КОРОНАВИРУС Границите на България и Европа и карантина за българи

От Външно зоват да не се пътува извън или към страната

Р България не е въвела ограничения на държавните си граници по отношение на българските граждани.

15 март 2020 г. От Министерство на Външните работи (МвНР) на Р България зоват българските граждани да не пътуват извън или към страната

“За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото.” Това се казва в обръщение от днес на главната квартира на дипломатите ни в София. 

Р България не е въвела ограничения на държавните си граници по отношение на българските граждани.

Нашите сънародници могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но под 14-дневна карантина по решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ще бъдат поставяни, тези, които се връщат от определените за рискови държави – Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай.

Ситуацията на сухопътните граници на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно. Във връзка с превенциите срещу разпространението  на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки – затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.

Кои държави са “затворени” за българи?

По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването  на сухопътните граници от Италия, Австрия,  Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Р Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута, сочат данни на дипломатическите ни представителства.

Министерството на външните работи тази сутрин направи преоценка и коригира нивата на риск за редица държави. Актуалните нива на риск са:

Ниво 5 – Китай, Иран

Ниво 4 – Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво 3 – Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.

ЗАТВОРЕНИ ГРАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ

Р Северна Македония –  Взето е решение за затваряне на сухопътните ГКПП на Р Северна Македония с малки изключения. Пунктовете се затварят за преминаващите граждани (включително автобуси), но не и за товарен трафик. Така се затварят два ГКПП с България – при Петрич – ГКПП Златарево – Ново село, и при Благоевград –  ГКПП Логодаж (Станке Лисичково- Делчево). Отворени на границата с България остават гранично пропусквателни пунктове  Гюешево/Деве баир. Също така временно се затваря летище „Св. Апостол Павел“ в Охрид.

Румъния – Считано от 14 март 2020 г., 16 часа, за един месец са затворени ГКПП с 5 държави – България, Сърбия, Унгария, Украйна и Молдова.

Най-вероятно положението ще продължи един месец, ако няма увеличение на разпространението на заразата с коронавирус.