ОСКАРИ 2020 Ирина Малеева – Холивудската актриса за българския избор АГА и новият й филм (ексклузивно интервю видео)

“Всичко е много истинско! Аз се разплаках! Това не може да се случи в Холивуд”

Нов филм на големия екран и концерт в Европа за скъпоценната ни българка в Лос Анджелис, Калифорния

Ирина Малеева, едно благородно и чисто лице с очи вперени във Вселената, с душа и глас от истинското, човек, и пак Човек! Нашата актриса в Холивуд, която освежава с класа и благородство. Photo: Evgeni Veselinov, bulgarica.com

Когато говорим на български за Холивуд, не е възможно да пропуснем най-опитния наш артист в “сърцето” на световната кино – актрисата Ирина Малеева. Няма как да търсим Оскар на родния език без да чуем какво казва нашата звезда в най-ярката част на небосклона на 7-то изкуство. 

Филмът “Áга” е този, който подава заявка да тръгне по “млечния път”, за да си намери място сред звездите, за да бъде видян по цялата планета. Лентата на режисьора Милко Лазаров ще бъде българско предложение в надпреварата за номинация за наградата ОСКАР на Американската филмова академия в категорията “чуждестранен филм”. Всъщност “Ага” е събрал светлини от различни планетарни места и говори на “извънземен” език. Една нискобюджетна качествена копродукция на България с Германия и Франция, актьори от Якутия (Република на Русия в Сибир), говорещи на техния уникален малко познат местен език и заснет изцяло там в ледената шир. Снимачният екип на филма е 115 души, от които 15 са българи, а 100 якутци. Художникът на филма е монголец, роден в юрта. Музиката на филма пък е на българка, която всъщност е американка, Пенка Кунева, наш композитор от Лос Анджелис, Калифорния. 

При таза жестока конкуренция за Оскари, не можем да не попитаме най-опитният български експерт от екрана в Холивуд, скъпоценната ни Ирина Малеева за мнението й за филма Ага. Ето какво каза актрисата продължила пътя по света на друго вечно наше лице от екрана и сцената – майка й Ирина Тасева, вечната звезда от Народния театър.

Има думата г-жа Ирина Малеева, едно благородно и чисто лице с очи вперени във Вселената, с душа и глас от истинското, човек, и пак Човек! Нашата актриса в Холивуд, който освежава с класа и благородство! На своя роден език – българският, който и до ден днешен говори кристално чисто граматически и без да влага и грам акцент! 

Момиченцето, което извади татко си от затвора, качи се на сцената и екрана и покорява Холивуд

Ирина Малеева

Ирина се ражда в семейството на баща- герой от войната, който ръководи анти-нацисткото движение в родината си Италия и майка Ирина Тасева (1910-1990), прекрасната незабравима актриса от Народния театър “Иван Вазов”.  

По-късно, само на 6 годиники на Ирина се налага да спасява своят татко в България, който е царски офицер, и е заточен след 9 септември 1944 г. в лагера в Тутракан, който затворниците напускат само с “краката напред”. Носи името на майка си, която остава в историята и с постановката „Ромео и Жулиета” с уникалния Апостол Карамитев. Още тогава Ирина Малеева е имунизирана от лудостта и суетата на киното и от звездоманията от обичната й майка и от Големите на театралната сцена, и на сцената на обикновения живот – Апостол, Мила Павлова, Олга Кирчева, Моис Бениеш, Спас Джонев, Андрей Чапразов, Георги Георгиев-Гец, Виолета Бахчеванова, Васил Стойчев и още много други. Незабравими ще останат образите на Тасева в “Коварство и любов”, “Дон Карлос”, “Дивата патица”, “Мадам Сан Жен”, “И най-мъдрият си е малко прост” и др.

Ирина Тасева в постановката „Ромео и Жулиета” с Апостол Карамитев.

