да принуди частния сектор да произвежда необходими медицински консумативи като маски и респиратори, дори и да ги насърчи да стимулират сами производството.

На повечето хора новият коронавирус причинява само леки или умерени симптоми, като треска и кашлица. За някои обаче, особено по-възрастните хора и хората със съществуващи или хронични здравословни проблеми, COVID-19 може да причини по-тежко заболяване, включително пневмония. Хубавото е, че по-голямата част от хората се възстановяват от новия вирус. Според Световната здравна организация хората с леко заболяване се възстановяват след около 2 седмици, докато на тези със заварени по-тежки заболявания, може да им отнеме от 3 до 6 седмици, за да се възстановят.