Съветите на баба – актуални и вечни

Когато баба говори, и бебетата мълчат! 

Да не ви пука!

И двете ми бяха чудесни жена и човеци. Нежни и същевременно силни, бойци. Расли по време на войни и бедност, още от малки изпитали блудкавия горчив вкус на реалността, но останали непоколебими. Събрали мъдростта на живота.

Постоянно си дуднеха, които на нас като деца ни бяха смешни и досадни. Но, времето ме накара да разбера, че моите милички баби са знаели какво говорят. И някои слова са дълбоко врязани в паметта ми. Те говореха на всички, и на нас малките запъртъци, но и на своите набори. За да не се предаваме всички във “войната”, наречена живот, и да вървим напред щастливи. 

Спазвайте 10-тте Божи заповеди. Уважавай предците си, за да имаш дълъг живот.

Ще ги споменете ли някога бабите?

Ще видиш, само почакай и ще видиш. 

1. Избягвайте да ходите по гробищата, освен в случай, когато наистина е необходимо. Един път в годината е достатъчно.
2. Не се спирайте по улицата да четете некролози.
3. Не се събирайте с хора, които ви говорят за болести.
4. Започнете да мислите, както сте мислили, когато сте били на 30 години.
5. Създайте си свой живот, а не обвързвайте живота си с този на Вашите деца и внуци.
6. Изхвърлете всички дрехи с тъмни цветове от гардероба си. Облечете се пъстро, макар и от втора употреба.
7. Правете всеки ден нещо лично за себе си.
8. Когато сте на улицата, заглеждайте се в очите на младите жени и мъже и си мислете хубави неща. Светлината, която излъчват те, ще озари и вашите души.
9. Купете си компютър на старо. Научете елементарни неща на него. Влизайте във форумите и чата и контактувайте с различни хора в интернет. Не можете да си представите какво удоволствие е това, колко ще промени живота ви и вашето мислене.
10. Смъртта не е краят, а вашият нов път и ново духовно начало.

11. Жълтото отпред, кафявото отзад, знам, че това са твойте гащи. Миришеш! Носете чисти гащи. Не си умирисвайте дрехите, и ако не винаги са нови, то е много важно да са чисти, дори изгладени. 

12. Мир да има! Не се карай с близките си пред хората. Направи го у дома, но НЕ пред децата. Пепел ти на устата. Не хранете хората с неприятностите и сълзите си, не позволявайте да ви говорят. Никога няма да ви забравят и не показвайте слабост, и на хората, и на децата си. Баба Ванга е казала: да се предпазите от уроки и лоши очи дръжте това в къщата си!

13. По-добре, както ти казах, ама ти как си искаш. И дядовците ми винаги, без изключение слушаха. Не командвай, домът не е казарма. Давай препоръчителен съвет, а не категорично решение.

14. Тялото и вярата са си само твои. Важно е ти да си ги харесваш.

15. Любовта е фото. Помни как е бил/а облечен/а и какво е казвало лицето му/й на първите ви срещи. Ако не помниш, значи не си бил/а влюбен/а и не си обичал/а.

16. Раздялата е безгрижна. Тръгни си, не когато си поискаш от инат и егоизъм, а когато нямаш желание да гледаш в очите човека и да се грижиш за него. 

17. Лански сняг е спомена. Топи се и пада нов. Ако подържаш верната температура, нито ще се разтопи снега, нито ще ти изстине огнището. Сезоните са само за календара на стената.

18. Страхът не е ревност. Чувството е измамно, ти не искаш да изгубиш някой или нещо. Безсмислено е, защото ако няма повод става глупаво, а когато вече има повод, е късно.

19. Не събирай на едно место това, което харесваш, и това, което не. Запомни, всички хора (жени и мъже) са различни. Просто ние харесваме тези, които си приличат, и искаме да ги направим различни само за нас. Ние сме егоисти. И пак от егоизъм и чувство за собствена сигурност, избираме тези, които си приличат, а после се учудваме, че те всички са еднакви. 

20. Не разчиствай сметки на раздяла, ако искаш да останеш приятел с хората, и най-вече с любимия/ата. 

21. Не търси “изчезналите”. Ако някой/я си е тръгнал от теб, без да ти каже, това е загуба. Докато някой се интересува от теб, той няма да изчезне.

22. Не се гневи и бъди добър човек, всеки го забелязва. Не бъди това, което ти не искаш да бъдат другите.

23. Яж плодове с червеи. (не са третирани с химикали). 

24. Лягай и ставай с кокошките, за да имаш златното зърно на деня. Т.е. наспивай се и имай време за всичко.

25. Сложи си поне една икона в къщата, която ще се превърне в помощник за цял живот. 

26. В леглото с дядо ти винаги имаме две възглавници, но един юрган. Ако си омешвате краката, семейството нема се омеша. Никога не гони от леглото! 

27.