7-месечно бебе с коронавирус – заразила го баба му

„Много, много страшно е да не знаем – дали детето няма просто да спре да диша” 

7-месечно бебе от Южна Каролина е било заразено с новия коронавирус COVID-19. Фото: ФБ

Кортни Достър и съпругът й имат три малки деца, а Емет е момче и най-малкото, което сега се бори с вируса. Достър казва, че майка й (бабата на детето) също е показала положителен тест за COVID-19 в събота, съобщи  телевизия Ен Би Си 6 в Омаха, Небраска.

Длъжностните лица от М-вото на здравеопазването и екологичния контрол от щата Южна Каролина не са сигурни къде бабата на Емет се е заразила с вируса, но тя е била около него, още преди да е разбрала, че е болна.

Достър казва, че 7-месечното бебе имало висока температура в понеделник и тя прекарала няколко часа по телефона с служители на DHEC и Prisma Health, за да разбере къде бебето може да бъде тествано за коронавирус.

“Най-накрая успяхме да получим отговор, за да го откараме в Спешна помощ в Елгин”, обяснява майката пред медията.„Закарахме го там, и ни накараха да сложим маски и всичко, и ни настаниха в изолация, за да бъдем тествани.“

На същото място на Емет е поставена и диагноза вирусна пневмония.

В понеделник вечерта температурата му скочила до 104 градуса и майката го закарала в Призма Хелт Чилдрънс Хоспитал, където прекарали нощта.

Положителният резултат от теста за COVID-19 на пеленачето дошъл във вторник, като само малкият Емет е бил тестван. Кортни Достър и останалата част от семейството, включително другите две деца, 4 и 2-годишно, по закон не трябва да напускат дома си до 1 април. И двете хлапета не показват никакви признаци на вируса, но майката се притеснява.

„Ние ги наблюдаваме внимателно и проверяваме температурата им, за да сме сигурни, че нямат никакви симптоми, защото периодът на зараза е до 14 дни, така че има много голяма вероятност и тях също да ги хване,” споделя разтревожената майка.

Кортни Достър разяснява, че е успяла да даде само Тиленол на Емет, тъй като лекарите й казали, че ибупрофенът и лекарства за дихателните пътища, само могат да влошат симптомите на COVID-19.

„Много, много страшно е да не знаем – дали (бел.ред. детето) няма да стане по-лошо тази вечер и просто да спре да диша. Забелязах, че кашля повече, отколкото в началото, и това е много страшно,” казва Кортни.

Достър се притеснява, че тя и семейството й не могат да се подложат на тест.

“Казаха ни просто да знаем, че е така, че го имаме. Всъщност ние няма кой знае какво да направим,“ споделя майката на заразеното бебе в Южна Каролина.

Ако симптомите на Емет се влошат, на майката й е било казано да се обади на 911 (бърза помощ) и спешните екипи ще го закарат в болницата, тъй като не е позволено да напуска дома си поради карантината.

Достър казва, че споделя историята за семейството си, защото иска хората да знаят, че COVID-19 може сериозно да засегне децата.

“Наистина чувствам, че хората трябва да знаят, че е възможно децата им да го получат,” казва разтревожената майка на три малки деца.

“Чувствам, че много хора го приемат като шега. Очевидно е много сериозно. И никой не иска да детето му да бъде заразено и “загубено”. Надявам се хората да продължат да си мият ръцете и да полагат старание и да останат по домовете си”.

Към 22 март:

174 потвърдени случая на COVID-19 с 3-ма умряли в щата Южна Каролина.

За целите Съединени щати заразените са 26,892 души, 348 са починалите, а 178 са излекуваните. Най-много заразени има в Ню Йорк – 12,324, което е почти половината за цялата страна. Най-висок процент на смъртност има Луизиана – 23.3%.

Пандемията на коронавирус стана още по-мрачна в събота и в САЩ, и в Европа, произвеждайки потресаващи случаи в Ню Йорк и Италия. На “ботуша” записаха близо 800 нови смъртни случая и 6 600 нови заразени – най-голямото увеличение за един ден досега.

Към 22 март 2020 г. общо заразените на Планетата са 308,615, 13,071 са починалите, а 95,834 са се възстановили.