Първият указ на президента е за българите в чужбина

Росен Асенов Плевнелиев е четвъртият президент на Република България. От 27 юли 2009 до 9 септември 2011 г. е министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов. Президенските избори през 2011 година Плевнелиев успява да спечели на балотажа като кандидат на ГЕРБ. На балотажа той печели 52.56% от подкрепата. Един от основните приоритети в програмата му е отзоваването на посланици на България, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Росен Плевнелиев се заема с помилване, предоставяне на българско гражданство и на убежище

24 януари 2012 г. Президентът Росен Плевнелиев подписа първите си укази като държавен глава, като два от тях са за българите в чужбина. Това съобщиха от прессекретариата на президента.
С указ са възложени правомощия на вицепрезидента Маргарита Попова по чл. 98, т.9, т.10 и т.11, свързани с упражняване право на помилване, предоставяне на българско гражданство и на убежище, както и по чл. 98, т.7 от Конституцията, по Закона за българите, живеещи извън България.
С Указ за Устройството на Администрацията на Президента се създават пет комисии – по българско гражданство и българи в чужбина; по помилването; по предоставяне на убежище; по опрощаване на несъбираеми държавни вземания; по наименуване на обекти с национално значение и населени места.
Президентът ще има секретар по външна политика, секретар по отбрана и сигурност, секретари по правни въпроси, секретар по
духовност, култура и национална идентичност, секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура, секретар по икономика, инвестиции и иновации, секретар по наука и образование, секретар по здравеопазване и социални политики,
прессекретар, секретар по вътрешна политика.
Към Администрацията на Президента се създават шест съвета, които ще обсъждат и дават становища по външна политика, отбрана и сигурност; правен съвет; съвет за “Духовност, култура и национална идентичност”; съвет за “Развитие на регионите и националната инфраструктура”, съвет по “Икономическо развитие и социални политики” и съвет за “Наука и образование”.
С укази президентът Плевнелиев назначи Цветлин Йовчев за началник на кабинета си, Екатерина Захариева за главен секретар, Мария Иванова за прессекретар, Елица Николова за секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура, и Петя Тянкова и Росен Кожухаров – за секретари по правни въпроси.

Росен Асенов Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев.

Завършил е Изчислителна техника в Технически университет – София.

През 1990 година основава и управлява фирмата „Ирис Интернешънъл” АД. През 1994 година основава и управлява „Линбългария” OOД. През 1998 година Плевнелиев създава и управлява „Линднер Ирис Имобилиен” OOД. На следващата година основава и управлява “Бизнес Парк София” EOOД.

През 2001 година създава и управлява „Линднер България” ООД. Две години по-късно основава и управлява “Резиденшъл Парк София” OOД. През 2005 година създава фирмата Линднер Имобилен Мениджмънт” OOД.

От 2007 година Росен Плевнелиев е член на управителния съвет на „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България”. На следващата година става член на борда на директорите на „Американска търговска камара”. През 2008 година става и член на настоятелството на фондация „За нашите деца”.

През 2009 година става министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов.

На 4 септември 2011 година се кандидатира за президент на Република България и подава оставка като министър. Кандидат за негов вицепрезидент е Маргарита Попова. След изборите на 23 октомври 2011 година отива на балотаж с кандидата, издигнат от БСП, Ивайло Калфин.

На 30 октомври 2011 г. е избран за президент на България.

Владее немски и английски език.

През 1990 г. се жени за Вероника, с която той няма деца и впоследствие се развеждат. За втората си съпруга Юлияна, с която има трима сина, Плевнелиев се жени през 2000 г.

Първата дама е сред най-богатите жени в България, пише „България днес”.  Една от семейните компании сменя името си от „Плевнелиев консулт” на „Ателадиа консулт”, като Юлияна става и управител, и собственик. Семейство Плевнелиеви живеят в комплекс „Резиденшъл парк” до Околовръстно шосе в София, която купуват през 2010 г.  Според декларацията до Сметната палата семейство Плевнелиеви притежават имоти, като от петте им къщи 2 са в София, а другите в Разлог, Созопол и Гърция. Гръцката вила се намира на остров Алумини на входа на Атон.

2 comments for “Първият указ на президента е за българите в чужбина