България получи възпоменателни плочи в Лос Анджелис за спасяването на евреите си през 2СВ в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова (+ снимки и видео)

76 години след Холокоста и запазването на живота на 48,000 български евреи в Музея на Холокоста и в Музея на толерантността в “Града на Ангелите” името на страната, единствена в света запазила живота на всичките си евреи, вече е сред спасителките от целия свят на връх Националния си празник 3 Март

Равинът Марвин Хиeр, декан и основател на Центъра „Саймън Визентал“ говори пред изправени на крака стотици наследници на пострадали от Холокоста 

Вицепрезидент Йотова разговаря със специалния гост Ариел Коен, син на Аарон Коен, който почина през 2017 в Ел Ей, роден в България, един от спасените 48,000 български евреи по време на Холокоста през 2СВ, и голям приятел на Родината си до последния си ден

„В най-мракобесните времена в съвременна Европа, в разгара на масовото изтребление на евреи моята страна България написа едни от най-светлите страници от българската история. Като никоя друга европейска държава тя съумя да защити своето еврейско население. Българската земя ражда човеци”

3 Март 2019 г. “На връх” националния празник вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова откри възпоменателни плочи за спасяването на българските евреи в Музея на Холокоста (г) и в Музея на толерантността (д) в Лос Анджелис, Калифорния. 76 години след Холокоста и запазването на живота на 48,000 български евреи, единствена в света страна запазила живота на всичките си евреи, вече и тя е сред спасителките от целия свят. Откриването на плочите се състоя в присъствието на официална делегация с най-отговорните представители на кабинета на вицепрезидента, Н.Пр. Тихомир Стойчев (г-л) – посланик във Вашингтон, домакинът генералният консул в Ел Ей Веселин Вълчев (г-д), представители на българската общност и наследници на оцелели от Холокоста. ФОТО: Евгени Веселинов, Булгарика (BulgariCA)

3 Март 2018 г. “На връх” националния празник вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова откри възпоменателни плочи за спасяването на българските евреи в Музея на Холокоста и в Музея на толерантността в Лос Анджелис, Калифорния. 76 години след Холокоста и запазването на живота на 48,000 български евреи, единствена в света страна запазила живота на всичките си евреи, вече е сред спасителките от целия свят. Откриването на плочите се състоя в присъствието на официална делегация с най-отговорните представители на кабинета на вицепрезидента, Н.Пр. Тихомир Стойчев – посланик във Вашингтон, домакинът генералният консул в Ел Ей Веселин Вълчев, представители на българската общност и наследници на оцелели от Холокоста. Уникалните събития бяха уважени от Равина Марвин Хиeр, Равин Марвин (Моше Хаим) Хиер (מרווין האייר) (р.1939 г., Ню Йорк), декан и основател на Центъра „Саймън Визентал“, и Музеят на толерантността и филмовия филиал Мориа към него. Също така и от Ариел Коен, син на Аарон Коен, който почина през 2017 в Ел Ей, роден в България, един от спасените 48,000 български евреи по време на Холокоста през 2СВ, и голям приятел на Родината си до последния си ден.

“Днес 76 години след позорното и античовешко и деяние Холокоста не са забравени лицата на 6-те милиона, чиито живот безмилостно бе погубен на огнения олтар на нацистката машина на смъртта. В най-мракобесните времена в съвременна Европа, в разгара на масовото изтребление на евреи моята страна България написа едни от най-светлите страници от българската история. Като никоя друга европейска държава тя съумя да защити своето еврейско население. България извърши хуманен подвиг и успя да спаси своите над 48 хил. евреи. Българската земя ражда човеци – в тези думи на спасени български евреи се крие силата на това дело“,заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си в Музея на Холокоста

Вицепрезидентът посочи, че страданията на българския народ в неговата над 1300-годишна история изградиха моралните му сили и го направиха по-чувствителен и съпричастен към болката на другия. „Толерантността и взаимното уважение са вродени качества на българина“, отбеляза Илияна Йотова.

Българският вицепрезидент разгледа цялата експозиция в Музея на толерантността в Лос Анджелис, Калифорния, преди и там да открие възпоменателна плоча за спасяването на българските евреи по време на 2СВ. По време на обиколката Илияна Йотова разговаря със Ариел Коен, син на Аарон Коен, който почина през 2017 в Ел Ей, роден в България, един от спасените 48,000 български евреи по време на Холокоста през 2СВ, и голям приятел на Родината си до последния си ден. 

“За нас няма “български арменци” или “български евреи” – всички сме еднакви и едно – българи,” каза г-жа Йотова.

“Никога повече светът да не мълчи за деяния срещу човешки права, срещу правото на човешки живот. Европа роди много таланти, много музика, много политика, много изкуство, много философия, много наука, но Европа сътвори и безумия. И затова днес ние трябва да бъдем на своя пост, защото помним. Поклон,” каза вицепрезидентът Йотова с ръка, сложена на сърцето.

Стотици наследници на пострадалите от Холокоста станаха на крака за да чуят благодарствените думи на Равина Марвин Хиeр, декан и основател на Центъра „Саймън Визентал“ и прилежащите към него Музей на толерантността и филмово студио Мориа. През 1977 г., след посещение на местата на Холокостта в Европа, равин Хиер пристига в Лос Анджелис, за да създаде центъра “Саймън Визентал”, който се превръща в една от най-големите еврейски агенции за човешки права в света, с повече от 400 000 семейства. Хиер е носител на две награди Оскар и е “първият православен равин, който някога е давал благословия при встъпване в длъжност на американски президент” – Доналд Тръмп.

“И ние евреите, винаги си спомняме за членовете на Българската Църква, политиците и интелектуалците, които направиха нещо, което въобще не се случи из цяла окупирана Европа по време на 2СВ. Те казаха “НЕ” на депортацията на техните евреи. Много от тези 48,000 участваха в създаването на държавата Израел,” ясно заяви равин Марвин Хиeр.

ГАЛЕРИЯ