И медалите станаха разменна монета в България

13 януари 2012г. Днес стана ясно, че и медалите са разменна монета за политиците в България, стана ясно след разразилият се скандал между институциите Министерски съвет и Президенство. Като така сринаха авторитета на българските награди, които са раздавани не само на сънародници, но и на известни чужденци. /виж по-долу кратък списък/. Водиха спор на “високо ниво”.  Един държавен орден -най-високото отличие в наградната система, един вицепрезидент на държава, един премиер – всичко е едно – що е то – отговорете си сами. Един парламент, на който пише “Съединението прави силата”! Кой кого по всяко време по-силно по-продължително, … завинаги. Мирише. Навътре. Навън. Парламентарно. Планетарно. И миризмата остава. Пречи ли ти?

“Петък 13” – като че ли нарочно е избран денят и датата – фаталната нефатална. Явно подходяща за миризмата. Фаталната и нефаталната. Просто си мирише. Пречи ти, не да дишаш, а да искаш само да вдишаш.  Търсиш си място. “ОО”

Може би не съм прав, но поне така изглежда “отвън”. Там където телата са далече, а душите ни са толкова близо до Родината ни. И до всяко нейно плодче.

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

Вицепрезидентът Ангел Марин върна на премиера Бойко Борисов най-високото държавно отличие – орден „Стара планина”, с което беше отличен на 10 януари 2012 г., както и указа за награждаването му, съобщи Фокус. До скандала се стигна, след изявления на премиера Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда пред министрите, където той изказва учудване – с какво Ангел Марин е заслужил орден „Стара планина”. Стенограмата от заседанието беше публикувана днес на сайта на Министерски съвет и в нея се посочва: „Не знам Ангел Марин с какво е заслужил орден „Стара планина”, не мога да си го обясня с какво. По тази логика всички бивши премиери, вицепремиери и т. н. да бъдат наградени да носят орден „Стара планина”. Какви са заслугите? Затова истински се надявам новият президент, а, разбира се, и всеки един от вас, който внася предложение, нека го прецизира. Едно е академик – международно признат, друго е – Ангел Марин, че бил вицепрезидент”.
В Народното събрание, където присъстваше на парламентарния контрол, премиерът Борисов отново се извини на семейството на убитата в Перник само преди дни Мирослава Николова за думите, които отправи вчера, както и за репликата за кучето и пържолките. Докато обясняваше за това, че според него кучето, открило трупа на Мирослава, трябва да получи награда, Борисов даде пример: „Когато съм коментирал работата на следовото куче, това е като кучкар – всеки знае, че това е най-добрата награда за него, както за Марин – орден „Стара планина”. Премиерът вчера каза пред камерите на медиите, че пожелава на родителите на мъртвото дете да се извинят на МВР за „изсипаните хули” срещу ведомството, което по думите на премиера работело неуморно за разкриване на случая. Задължение било  на министър-председателя на Република България е да упражнява пряк контрол върху работата на министрите и министерствата, включително и вицепремиера и Министерство на вътрешните работи. Министър-председателят през смях призова „неуморния” вътрешен министър Цветан Цветанов „да изпрати три-четири телешки пържолки на кучето, открило трупа”. /ОЩЕ ЗА ГАФА ЧЕТЕТЕ НАЙ-ДОЛУ/

От парламентарната трибуна Борисов отново заяви: „Що се касае за това президентът да даде орден на заместника си, считам, че е абсолютно неправилно, моля да не ме вкарвате отново в някаква интрига. Не отива на президента Първанов да награди своя заместник”, каза Борисов.
В съобщение, разпространено от Прессекретариата на държавния глава от името на вицепрезидента Ангел Марин, се посочва: „По повод словоблудството на Борисов в Народното събрание, че не заслужавам ордена заявявам: С това си изявление Борисов показва, че не заслужава гнева ми. Поради това не мога да приема за достойно да съм носител на орден, за чието получаване ме е предложил сам той, и е преподписал указа за награждаването ми. Борисов два пъти се е подписал под мотивите за предложение: „За особени заслуги”. Изпращам му ордена и указа, бих ги приел, когато друг министър-председател, достоен за това, направи предложение за награждаването ми.
За мен Борисов е позор за България. Ето защо няма да присъствам в Народното събрание, където ще бъде и той – на церемонията за полагането на клетва на новоизбраните президент и вицепрезидент. Не мога да участвам и в ритуала пред паметника на Незнайния воин за встъпването им в длъжност, където ще бъде и той. Това е, което мога да направя като генерал от Българската армия и вицепрезидент на България, за да запазя не само моята лична чест и достойнство, но и честта и достойнството на хиляди хора, на България”.
Президентът Георги Първанов също реагира остро на изказванията на министър-председателя.
Правителството взе решение да предложи Ангел Марин за удостояване с орден „Стара планина” на 7 декември 2011 г. В решението, разпространено тогава от правителствената пресслужба, се казва:
Правителството предлага на Президента на Република България да удостои с орден „Стара планина” първа степен, с мечове, вицепрезидента о. р. генерал-майор Ангел Марин. Генерал Марин е роден на 8 януари 1942 г. в Батак. Завършва Висшето военно-артилерийско училище в Шумен и Военната артилерийска академия в Санкт Петербург. В Българската армия е офицер от 1965 г. до 1998 г., когато е зачислен в резерва. Със званието „генерал-майор” е удостоен през 1991 г. Избиран е за вицепрезидент на изборите през 2001 г. и 2006 г. Като офицер ген. Марин има значителен принос за изграждането и развитието на Сухопътните войски в Българската армия. От присвояването на първо офицерско звание до преминаването в резерва служи на различни длъжности в Ракетни войски, като от 1990 г. до 1998 г. е командващ Ракетни войски и артилерия в Сухопътните войски. След избирането му за вицепрезидент има изключителен принос в работата с българите, живеещи извън пределите на страната. Той е един от инициаторите и активен участник в определянето и прилагането на новите приоритети в политиката на държавата и обществото за приобщаване на сънародниците ни зад граница. Успешно работи за активизиране на връзките с представителите на българските общности от цял свят за съхраняване на българското етнокултурно наследство, за интегриране на българските духовни ценности в световната култура и за духовното единение на всички българи по света. О.р. генерал-майор Ангел Марин активно участва в обществено-политическия живот на страната и има голям принос за военно-патриотичното възпитание на младите хора и гражданите.

