Задължително показване на калориите в местата за хранене в САЩ от 7 май 2018

За кого се отнася и какво да гледаме?

Как да се оплачем?

Защо 2000 калории на ден?

От 7 май 2018 година влизат в сила новите Федерални правила на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA’s), изискващи информация за съдържанието на калориите в храната, която да се показва в менютата на местата за хранене и машините за продукти (вендинг машини)

От 7 май 2018 година влизат в сила новите Федерални правила на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA’s), изискващи информация за съдържанието на калориите в храната, която да се показва в менютата на местата за хранене и машините за продукти (вендинг машини). Те задължават компаниите с повече от 20 заведения от веригата им с различни местоположения, видимо и ясно да показват броя на калориите на всеки техен продукт. 

FoodFacts_MenuLabeling_Eng_Web

КАКВО ДА ГЛЕДАМЕ?
В ресторантите:
За стандартните части от менюто, калориите трябва да бъдат изброени ясно в менютата, до името или цената на храната или напитката. За заведения за хранене на самообслужване, като бюфети и салатни барове, калориите да бъдат показани на табели, които да стоят до храните. Не се изисква калориите да бъдат показани за подправки, дневни специалитети, предварително поръчани продукти от клиента, или временни/сезонни елементи от менюто.
На вендинг машините:
Етикетирането с калории се изисква за операторите на автомати, които притежават или експлоатират 20 или повече автомати.
Калориите ще бъдат показани на знак (например на малка табелка, стикер или плакат) или на електронен или цифров дисплей в близост до елемента за хранителни стоки или бутона за избор на автомати за продажба и “насипни” автомати за продажба машини за ядки), освен ако вече няма информация върху действителните опаковки за храните преди покупката.
В допълнение към информацията за калориите, местата за хранене, също трябва да предоставят писмена подробна информация за съдържанието на другите елементи в храните от менюто, включително мазнина, калории от мазнини, наситени мазнини, транс мазнини, холестерол, натрий, общи въглехидрати, диетични фибри, захари и протеини.

Освен това, местата за хранене задължително трябва да напомнят на потребителите, че “2 000 калории са нормата за един ден, но ежедневните нужди от калории на всеки един се различават”.
За менюта, насочени към деца, трябва да пише, че “1200 до 1400 калории на ден се препоръчват за деца на възраст от 4 до 8 години и 1400 до 2000 калории на ден за деца на възраст от 9 до 13 години, но нуждите от калории могат да са различни”. 

Дори когато претендират за диетични храни, и местата за хранене обявяват по-малки порции, те продължават да предлагат храни с калории достатъчни за цял ден, дори само в едно комплект ястие (меню), даже дори само в една част от него. Повече от 2000 калории може да получите, дори без да хапнете и хапка храна, само от едно “вкусно” питие, като млечните шейкове с вълшебни аромати.

Не забравяйте, че надписите по ресторанти и етикети, се отнасят за ОБЕМА НА СЕРВИРАНЕ (SERVING SIZE), А НЕ ЗА ЦЯЛАТА ОПАКОВКА! Т.е. ако пише на една бутилка oт 1 литър газирана напитка “100 калории”, то това се отнася само за една чаша от 228 грама! 

Не забравяйте, че количеството на калории зависи и от начина на приготвяне на храната! 

Здравните специалисти препоръчват да поддържате приемът на наситени мазнини, транс мазнини и холестерол възможно най-ниски като част от хранително балансирана диета.

Една жена трябва да приема около 2000 калории на ден за поддържане на организма, и 1500 калории, евентуално за да отслабне с един килограм на седмица. Мъжът се нуждае от 2500 калории на ден за поддръжка, а 2000 за да загуби един килограм тегло на седмица. Но, 1200 калории на ден са здравословно достатъчни за дамите, и 1800 за господата. 
Не всеки трябва да консумира 2000 калории на ден. Всъщност вашите нужди от калории могат да бъдат по-високи или по-ниски и ще зависят от възрастта, пола, височината, теглото и нивото на физическата активност.

За да определите личните си нужди от калории, кликнете тук:

www.choosemyplate.gov

Така че, когато ядете, не се колебайте да поискате информация за храната!
Консумацията на твърде много калории може да доведе до редица здравни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

КАК ДА РАЗЧИТАМЕ ЕТИКЕТИТЕ НА ХРАНИТЕ по магазините? – кликнете тук:

How to Understand and Use the Nutrition Facts Label

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ?

Храна или закуски от местата със седящи места (ресторанти, кафетерии, “френски кафенета”, и др.) и заведения за бързо хранене, хлебопекарни, кафенета и места с продажба на сладолед.
Храни закупени на гишета на самообслужване
Храни от доставка по домове и офиси, като пица.
Храни, като сандвичи, поръчани от меню в магазини за хранителни стоки – деликатеси (дели-секции)
Храни, които се предлагат в секции за салати или барове с гореща храна, независимо в ресторант или магазин за хранителни стоки.
Храни, приготвени от полуфабрикат, като пуканки, закупени в киносалон или увеселителен парк.
Алкохолни напитки, като коктейли, когато са включени в менютата.

КЪДЕ ДА НЕ ГЛЕДАМЕ?
Храни, предназначени за повече от един човек
Храни, закупени в насипно състояние в хранителни магазини, като например хляб от хлебарницата.
Бутилки с алкохол, показани на бара в заведенията.
Храни в транспортни средства, като камиони за храна “на място”, самолети и влакове.
Храна в менютата в училищата, които са част от Националната програма за обяд на САЩ (дори да има автомати за продажба на тези места)

КЪДЕ ДА СЕ ОПЛАЧЕМ? (кликнете на линка)

The Center for Food Safety and Applied Nutrition (CFSAN)