По онова време за малката Ирина баща й е идол. И до ден днешен не говори за него, защото силно се разстройва за дълго време. Братчето и майка й са нейният дом. Тогава актрисата Ирина Тасева е много популярна и е поканена на прием лично с Вълко Червенков. Мама дава инструкции на дъщеричката си, и малката Ирина с вродената си благородна чаровна усмивка моли “червеният вожд” да върне татко й. Червенков се трогва и само след броени дни освобождава човека. Родителите решават да се рзведат, за да спасят бъдещето на наследниците си, като задраскат от биографията им определението за деца на „враг на народа”.

Разбираемо “детската градина” на Ирина е в Народния театър, защото някой трябва да се грижи за нея. Там зад завесата, са и първите уроци за сцена, за да тръгне по пътя на майка си. Така на 7 годинки се ражда и първата й роля, която е само пред микрофона, играе Малинка от „Бърборино”, което някои помнят от всяка сутрин по националното радио. Майка й Ирина Тасева е тази, която подготвя децата за прослушване, но очите на малката Иринка шарят и попиват всяко движение, запомня всеки звук. И хоп, скрива се от майка си и без нейно знание се явява на прослушване, сега му казваме “аудишън”, и получава ролята. И така Иринка става Малинка

Опитната актриса не изпуска детето си от очи, и добре разбрала, и със страх, че едва ли детето ще може да реализира артистичният си потенциал с това минало, Ирина Тасева я изпраща при чичо й в Рим. Следва безцененият италиански език на операта и изкуството, получава стипендия за сценичен дизайн в римската Академия по изкуствата. Учи и актьорско майсторство в студиото на известния италиански режисьор Алесандро Ферсен. В неговата пиеса “Дяволите” (Le Diavolerie) в Театро дела Комета, Ирина Малеева изиграва 1та си главна роля, тази на самия Дявол, който изпява с неподправено лирично сопрано. Разбира се, най-красивият, с искряща черна коса по крехките рамене, бяло лице и блестящите топли очи, които и днес не спират да блестят. 

Ирина Малеева

Сигнал за неподправената красота на Ирина Малеева достига лично до великия Фелини, жената на Федерико, Жулиета Мазина гледа “българскит дявол” и директно я грабва за кастинг при него. Така Малеева получава три различни роли в „Сатирикон“ на легендата в киното, който я кара да говори и на три езика (италиански, френски или български, всъщност говори свободно 6 езика). По-късно езиците й помагат да вземе роли в Ел Ей и да партнира на Дейвид Духовни и Сюзън Сарандон. А Фелини хареса ли те, ти си завинаги с него.

Ирина Малеева (1976)

Следват участия в 30 италиански филма само за няколко години, за да достигне до Орсън Уелс. Избрана е от 100 момичета за ролята на Джесика във „Венецианският търговец“, а самият Уелс играе баща й Шейлок. Оттогава всеки се отнася с Ирина, като с истинска звезда. Медиите и папараците я следват навсякъде. Ирина става любовта на велики личности, което предизвиква стимул в живота им, но и сериозни сътресения в техния семеен живот.

Ирина Малеева със съпруга си Нейт Голър

Сега, от над 25 години е омъжена за адвоката Нейт Голър, собственик на големи сгради в Холивуд, с който ги запознава неговата дъщеря. Така Малеева следва волята на своята майка Ирина Тасева, никога да не живее с актьор и да не зависи от мъж. Прекарва свободното си време със съпруга си в семейната къща в Малибу.

През май 2017 г. в Лос Анджелис оригиналът на „Венецианския търговец” излиза отново на екран в рамките на Югоизточния европейски филмов фестивал – в чест на Малеева. Тя посещава фестивала от години, а през 2019 беше и в журито. Ето едно интервю от фестивала през 2018 г.

Жаждата за нещо повече и различно, дарбата на Ирина Малеева и да пее, я качват и на сцена пред микрофона. Огънят е запален още на 9 годинки, когато учи в Париж в “Нотр Дам дьо Сцион колеж”, и майка й я завежда на концерт на Едит Пиаф пред Айфеловата кула. След успехите в миналото в Италия с Алесандро Ферсен, за които вече споменахме, неподправеното лирично сопрано звучи и в Америка.

