Всеки по задачи за българската енергетика

За газта, президенти, посланици и личния живот на Бойко Борисов

Руският президент на телфона с българския премиер

Министри в Русия и САЩ

Президента вози американският посланик на щатски електро-автомобил в София

73 милиона за тютюна

Бойко “не си лакира ноктите и не си боядисва косата”, “пости една седмица за Великден – хапва фасул с люти чушки и чесън”, “помага на всеки за спорта”, “вдига 140-145 кг от лежанка” и “няма да връща задължителната казарма, като ангария”

27 февруари 2012г. /вторник/Ключови министри начело с премиера Бойко Борисов тръгват по задачи у нас и в чужбина за да може да стане ясно какво ще се случва с българската енергетика в близко и далечно време, и най-вече за строежа на Атомната Електро-Централа Белене и проектът Южен Поток. В същото време Президентът на Р България Росен Плевнелиев подкара американски електромобил Шеви Волт в центъра на София заедно с Щатския посланик Джеймс Уорлик на предната седалка.

Министър-председателят Бойко Борисов проведе вчера телефонен разговор с премиера на Руската федерация Владимир Путин, като отмени всичките си срещи за деня, съобщиха от правителствената пресслужба. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков  е в САЩ, а новият енергиен министър Делян Добрев се готви за Москва, стана ясно след разговора на Борисов с Путин.

Какво са си казали новият-стар президент на Русия Путин и премиерът Борисов не бе обявено официално. “Борисов ще уведоми президента и Народното събрание за разговорите в удобно за него време”, съобщиха от правителствената пресслужба. “Позицията на България за проекта АЕЦ „Белене” ще бъде обявена на утрешното (сряда 28 март, 10:00) седмично заседание на правителството, каза министър-председателят в Кърджали, където символично връчи чек на стойност 73 милиона лева на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, съобщи БТА. Постигната е договореност с банките – кредитори на Оловно Цинковия Комбинат „Кърджали“ да се търси международен мениджър, който да поеме управлението на комбината, пък стана ясно на срещата на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с протестиращите работници от предприятието.

Президентът Росен Плевнелиев вози американския посланик Джеймс Уорлик в електромобил. Това е бъдещето, заяви държавният глава след едно кръгче в центъра на София. Знае се, че за мен изключителен приоритет е енергийната ефективност. Държавният глава се похвали, че е добър шофьор. „Имам стаж буквално на ТИР-аджия, каза още той и допълни, че в Германия е карал по 150 000 километра годишно. Да се кара тази кола е истинско удоволствие, изтъкна Плевнелиев. По думите му тя е изключително безшумна. Снимка:бгнес

В същото време Президентът на Р България Росен Плевнелиев подкара американски електромобил Шеви Волт в центъра на София заедно с Щатския посланик Джеймс Уорлик на предната седалка. “Всички ние можем да мислим и да действаме от гледна точка на устойчивото развитие”, каза държавният глава. “Да бъдеш отговорен като поколение не означава да харчиш толкова, колкото искаш, а означава да харчиш толкова, колкото трябва”, допълни Плевнелиев. Президентът поговори със случайни гражданини за електрическите коли, който обясни, че в момента подобен автомобил струва около 80 000 лева, но със сигурност след 4-5 години ще струва много по-малко. Когато си избираме автомобил според президента трябва да мислим за енергийната ефективност. “Много пъти съм му казвал “не”, много пъти сме сядали и сме решавали. Аз не политизирам и не водя политически битки, аз се боря за проекти, които имат смисъл и търся конкретни решения. Винаги ще сложа аргументи на масата тогава, когато виждам заплаха за националните приоритети”, коментира държавният глава отношенията си с премиера Бойко Борисов, цитиран от БНР. Като пример той даде темата с енергийната ефективност.

На 25 март – понеделник българският министър-председател каза в интервю, че “в 10,30 часа утре имам разговор с президента Путин, ще му кажа това, което сме взели като решение за АЕЦ „Белене”, за да не научава от медиите. Коректно е да се съобщи на партньора от другата страна. Дали ще го отрежа или не, нека да не правим изводи.” Премиерът Борисов ще разговаря с Президента Плевнелиев днес вторник, а пред депутатите ще говори в сряда, твърди в-к “Стандарт”.

Българска делегация, водена от министър Делян Добрев, ще посети Москва, за да бъдат обсъдени в детайли  актуални въпроси и да се осъществят контакти с руските партньори, съобщи говорителят на руското правителство Дмитрий Песков.
Визитата в Москва ще съвпадне с посещение у нас на официален представител на американския фонд, който има инвестиционен интерес към “Белене”.
По същото време вицепремиерът Симеон Дянков ще е още в САЩ, който по неофициална информация е тук на гости на семейството на съпругата си и ще остане до началото на април.

