Национален траур за загиналите при бедствието в България – обстановката

Тежка остава ситуацията в харманлийското село Бисер. Продължават да пристигат и помощи от цялата страна за пострадалите от наводнението в селото. В четвъртък ще бъдат погребенията на четиримата загинали в село Бисер, като опелото ще е в местната църква, а разходите са поети изцяло от областната управа. FOTO:DARIK RADIO

7 февруари 2012 г. За ден на национален траур е обявен от правителството 8 февруари за почитане паметта на трагично загиналите в с. Бисер, община Харманли, област Хасково, където на 6 февруари преля микроязовира и водата стигна селото и наводни къщи, като на места нивото на водата достига около 2 метра. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Утре националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

Тридневен траур в памет на загиналите жители на община Харманли по време на бедствието в село Бисер е обявен от днес със заповед на кмета на Община Харманли Михаил Лисков. Отменят се всички планувани празнични мероприятия на обществени места на територията на общината.

Изпратена е всичката налична техника, за да окаже помощ при наводненията в харманлийското село Бисер. Това каза Бойко Борисов – министър-председател на Република България в предаването на БНТ, „Денят започва”.
„Кураж на хората, които очакват хеликоптерите. Проблемът е, че Кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат обледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам. Проблемът е, че техниката, най-скъпата техника, която държавата е взела, няма, обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците”, каза Бойко Борисов.
„Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях. В снежно време, хеликоптерите не могат да бъдат използвани”, посочи той.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отпътува за бедстващото с. Бисер и ръководи лично спасителната операция по извеждане на жителите на селото от наводнения район.
Във връзка с усложнената зимна обстановка и обявения код “червено” в няколко области, премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Нона Караджова да му докладват на всеки 30 минути за моментаната обстановка в страната, хода на спасителната операция и дейностите по почистване и отводняване. Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение от държавната субсидия на партия ГЕРБ – 1 милион лeва да се преведат за пострадалите райони. Това каза лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов пред Дарик радио. „Това е нашата лична помощ към хората. Парите ще бъдат за пострадалите хора от село Бисер. Да възстановим на хората къщите с тези пари”, посочи премиерът.

Президентът Росен Плевнелиев, еврокомисарят Кристалина Георгиева, вицепремиерът Цветан Цветанов, земеделският министър Мирослав Найденов и военният министър Аню Ангелов посетиха бедстващия свиленградски квартал „Гебран”, за да се запознаят с обстановката, предаде БНТ. С бронетранспортьор петимата обиколиха наводнените улици в квартала. От пресконференцията им в кризисния щаб в града дойде информация, че въпреки тежкото положение, до този час в Свиленград няма жертви. Росен Плевнелиев – президентът на България и еврокомисар Кристалина Георгиева дойдоха заедно тук, в компанията на вътрешния министър, качиха се на БТР, и минаха по наводнените улици. Бяха приветствани от хората.

Осем са жертвите от наводненията в Хасковско, съобщиха от пресцентъра на МВР. Продължават спасителните дейности в община Харманли. Смъртните случаи са вече осем – четирима са загиналите в с. Бисер, двама са били в завлечен от водите автомобил до с.Иваняне и двама – в друга кола, отнесена от водата край с.Бориславци. В района на с. Бисер, община Харманли, продължават спасителните действия. Жертвите от село Бисер, които са се удавили, са Иванка Карамфилова, Георги Сираков, Христо Христов, Ангел Стоянов, съобщи електронното издание http://www.haskovo.net като се позова на информация от областната администрация.

Три села в Област Хасково са потопени под вода – Стойково, Родопи и Динево. Обстановката в област Хасково се усложни, международният път Е-80 е затворен към настоящия момент, защото Харманли се оказа под вода. Центърът на град Харманли е наводнен, в целия град няма ток, спрян е заради опасността от късо съединение.

В района на Раднево – Любеново е отнесен насипът на жп линията и преустановено всякакво движение на влакове. Веднага след оттичане на водата екипи на „Железопътна инфраструктура” имат готовност да възстановят трасето. 12-те чуждестранни граждани от дерайлиралия международен влак за Истанбул са настанени в Хасково и им е осигурена храна и отопление. 14 румънски граждани, пътуващи за Букурещ, са извозени с автобус и са в района на Стара Загора. Уведомени са чуждестранните партньори и е спряна продажбата на билети по тази дестинация.

