Силно земетресение в Мексико на 2000 мили от Калифорния

 

Силно земетресение от 7.1 степен по Рихтер люшна Централно Мексико, с епицентър в Рабосо, район Пуебло, 76 мили (123 kм) югоизточно от столицата Мексико Сити, и близо 2000 мили от Лос Анджелис, Калифорния, САЩ

19 септември 2017 г. Силно земетресение от 7.1 степен по Рихтер люшна на 19 септември в 1:14 ч. м.вр. (06:14UTC)  Централно Мексико,. Епицентърът е в Рабосо, район Пуебло, 76 мили (123 kм) югоизточно от столицата Мексико Сити, и близо 2000 мили от Лос Анджелис, Калифорния, САЩ. Това съобщиха от Националната Агенция за Геоложки проучвания на правителството на Съединените щати.

Хиляди хора са блокирани в училища, домове и предприятия, а убитите са най-малко 225 души.

Мексиканското министерство на образованието съобщи в края на деня във вторник са открити тела под останките на училища, вкл. и на деца. Все още не е ясна абсолютно точната бройка на смъртните случаи, като общият брой засега остава 225, съобщени от федералната агенция за гражданска защита. Много деца и възрастни са обявени за изчезнали.

На днешната дата се навършват точно 32 години от земетресението през 1985 г., което уби хиляди в Мексико. Само часове днес, преди да удари пак, хората в Мексико проведоха тренировки за оцеляване от земетресения, за да отбележат датата.

Възникналият трус е в резултат на нормално разрушаване на пластовете в дълбочина около 50 км.

Разположен на върха на три от най-големите тектонски плочи, Мексико е един от най-активните сеизмични региони в света.

Относителното движение на тези пластове води до чести земетресения и вулканични изригвания. По-голямата част от мексиканската земна маса се намира на западната платформа на Северна Америка.

Районът на запад от Калифорнийския залив, включително мексиканския полуостров Баха Калифорния (Baja California), се движи на северозапад с тихоокеанската плоча с около 50 mm годишно. Тук пластовете от Тихия океан и Северна Америка се шлифуват един друг, създавайки удари. По този начин в миналото Баха Калифорния се премества далеч от брега, образувайки Калифорнийския залив, и днес е причината за земетресенията пък в района на Залива на Калифорния.

През септември 1985 г. земетресение с магнитуд 8,0 уби повече от 9,500 души в Мексико Сити. В южната част на Мексико Волкан де Колима и Ел Чичон избухнаха съответно през 2005 г. и 1982 г. Вулканът Парикутин, западно от Мексико, започва да изпуска дим в царевичното поле през 1943 г .; десетилетие по-късно този нов вулкан нараства до височина от 424 метра. Вулканите “Пушещата планина” и “Бялата дама”, намиращи се югоизточно от Мексико сити, понякога изпускат газ, който ясно може да се види от града и днес, напомняйки, че вулканичната дейност е в ход. През 1994 г. и 2000 г. “Пушещата планина”  възобнови дейността си, като принуди евакуацията на близките градове, причинявайки сеизмолози и държавни служители да бъдат загрижени за ефекта, който мащабното изригването може да има върху силно населения регион. Вулканът “Пушещата планина” (Popocatépetl) изригна през 2010 г.