Какво си казаха Борисов и Путин, бе най-дискутираната тема в държавата, като медиите в България припомнят неговите думи от понеделник, поради липсата на официални изявления след разговора по телефона с руския президент.

В понеделник преди да говори с президента Путин премиерът Борисов припомни – какво е казвал преди време за проектите. На г-н Путин казах: По „Бургас – Александруполис” не е изгоден, застрашава екологията, в рамките на моя мандат, ще го приключим. АЕЦ „Белене”ако не намерим голям европейски или американски инвеститор, да диверсифицираме този проект, аз няма да го продължа. Той умишлено е бавен от предишното правителство – Станишев и Първанов трябва да си признаят, че с това, че не дадоха крайна цена в проекта, не го направиха необратим в строителството – каза Борисов.

Уважавам и двете страни, и Америка, и Русия, но искам да защитя нашия интерес каза Борисов.
На всички посланици съм казвал така: Ние сме в ЕС и НАТО, ние сме направили своя избор като нация и сега работим в тези организации. Абсолютно лоялни партньори сме, никога не бихме допуснали да бъдем троянски кон, на когото и да било. И в същото време и американците, и европейците знаят, че ако не са били руснаците, е нямало да се освободим от Османската империя; ние сме православни християни, по никакъв начин българите не са настроени негативно към Русия. На територията на България могат прекрасно да работят всички проекти – в наука, култура, икономика. Но сме ХХІ век и всичко се ръководи от прагматиката в една държава – каза Борисов.

За „Южен поток” – той е изгоден за България, това е единственият коз на България, за да се бори за намаляване на цената на газа. Ако образно казано – от три големи проекта им спреш и трите, дали ще ти дадат – каза Борисов.

*** ВЕДРИНА – виц, пости, грим, спорт, фитнес и без цел в личния живот ***

Премиерът Бойко Борисов разведри обстановката в понеделник, като разказа и любимия си виц и добави малко от есенцията на личния си живот в момента.

Вицът е за шахматен двубой между милиционер и куче. По някое време мевереецът чул подхвърляне, че съперникът му е доста умен за биологичния си вид. “Как ще е умно кучето? Резултатът е 4:1 игри за мен!”, завърши Борисов, като смеейки се подчерта абсурдното малоумие на милиционера да остави животно да му вземе игра на шах, цитират премиера от в-к 24 ЧАСА.

“Нито си лакирам ноктите, нито си боядисвам косата. Но знам, че много други го правят,” заяви още премиерът. Той допълни, че “никога не си поставя цели в живота. “Те идват след събитията, иначе не става. Виждате много мераклии за премиери, кметове, главни секретари, но не им се получава”.

Министър-председателят разкри, че пости последната седмица преди Великден. “Не мога да устискам целите пости. Ставам много нервен и кой знае какви бели мога да сътворя. Хапвам фасул с люти чушки и чесън, леща”.

Борисов не пропусна и увлечението си по спорта, като сподели, че не мечтае да играе за някой голям футболен клуб. “Имам си “Тигрите” от Бистрица. Приятели сме и с тях си чешам крастата. Иначе се надявам Стойчо Младенов, когото много уважавам, да не говори повече глупости как имало едва ли не правителствена задача “Левски” да стане шампион. Видяхте какво стана днес – “Миньор” би насред “Герена”, а ЦСКА разгроми “Локо” в Пловдив. Да не излезе накрая ЦСКА да стане шампион и г-н Младенов да трябва да обяснява, че сме му помагали. Помагам на всички, които дойдат при мен. И Спас Джевизов идва за юношите на ЦСКА – да играят на стадиона на спортното министерство”.

Бойко допълни, че вдига около 140-145 килограма от лежанка, а най-вредният му навик е да се кара повече от нужното. “Дали имам шеф? Разбира се – за вас ще кажа, че е Началника, а иначе – българския парламент и Изпълнителната комисия на ГЕРБ”.

Премиерът бе категоричен, че няма да връща задължителната казарма. “Ангария се е работило в Османската империя и при комунистите. Вече няма как да стане”.

——————————————————

ПРИПОМНЯМЕ: ЕНЕРГИЙНАТА НИШКА

Американски спец за Евразия посети България

Американският посланик съжалява за уволненият министър и за шистовия газ в България, но не каза нищо за визите

Уикилийкс пак извеза български керливи ризи

Джеймс Уорлик: „Повече българи да получат ясна представа за САЩ!“

Американският посланик иска повече яснота за сделката с Русия

Световните медии за плюсовете и минусите на Путин и Борисов в София

България капитулира – увеличи се енергийната зависимост от Русия

Какво се случи – Путин в България

Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим

Със самолет от Русия пристигнаха частите за спасяване на АЕЦ Козлодуй

Борисов „приключва“ 2-та световна война – среща Путин

Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим

България и Русия – открито за газта и АЕЦ Белене

Кой кой е в новото правителство? Американка крепи финансите

Защо не са важни българите в чужбина?