Снегът в родопското село Манастир, община Лъки, достигна два метра; има опасност от свличане на снежни маси по пътищата, съобщи заместник-кметът на общината Пламен Райчев след заседание на временния кризисен щаб.
От ветеринарните власти са евакуирани около 960 животни от района на Любимец, Брягово, Лешниково и Бисер. Удавени са около 18 животни. При влошаване на обстановката са застрашени около 1400 животни от района на Динево, Стойково и Малево. Към района пътуват четири екарисажни автомобила за извозване обезвреждане на умрелите животни.
Овладяна е ситуацията с яз. Орешец, като към момента се изпускат контролирано водни обеми. Общинска администрация Любимец уведоми жителите на общината, че ще има вода по водопроводната мрежа, но в близките 4 – 5 дни тя няма да бъде годна за пиене.

На работна среща в Министерския съвет днес е било възложено на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков чрез НЕК, ДП “Язовири и каскади”, да осъществи контрол по техническото състояние и безопасността на всички язовири и микроязовири в страната, независимо чия собственост са. Язовирите, които се използват за питейно-битови нужди и за енергийни цели, стават публична държавна собственост под управлението на МИЕТ, като оператор за тяхната експлоатация и поддръжка става НЕК, предприятие “Язовири и каскади”. Всички язовири и микроязовири, с изключение на актуваните като общинска собственост и тези за питейно-битови нужди и за енергийни цели, стават публична държавна собственост под ръководството на МЗХ.

Днес 7 февруари обстановката в Хасковско постепенно се нормализира, заяви в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Ирена Узунова, областен управител на Хасково. Няма населени места без електричество.
„Осигурени са храна, одеяла и вода за всички бедстващи в региона”, каза още тя. Само едно семейство е поискало да бъде настанено във фургон, останалите без покрив са се настанили при близки и роднини, уточни Узунова. 15 водоноски ще бъдат изпратени в Свиленград, 2 – в Любимец.
На днешното заседание на Кризисния щаб е организирано утрешното погребение на четиримата, загинали при бедствието в с. Бисер.
Започнал е да прелива яз. „Камчия”, област Бургас, с 11 куб.м. в сек.
Язовир „Ивайловград” продължава да прелива. От два дни водни маси от язовир “Студен кладенец” се изпускат контролирано през ВЕЦ. Язовир “Тракиец”, област Хасково, се изпуска контролирано през напоителните канали.
В Област Бургас преливат яз. Ново Паничарево, яз Камчия, Дермен Дере, като от яз. Маджарите, Порой, Ахелой, Трояново, Барган, Детелина и Антимовски се извършва контролирано изпускане, без да има опасност от заливане на населени места.
В Област Кърджали преливат 2 микроязовира – Конево и Висока поляна. В община Крумовград преливат 4 микроязовира -Вранско, Гулия, Сливарка 1 и Сливарка 2. Баражната стена на язовир край с. Садовица е поддала, като водата е преляла в близкото дере. Преливането на микроязовири 1 и 2 край с. Нановица е затворило пътя към туристическа хижа, в която няма посетители.
В област Кърджали пътят Конево-Бяла поляна е частично отнесен. Община Кирково – прекъснат е частично достъпът до 5 населени места – мах. Кос до с.Стоманци, мах.Караджовска до с.Дрангово, мах.Долна врана до с.Кран, мах. Малка първица до с.Шопци, с. Яковица. Община Момчилград – затворени са два моста – за селата Загорско и Седлари.
В района на с. Гита в област Стара Загора има наводнени няколко къщи. Язовир Раднево прелива през двата си преливника. В района на с.Медникарово-Обручище има наводнени около 100 къщи. В района на с. Коларово и с. Знаменосец има наводнени няколко къщи. Като цяло почти всички язовири в централната и източната част на областта преливат. Създадена е временна организация на движението във връзка с невъзможността за пропускане на ТИР-ове през ГКПП Капитан Петко войвода с 5 поста. Обявено е бедствие в община Гълъбово.
На територията на цялата страна е създадена организация за непрекъснато наблюдение нивата на реките и водоемите.
Останалите значими язовири на територията на страната, стопанисвани от НЕК и Напоителни системи имат около 30% свободен обем, като могат да поемат допълнителни количества водни маси.