През ноември 2014 г. Малеева прави първите си няколко концерта – музикални мемоари “Илюзии”, при изключителен интерес в прочутия “Hudson Theatre” тук в Лос Анджелис. Цели три седмици в Холивуд българската актриса изигра общо 14 спектакъла с остроумни монолози, трогателни спомени и уникален страстен глас. Малеева представи повече от дузина песни от новия й компактдиск “Илюзии” плюс нейни интерпретации на песни на Аманда Макбрум, Едит Пиаф и Ив Монтан.

Ирина Малеева е пословична и с любовта си към животните. Най-близко до нея са красивите голдън ритривъри, брат и сестра, които няма как да не са кръстени Ромео и Жулиета, макар и осиновени от приют. Част от приходите на нейни представления в Лос Анджелис отиват за кучешки приюти, даже си позволява да се грижи за слончета в Африка. С животинките подържа и форма, по цял ден тича около кучетата, не обича да сяда, все нещо да прави, за да не си мисли, че си е загубила времето, което е култ за актрисата. За формата си Ирина също си помага с постоянство, както в работата, плува всеки ден и ходи на танци.

Една от мечтите на Малеева е да направи фондация за надарени деца.

(2018) Ирина Малеева, Анна-Мария, сестра й Филипа, Любка Качакова и Мелиса Хидън в Лос Анджелис, Калифорния. Фото: личен архив

През 2018 г. Ирина Малеева предоставя зала за изложбата на 12-годишната тогава Анна-Мария Николова, дошла от България. Ани за първи път показва цели 40 свои платна в Circa Showroom в Уест Холивуд, а Малеева възкликна “Ани е удивителен талант. Тя по някакъв начин ми напомня мен, когато бях дете. И аз рисувах, пеех, танцувах и исках да бъда актриса като мама”. Анна-Мария и сестра й Филипа са дъщери на бившия зам.-министър на екологията в правителството на Симеон Сакскобургготски – Любка Качакова, която от септември 2019 г. е назначена за Търговско аташе в Лос Анджелис, Калифорния. Филипа, или Пипи, както я наричат близките й, сериозно се замисля за актьорско майсторство, като миналата година заедно със сестра си посещават и актьорската школа “Бевърли Хилс плейхаус”, през която са минали Джордж Клуни, Мишел Пфайфър, Патрик Суейзи, Кейт Хъдсън и др. известни днес актьори. . (Интервю с Качакова ще намерите на сайта). 

7 ноември 2018 (Лос Анджелис) Ирина Малеева (д) с Илиян Джевелеков, режисьор и сценарист на ВЕЗДЕСЪЩИЯТ (Omnipresent, 2017), миналогодишният кадидат за номинация за Оскар. Малеева Фото: Евгени Веселинов, БУЛГАРИКА

Ирина винаги се чувствала гражданин на света, но и преди всичко се чувства българка, с което много се гордее. Никога, ама никога, не ми е отказала разговор или интервю. Възвишена над всичките гнусни сноби от всякакъв произход в Холивуд и в Лос Анджелис. Кара те да се влюбиш в човека, да си по-добър, да си по-възвишен. Някои му казват “ментор”, а аз го наричам Човек с главна буква. Човещина, ако щете. С Ирина ти се губи материята и се пренасяш в мислите и усещанията си. Разбираш, защо трябва да си Голям, да си “над нещата”. Бих я нарекъл “феномен”, но тази силна дума не ми застава на езика, като срещна един дух, да дух, сияние и … си облъчен. Не мога да й благодаря, защото това е нищо, това са думи казани. Тя знае и надявам се, като чете, както винаги да ме отметне с ръка и да каже нейното любимо и кратичко еднобуквено възклицание “Е …”. Може би означава “Ето ме, това съм аз”, не знам.   

Момиченцето, което извади татко си от затвора, качи се на сцената и екрана и покорява Холивуд – Ирина Малеева, актриса и певица, която от десетилетия живее и твори в Италия и САЩ, но никога не забравя България и своят език, който говори кристално чисто граматически и без да влага и грам акцент! Грее и излъчва топлина и истина!