Уикипедия – Wikipedia спира в знак на протест срещу Конгреса на САЩ

Уикипедия е свободна многоезична електронна енциклопедия, създадена през януари 2001 г. Тя се развива от доброволци, като в момента е едновременно най-голямата и най-бързо растящата в света енциклопедия, съдържаща версии на над 270 езика. В началото на декември 2003 г. се поставя началото и на нейната българска версия.  Системата работи със софтуер от типа уики, наречен МедияУики, който позволява на всеки потребител да редактира дадена страница по всяко време и да види веднага своите промени („уики“ означава „бързо“ на хавайски). Посетителите могат да разгледат и старите версии на статиите, за да видят как се е развивала страницата във времето.  Уикипедия се поддържа от фондацията с идеална цел Уикимедия. Фондацията поддържа и известен брой сродни проекти, измежду които: Уикиречник, Уикицитат (сборник от известни цитати), Уикикниги (електронни книги и учебници) и Уикиизточник (хранилище на исторически документи и книги, които са обществено достояние) и други. Текстовото съдържание на Уикимедия се публикува при условията на лиценза Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното, съвместим с Лиценза за свободна документация на ГНУ, което позволява сътрудниците да подобряват и променят взаимно работите си по принципа, известен като „copyleft“. Лицензът позволява също на трети лица да използват съдържанието на Уикимедия, в случай че те също предоставят това право на други. Софтуерът МедияУики е също свободно достъпен при условията на подобен лиценз, предназначен за софтуер (GNU GPL). Графичните изображения в Уикипедия са достъпни под различни лицензи, много от тях също позволяващи свободно ползване, които са обозначени на страницата на съответното изображение.

Уикипедия е свободната енциклопедия на повече от 250 езика, която всеки може да редактира, развие и обогати.

Белия дом също не подкрепя спорния проектозакон, с което си спечели критиките на медийния магнат Рупърт Мърдок и холивудските студия и музикални звукозаписни компании

Дали това не е “заиграване” на предизборният щаб на Барак Обама?

Антипиратският закон, който се обсъжда в американската камара на представителите, има за цел да принуди интернет компаниите да блокират достъп до външни сайтове

Популярното българско издание на онлайн енциклопедия Уикипедия /отбляза 20 000-ната си статия на български език, а на 6 декември навърши 2 години/ ще спре най-ползваният англоезичен сайт – оригиналната Wikipedia за 24 часа на 18 януари, съобщи Ройтерс. Причината е предложението на Конгреса на САЩ за антипиратско законодателство.

Според основателя на Wikipedia Джими Уейлс законът заплашва бъдещето на интернет като цяло. На началната страницата на безплатната он-лайн енциклопедия вече има предупреждение за спирането, както и колко часа остават дотогава.

Екипът на Wikipedia е сред най-силните поддръжници на нарастваща кампания. В деня на протеста посетителите на сайта ще виждат само противоречивия акт Stop Online Piracy Act (SOPA) и акта за Защита на интелектуалната собственост Protect IP Act /файл оригинален текст/ + що е то: PROTECT IP Act.

Законопроектът Stop Online Piracy Act (SOPA) бе посрещнат “на нож” от дестки хиляди интернет компании, които ще трябва да закрият сайтовете си, ако той бъде приет.

Срещу законопроектът освен Wikipedia се изправят такива имена като Twitter, Mozilla, eBay и Google.

Белия дом също не подкрепя спорния проектозакон, с което си спечели критиките на Рупърт Мърдок.

Австралийският медиен могул, бивш собственика на българската телевизия бТВ,  изрази възмущението си от администрацията на Обама и обвини американския президент, че защитава пиратите.

Сред поддръжниците на закона са холивудските студия и музикални звукозаписни компании, които искат да се приеме, за да се защити интелектуалната собственост.

Антипиратският закон, който се обсъжда в Камарата на представителите на САЩ , има за цел да спре онлайн продажби на пиратски американски филми и музика, принуждавайки интернет компаниите да блокират достъп до външни сайтове, предлагащи материал, нарушаващ законите за интелектуална собственост.

От политическа гледна точка, особено в навечерието на изборите в САЩ, може да се направи и друго интересно тълкуване – това е чисто “заиграване” на предизборният щаб на Барак Обама, за да спечели големите в Интернет насвоя страна за тазгодишната надпревара за Белия дом. Реално, това вече се случи – вижте по-горе кой мина на негова страна само за един ден!

Интернет е най-силното пространство за бизнеса и Пи Ар – ските компании, както и едно от основните “бойни полета” на политическата война в САЩ. Ще припомним он-лайн силните изяви на Обам,когато спечели изборите, и по време на кампаниите му за събиране на средства. Не е за подценяване и доста хитрите начини на политическите екипи, които по всякакъв начин успяват, освен да трупат дивиденти от изяви, но и да слагат негативи на своите опоненти, както и да “вкарват противника в избрано от тях блато”. Малко смешно звучи, може би, като нашето “не е важно на мен да ми е добре – важно е на другия да му е зле”, нотите едни и същи – само изпълненията различни. Да не забравяме и основната формула за съществуване в определени среди, почти навсякъде в САЩ –  МАСКАТА – или както аз обичам да си казвам, “преди битка с действителността” – FACE MAKES A CASE!

Политическа игра или бизнес, или и двете, та нали едното определяло другото. А кое по-точно, аре пък сега въпроси …

БЕЗ ЕНЦИКЛОПЕДИЯ МОЖЕ И ДА МОЖЕ, НО БЕЗ ПОЛИТИКА, НА ВСЯКО НИВО, КАТО ЧЕ ЛИ НЕ МОЖЕ!

Конгресът на САЩ (United States Congress) е висшият орган на законодателната власт в САЩ.

Конгресът е двукамарен и включва:

Намира се в столицата Вашингтон подобно на много други федерални институции. Конституцията на САЩ дава цялата федерална законодателна власт на Конгреса.