Чрез МВнР с нота са уведомени гръцката и турската страна за опасност от високи води.
Продължава покачването на нивото на р. Марица като при Свиленград е достигнато водно количество 1800 куб.м. в секунда. Продължава да е затворен за леки автомобили пътят в района на ГКПП – Капитан Андреево поради залят пътен участък.

Въведено е бедствено положение на територията на община Костинброд, област София. Пътят София – Пирдоп е затворен за всички моторни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на агенцията “Пътна инфраструктура”.

Пълна забрана за движението на МПС има в областите Силистра, Русе и Разград заради снегонавявания. Над цялата страна вали сняг, духа умерен, а на места до ураганен вятър. Пътните настилки са заснежени и заледени в отделни участъци.

От Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст предупреждават, че вследствие на обилните валежи, ниските
температури и силния вятър в планините е изключително опасно за туристически и ски-преходи.

Общо 1500 чаши с чай бяха раздадени за три часа на три места в София, съобщи БТА. Инициативата по раздаването на топъл чай на преминаващите покрай Централната ж. п.-гара, пл. “Св. Неделя” и пилоните на НДК започна на 30 януари, като през първите дни раздадените чаши с билков чай не надвишаваха 600. Най-много е чаят, консумиран от минувачите на пл. “Св. Неделя”. Други 300 чаши с чай са раздадени на потребителите на “Социалната кухня” в три раздавателни пункта. По този проект хора в неравностойно положение получават топла храна и хляб за обяд. Утре раздаването на топъл чай ще продължи от 9.30 и от 14.30 часа. В “Пирогов” днес са приети 93 човека, пострадали по заснежените улици и тротоари “Пирогов”, съобщиха от болницата.

Общо 178 лица са глобени заради непочистен сняг в София днес, съобщиха от Столичния инспекторат. Поради същите причини са съставени два акта на юридически лица, както и 17  констативни протокола с указания и срок за почистване на снега. От инспектората напомнят, че гражданите и фирмите трябва да почистват снега от прилежащата към имотите им територия от тротоарите.

Обстановката на територията на страната остава усложнена към 19.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На много места има затворени пътища заради наводнение, снегонавяване или силен вятър.

Агенция “Пътна инфраструктура” призовава водачите на моторни превозни средства да се въздържат от пътувания. Ако е наложително да се информират предварително за конкретната ситуация на пътя от интернет страницата на АПИ – www.api.government.bg, или на тел. 0700 130 20 /от чужбина – САЩ 011-359-700-130-20/. Необходимо е шофьорите да тръгват с достатъчно гориво и заредена батерия на мобилния телефон.

Летище София работи при зимни условия. От 06.00 ч полосата и стоянките на летището са почиствани и обработвани с химикали 5 пъти. При полетите, които се изпълняват с известно закъснение, причината е извършване на антиобледенителни процедури или почистването на летателната полоса. Спирачният ефект е в рамките на нормата. Към 14.30 ч забавените самолети са: 19 кацащи и 15 излитащи.

Летище Пловдив работи при зимни условия. В момента е почистено, но се очакват и нови снеговалежи. Полетът на „Райънеър” от Лондон е бил посрещнат със закъснение, но самолетът е излетял от Англия по-късно от предвиденото. Обшивката на козирката на Летище Пловдив откъм перона е паднала, съобщи за Дарик шефът на летище Пловдив Дойчин Ангелов. Снежна маса се се свлякла и е откъснала тялото на обшивката, обясни той. Това се е случило в нощта на неделя срещу понеделник. Няма пострадали и мястото е обезопасено.

Полетите на Летище Бургас се обслужват нормално.

9 comments for “Национален траур за загиналите при бедствието в България – обстановката