ГАФ Явно осъзнал гафа си, малко след полунощ премиерът поднесе извинението си пред Агенция „Фокус” и така даде възможност новинарските емисии да започнат с неговото „покаяние”. „Два месеца работихме заедно с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и с директора на РДВР-Перник за разкриването на убийците на Мирослава от Перник. И това, че не е давана информация, не означава, че не сме страдали заедно с близките и не сме направили всичко възможно. Цяла нощ поддържах връзка с министър Цветанов и с екипите на ГДБОП и на полицията в Перник и бях в течения с действията на специализираните органи. В интерес на истината за разкриването на престъплението изключително спомогна работата на следовото куче. Затова, като човек, привързан към кучетата, заявих, че то трябва да получи най-любимата си награда в храната. Съжалявам, ако съм бил разбран неправилно и нека да бъда извинен от близките, както и от всички, които са се почувствали засегнати”, заявява Борисов.

Проявата на „чувство за хумор” от страна на министър-председателя веднага след съобщението, че е открит трупа на 18-годишното момиче, придружено от факта, че заподозреният Стойчо се е самоубил пред погледа на полицаите, предизвика вълна от реакции в обществото. Социалните мрежи и редица блогове преляха от коментари по случая. Коментарите бяха придружени с отворено писмо до Борисов, в което се настоява той да се поднесе извинение от трибуната на Народното събрание, което той направи днес.

Ангел Марин през тези девет години е помилвал 431 лица като голяма част от тях са откровени престъпници и закоравели бандити. Това каза пред Агенция “Фокус” Яне Янев, лидер на „Ред, законност, справедливост” по повод скандала с ордена „Стара планина”, връчен на вицепрезидента.
„С каква съвест Марин помилва няколко престъпници, които са осъдени за по над 20 години затвор? Нещо повече, той е помилвал 192 души, които е трябвало да прекарат зад решетките от 10 до 19 години. И от всички тези 431 човека, едва около че 10 или 12, ако не ме лъже паметта, са с най-леките наказания – до 3 месеца. Всички останали са с много тежки наказания” – каза Яне Янев.
„Важно е да се подчертае, че 209 са извършили престъпления против личността, към които спадат убийство, тежки побоища, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, грабежи, измами и т.н.”, заяви той.
По думите му – награждаването на Ангел Марин е по-скандално, отколкото награждаването на Ахмед Доган – Ахмед Доган все пак имаше някакво чувство за мярка и върна ордена, а Марин има наглостта да говори за това, че премиерът Борисов, едва ли не – не бил прочел мотивите.

Ангел Марин не е трябвало въобще да приема ордена „Стара планина”. Това заяви пред Агенция „Фокус” съпредседателят на ПГ на Синята коалиция /СДС-ДСБ/ Мартин Димитров по повод скандала около ордена „Стара планина”, връчен на вицепрезидента Ангел Марин.
„Този медал си беше не на място, така че очаквах да се случи подобен скандал. Съвсем нормално е. Спомням си, че медали бяха дадени на други хора, които не заслужаваха подобни номинации. Обезцениха се много тези награди, в крайна сметка. Като започнат да ги получават всякакви хора не на място, в един момент тези награди нямат истинска стойност и цена”, заяви Димитров.

Някои по-известни чужденци наградени с орден СТАРА ПЛАНИНА:

Муамар Кадафи (1978 – първият връчен орден на чужденец), Ричард Майлс – посланик на САЩ (2002), Романо Проди – председател на Европейската комисия (2004), Колин Пауъл – държавен секретар на САЩ (2004), Кондолиза Райс (2007), Шимон Перес – президент на Израел (2010) и много други политици, дипломати, общественици, спортисти, български и чужди граждани.

ХУМОР

Американец се хвали пред българин, че в знак на протест той може да отиде пред Белия дом , да си извади пениса и да се изпикае.
Българина ЮНАКА му отговаря достойно.
И аз пикая пред партийният дом в София, само дето не го вадя.

1 comment for “И медалите станаха разменна монета в България