Грипна епидемия в България (Flu Epidemic in Bulgaria) – близо 600 училища затворени

Източник на заразата в България е северната съседка Румъния?

В единадесет (11) области на България – Пловдив, Добрич, Бургас, Перник, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Силистра, Шумен, Ямбол и Софийска област. Областа на столицата София-град не е в списъка на засегнатите. За източник на заразата сочат и северната съседка Румъния?

В единадесет (11) области на България е обявена грипна епидемия, която е съпроводена и от принудителна ваканция за учениците. Към вторник, 22 януари, общо в 593 училища и детски градини в цялата страна вече са преустановени учебните занятия и е валидно от днес до края на седмицата, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Засегнатите области са Пловдив, Добрич, Бургас, Перник, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Силистра, Шумен, Ямбол и Софийска област. Областа на столицата София-град не е в списъка на засегнатите от грипната епидемия. В тази връзка е изпратено предписание за преустановяване на учебните занятия от 22 януари до 29 януари, включително. До второ нареждане в областите Добрич, Пловдив и Софийска област се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

Щабът е предприел противоепидемични мерки като е отчел интензитетът на нарастващата заболеваемост от остри респираторни заболявания.

Пикът на грипната епидемия още не е достигнат и се очаква през тази и следващата седмица. Затова здравните власти удължават срока на мерките срещу разпространението на болестта. 

Източникът на заразата в България се коментира от здравни експерти, като една от вресиите е, че той е северната съседка Румъния. Броят на починалите от грип там този сезон достигна 20 души, като за последната жертва отново е бил потвърден грипен вирус тип А. Министърът на здравеопазването Сорина Пинтя обяви преди няколко дни, че Румъния “е на крачка от епидемия”, имайки се предвид големия брой случаи на грип, регистрирани миналата седмица. Но, така и епидемия все още не е обявена, въпреки, че за първите 5 смъртни случая от грип в северната съседка на България бе съобщено още на 9 януари. И въпреки натоварената Румъно-Българска граница в южна посока, от румънски граждани и преминаващия голям поток от Европа.