Света Анна – майка на Дева Мария и баба на Иисус Христос – Именден 9 декември

Денят започва да расте – колкото просено зърно или скок на тригодишен елен

Икона “Света Анна и Света Богородица”

9 декември

Зачатие на света и праведна Анна. (The Conception by St. Anna of the Most Holy Theotokos) /Св. Анна е сочена от традицията за майка на Дева Мария и баба на Исус Христос.

Анна, също и Ана е женско име с библейски произход. Анна е латинска форма на староеврейското Hannah “благоразположение, благодат, милост”, името се обяснява и с цяло изречение – “Бог благослови ме със син!”.

Празнуват имен ден всички, носещи нейното име Анна (Ани) и неговите производни – Анушка, Аника, Анелия, Анита), както и Теменужка (Нуша), Янко, Ян(к)а.
Освен с майчинството деня се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте ( колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет.

Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината

Източноправославната църква, в т.ч. БПЦ приема Света Анна още от VI век, като тя и съпругът й Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през XIII век, като Анна е официално канонизирана (става Светица) през 1854.

Света Анна е сочена от традицията за майка на Дева Мария и баба на Иисус Христос. Тя е потомка на известен род – Аароновия.

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени и всеотдайни, че най-накрая той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: „Анно, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!“.

След девет месеца – на 8 септември – семейството било ощастливено с момиченце, бъдещата майка на Иисус.

+++

9-ти декември е още

Празник на майчинството.
Международен ден за борба с корупцията.

++++++++

Следват:

10 Декември

Световен ден за правата на човека.

11 Декември

Международен ден на планината.

12 Декември

Св. Спиридон, епископ Тримитунтски чудотворец. Празник на грънчарите и казанджиите, обущари и тухлари, на които светецът е закрилник. /Св. Спиридон изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Жените пекат хляб рано, преди изгрев слънце, и го раздават за св. Спиридон – да вземе и да отпрати надалеч пъпките. Не се работи женска работа. Не се шие. Ако се убоде жената на този ден, раната няма да зарасне лесно. Каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на пъврия ден съответства първият месец януари, на втория – февруари и т.н.