Обама: “Чужденците да „заработват” американско гражданство!”

ВИДЕО: Американският президент Барак Обама по време на речта си в традиционното си за началото на годината обръщение и “зад кулисите”


+ ОРИГИНАЛНИ ТЕКСТОВЕ

24 януари 2012 г. Американският президент призова Конгреса да разработи законопроект, позволяващ на носещи ползи на САЩ чужденци да „заработват” американско гражданство. Това заяви американският президент Барак Обама по време на речта си в традиционното си за началото на годината обръщение “За състоянието на съюза”, което реално поставя началото на кампанията за президентските избори в САЩ, предаде AP. Както се знае голяма предизборна борба ще падне за латино-вота, а отношението на кандидатите към най-многобройната маса нелегални емигранти в законова Америка е от решаващо значение, особено в някои щати.
„Аз все още съм уверен, че ние трябва да се борим с нелегалната имиграция. И поради това моята администрация предприе повече от всякога мерки за охрана на границите. Ето поради това незаконното преминаване на границата сега е по-малко, отколкото при идването ми на власт”, каза Барак Обама пред Конгреса.
„Но ако в година на избори Конгресът не може да работи по мащабни планове, то нека поне да се разберем да прекратим изгонването на отговорни млади хора, които искат да работят в нашите лаборатории, да започнат бизнес или да защитават тази държава. Дайте ми закон даващ им шанс да заработят гражданство. И аз ще го подпиша незабавно”, поясни той.

Според американския президент в момента САЩ се бори за възстановяване не на демократични и републикански идеали, а на изконни американски ценности.

Средната класа в САЩ е изложена на риск заради икономическата криза. “Основният въпрос е как да запазим американската мечта – здравата работа позволява на всеки да изгради свой дом и да изхранва своето семейство. Пред нас има два варианта – или да станем страна, в която малък брой хора се справят наистина добре, но огромната част едва преживяват, или да възстановим икономиката си по нашия начин – всеки да има равен шанс и всеки да играе според едни и същи правила”, каза Обама.

Обама се защити и от критиките на републиканците, че неговата икономическа политика води до увеличаване на социалното неравенство. Той призна, че в началото на неговия мандат е имало загубени 4 млн. работни места и общо 8 млн. като цяло заради кризата още преди Обама да стане президент, но след това ефектът от политиката на Белия дом е довел до създаване на 3 млн. нови работни места само за последните 22 месеца.

За пореден път Барак Обама обърна внимание и на данъците. Той отново поиска да има увеличение на данъчния праг за най-богатите – тези с годишен доход от над 1 млн. долара. По негово мнение те трябва да дават поне 30% от доходите си за американската хазна – идея, която беше лансирана за пръв път в публичното пространство от Уорън Бъфет.

Той заяви, че най-голямото предизвикателство за САЩ в момента е да изпълни базовото си обещание, че многото труд се заплаща.

„Ние трябва да променим данъчния си кодекс така, че хората като мен и много членове на Конгреса да плащат честен дял от данъците. Ако печелите повече от милион на година, не трябва да плащате по-малко от 30% данъци. Ако печелите по-малко от 250 000 годишно, както 98% от американските семейства, данъците ви не трябва да се вдигат. Вие сте тези, борещите се с увеличаващите се цени и не помръдващите заплати. Вие сте нуждаещите се от облекчения”, допълва той.

“Няма по-важен дебат. Трябва да решим или да бъдем страна с все по-малко хора, които се справят, и все повече американци, които едва свързват двата края, или може да възстановим една икономика, където всеки има шанс и всеки играе по едни и същи правила”, заяви Обама по време на едночасовото си изказване в Конгреса.

И все пак президентът знае, че няма почти никакъв шанс да прокара закона за данъка на милионерите през Конгреса. Проблемът Обаче му дава възможност да съживи политическия дебат.

Американският президент предложи радикална промяна на американската икономика, която да се върне обратно на производствена база. Барак Обама отправи предложението си след десетилетия на намаляване на работните места в сферата на фабричното производство на фона на Китай. Той призова за „излъскване” на етикета „Произведено в САЩ”.

Но не спомена за данъчни облекчения за производителите: тези, които произвеждат в САЩ (а не евтинко в Китай и Африка) и така “създават” работни места в САЩ. Сега данъчните облекчения се дават на базата на висок доход (наследство от Буш) с теоретичното предположение, че най-богатите евентуално биха създали работни места в САЩ. Реалността е друга, или как?!

Друго намерение на Обама, свързано с икономиката, е създаването на служба за контрол прозрачността на външната търговия, задачата на която ще бъде да разследва нарушенията в сферата на търговията в страни, като Китай. Нейната основно задача ще бъде недопускането на територията на САЩ на фалшиви и опасни стоки.

В речта си Обама не пропусна и енергетиката – за пореден път той обеща повече помощ от държавата за зелената енергия и призова за премахване на облекченията пред петролните компании. По отншение на шистовия газ американският президент се изказа “за” добива му, но с уговорката, че всичко се прави при пълно спазване на технологичните изисквания за безопасност.

Обама се похвали и с външната политика на Белия дом – той напомни, че САЩ вече се изтегли от Ирак и по този начин промени курса, наследен от Джордж Буш.

Американският президент беше категоричен, че няма да се откаже от никоя от възможностите, включително военната, да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

“Световната общност преодоля своите разногласия и сега е обединена да възпре ядрените амбиции на Иран. Режимът е по-изолиран от всякога, лидерите му са изправени пред парализиращи санкции, и докато те избягват своите отговорности, този натиск няма да намалее.”, каза още Обама.

2012 State Of The Union Address: Enhanced Version

Behind The Scenes: Writing the 2012 State of the Union Address

 

5 comments for “Обама: “Чужденците да „заработват” американско гражданство!”