Рита Уилсън с почетно гръцко гражданство – България “проспа” и жената на Том Хенкс – Маргарита Ибрахимова с български произход (видео)

Рита Уилсън сама признава пред камера, че е половин българка, и дори говори на български, през октомври 2019 (вижте видео)

Лека нощ български великани!

Рита Уилсън (Маргарита Ибрахимова) в Инстаграм, където тя благодари на “2-та си Родина” Гърция за гражданството. Фото: Скрийншот Инстаграм

3 януари 2020 г. Докато България продължава да “спи” и да не се отнася сериозно с българското и хората от български произход по света, Гърция отново ни “отнесе”, както това направи и с продуктите, киселото мляко (Greek Yougurt) и сиренето (Greek Feta). 

Стотици продукти на кисело мляко и сирене в САЩ са превърнати в автентични изделия с гръцка марка и патент. Българските са малко, или рекламата е пресечена нула, а ползват бренда “България”! Спите ли в София?

Южната ни съседка официално даде почетно гражданство на съпругата на холивидската звезда Том Хенкс – Рита Уилсън, родена като Маргарита Ибрахимова, дъщеря на българо-мохамеданина Хасан Халилов Ибрахимов (1920 – 2010).

Това става ясно от поста на Рита Уилсън в Инстаграм, където тя благодари на “2-та си Родина”, а всъщност 3-та.

“Благодаря Гърция, за почетното гражданство, заедно с Том Хенкс (бел.ред съпруг). Ние наистина се чувстваме почетени (уважени)!” пише Уилсън.

Нито веднъж нашите дипломати в САЩ и техните “шапки” в София не обърнаха сериозно внимание на Маргарита – дъщерята на българо-мохамеданина Хасан Ибрахимов, а тя пък окончателно ги “задраска”, след като съпругата на Том Хенкс – Рита вече е и сред ТОП10 дарители (#3) на гръцката Църква “Св. София” в Лос Анджелис, Калифорния.

Обикновенно “медиите са им виновни”. “Да, ама не!” Като фотограф към агенция съм я снимал десетки пъти, като репортер съм правил репортажи. Канил съм наши дипломати на срещи с баща й в БПЦърква в Ел Ей. Знаят я мноого добре. 

И “на крака” в България им дойде Рита Уилсън на нашите “дебелокожи тънкомислещи” управляващи през 2011 г., когато, заедно с Том Хенкс, посети Северна Гърция и България за да открие своите корени по бащина линия. Явно и тогава е започнало всичко с предложение за гражданство. Лека нощ “български великани”!

+++

4 януари 2020 г. В навечерието на “Златните Глобуси”, когато съпругът на Рита Уилсън – топ-звездата на Холивуд Том Ханкс ще получи наградата за цялостно творчество в Лос Анджелис, Калифорния.
Том Ханкс (Tom Hanks) е американски актьор и режисьор, два пъти носител на Оскар, който играе значими роли в популярни и добре приети от критиката филми. Героите, които играе, варират от уязвимия „Форест Гъмп“ (Оскар, 1995) в едноименния филм, вдъхновяващия герой във „Филаделфия“ (Оскар, 1994) до упорития командир в „Аполо 13“. Един от най-търсените и най-добре платени актьори в Холивуд, получава за неговите роли хонорари в десетки милиони долари.

Маргарита Ибрахимова е родена  дъщеря на Хасан Халилов Ибрахимов (1920 – 2010), българо-мохамеданин от Ксанти. Познаваме “Бай Асен или Аса” от Лос Анджелис. Много често, докато беше жив той, понякога и заедно с цялото семейство посещаваше БПЦ “Св. Климент Охридски”. 

Хасан Халилов Ибрахимов (1920 – 2010)

Ибрахимов се мести в България след 1927 г., където израства и живее като българин близо двадесет (20) години, а след 2СВ емигрира в САЩ, където се жени за албанката Доротея. 

През 1946 г. Хасан успява да избяга във вагон с въглища от комунистическия лагер “Куциян”, заедно с приятеля си Рашид, и отиват в Турция, където близо две години са в лагер. След което се разделят, 1ят в Щатите – Лос Анджелис, Калифорния (пътува, като огняр на кораба), 2ят в Нова Зеландия. Ще се срещнат пак чак след 60 години (2009) на остров Фиджи, благодарение на Том Хенкс, който им предоставя собственният си самолет.  

Когато става американски гражданин през 1960 г., Ибрахимов, който е приел православието на сватбата си, сменя и името си на Алън Уилсън, приемайки за фамилия наименованието на улицата, на която живее семейството му – “Удроу Уилсън”.

Бай Асeн и Дороти имат три деца. Рита (Маргарита) е родена на 26 октомври 1956 г. в Лос Анджелис, Калифорния.

Години след това Бай Аса ще поправя Опра Уинфри: “столицата ни не е СофИя, а СОфия – хайде, повтаряйте след мен!” Снима с камера всяка бърчинка край Смолянските езера и показва видеото на внуците си – да знаят откъде е дядо им. Така, мил и човечен Бай Аса кротко си угасна в болница в Лос Анжелис (2010).

1988 г. Рита е в къса бяла рокля, а Том в класически костюм с бяла папийонка на сватбата им.

През 1988 г. Рита Уилсън се омъжва за Том Ханкс, с който се запознават по време на снимките за филма „Доброволци“. Имат две деца. 

Уилсън играе само епизодични роли в разни телевизионни сериали, както и в няколко филма. Триумфът на Рита Уилсън като продуцент е филмът „Моята голяма луда гръцка сватба“ от 2002 г. 

Том Ханкс използва български език във филма „Терминалът“ (The Terminal, реж. Стивън Спилбърг), за да пресъздаде измисления език на героя си Виктор Наворски в държавата Кракозия. Тогава Том бе обучаван няколко месеца в Лос Анджелис от нашия сънародник Петър Будевски, под наблюдението на бащата на Рита.

Във филма „Терминалът” исках да отдадем почит на тъста ми, който е избягал от България по време на комунизма”, каза Том Ханкс по време на специална лекция за филмовия фестивал в Рим 2016.

Рита Уилсън сама признава пред камера, че е половин българка, и дори говори на български, в шоуто на комедийния актьор Кевин Нийлън “Hiking With Kevin”, през октомври 2019 г. Сама качва клипа в социалните мрежи.

Музикалната си кариера Рита Уилсън започва през 2012 г. с изпълнение на популярни кънтри хитове.

2015 г. Рита обяви, че има рак на гърдата, когато пише до Ангела Меркел за обръщане на внимание на здравето на жените. Повече от 20 години Рита и Том, заедно със Стивън Спилбърг и Кейт Кешоу са почетни съ-президенти на Фонд за изследвания на рака при жените и фондацията, която набира средства (2016).

През 2016 г. издава 2ри албум, този път с авторски песни. Септември 2018 г. е 3ят й албум, с песен, която е включена в индийски филм. През март 2019 излиза 4ят албум на Уилсън.

Участията на Рита Уилсън през 2019 г. Фото-колаж: Рита Уилсън

Като журналистка Рита пише за списаниеята Harper’s Bazaar, The Huffington Post и  O, The Oprah Magazine.

Повече от 30 години Рита и Том са една от най-обичаните двойки в Холивуд и по света. Пред Опра, Том Ханкс казва, че Рита е оформила и представите му за това какво е стабилен дом:

Честно казано аз се ожених в класическо старомодно семейство, където хората обичат да прекарват времето си заедно и да градят живота си заедно. Това не беше част от моето минало дотогава. И знаете ли какво? За годините, в които Рита и аз сме женени, не съм открил заместител на това“. 

УНИКАЛНА ПЕСЕН НА Рита Уилямс

Взех стар тефтер от полицата
Избърсах прахта от корицата, избърсах прахта от мен
Положих го в скута си и го отворих
за да открия коя съм, и коя съм
била

ГОЛЯМАТА КАРТИНА (НА НЕЩАТА)

Rita Wilson – Bigger Picture (Official Video)

Took an old scrapbook off a closet shelf
Dusted off the cover dusted off myself
Laid it in my lap and I opened it up
To find who I am in who I was

 

Mmm