Бивш US-посланик: “В София е убит български топ-перач на пари”

 

Американският посланик препоръчва засилено сътрудничество на американското правителство с българските банкови власти и посещение на високопоставен представител на американското финансово министерство. Целта на сътрудничеството е да се координират по-добре действията на различните финансови агенции с МВР и Прокуратурата. Според щатският дипломат усилията в България трябва да се насочат към не-банковия финансов сектор и да се работи срещу потенциалното пране на пари чрез даване на заеми.

Реакцията е светкавична – докладът е изпратен само няколко часа след разстрела

Дипломатът за “престъпността на белите якички” и няколко български банки “гнили ябълки”
Изнасят имена на забогатялите банкери и групировки
КОЙ КОЙ Е?
Информация публикувана от българското електронно издание Биволъ, сътрудничащо си със скандалният уебсайт публикуващ секретни правителствени документи „Уикилийкс”

 

Престъпната група за мокри поръчки “Килърите” е ликвидирала Емил Кюлев? Това заяви в края на м.г. шефът на МВР Цветан Цветанов, който обаче се въздържа от категоричното потвърждение на казаното от него. Въпреки това, от думите на вътрешния министър, се вярва истински, че именно “Килърите” са очистили Кюлев. Може да няма доказателства, който да потвърждават вероятността на 100 %, но ако се поровим повече върху убийствата на адвокат Петър Лупов и бизнесмена Румен Рачев, извършени в годините (1996 и 1997 г), когато определени банки фалират, анализът ще доведе именно до предполагаемото убийство и на Емил Кюлев.Така, ако следваме логиката на причините за едно убийство, веднага ще отсъдим, че очистените Румен Рачев и Петър Лупов са свързани точно с разпределянето на пари. Не е толкова известно обаче, че част от тези пари, които е трябвало да се разпределят са дължими от Емил Кюлев, който трябвало да ги връща на собственици на бивши банки. По този начин всички влизат в кюпа, като Кюлев е бил ходещ мъртвец заради дълговете си.

На 26 октомври 2005 г. в 9 сутринта на “правителственото трасе” бул. България показно е застрелян банкерът Емил Кюлев. Веднага след убийството, най-високопоставените хора в държавата – вътрешният министър Румен Петков, главният прокурор Никола Филчев и президентът Първанов – публично обявиха, че Кюлев е имал “чист” бизнес.

Американският посланик в София Джон Байърли обаче е на друго мнение, защото в същия ден следобед изпраща до Държавния департамент доклад озаглавен: “В София е убит български топ-перач на пари” [05SOFIA1847]. Той дори не споменава името на “топ-перача” в заглавието, но в текста прави подробен биографичен и бизнес портрет на Кюлев – бивш полицай, използвал връзките си в службите, за да основе консултантски фирми, след това банкер в съдружие с опасния за националната ни сигурност Майкъл Чорни, получил “сладка сделка” от държавата – правото да обслужва през Росексимбанк плащанията към данъчните, митниците и най-големите данъкоплатци в страната.
Познат като третия по богатство човек в страната, Кюлев е известен и с политическите си връзки на високи нива – пояснява посланикът. Основател на Клуб “Възраждане” заедно с Илия Павлов и Васил Божков – “Васко Черепа”, съветник на президента Първанов и (по непотвърдени сведения) подмолен финансист на политическите кампании на НДСВ, БСП и на самия Първанов за кампанията му през 2001 г. – с тези щрихи е доизграден образа на един от най-богатите хора в България.
Илия Павлов също бе убит през 2003г. с един куршум в сърцето пред офиса на Мултигруп.
Реакцията на Байърли е светкавична, защото докладът е изпратен само няколко часа след разстрела на банкера. Дипломатът действа буквално като оперативен работник, което издава колко силно впечатление е направило убийството в американското посолство. Самата ситуация на покушението е описана твърде подробно, като в полицейска сводка. Не са пропуснати и дребни детайли,
за това точно в колко часа е станало убийството, къде е стоял предполагаемият убиец, колко куршума е изстрелял, как е ранен шофьорът на жертвата и т.н.
От грамата се разбира, че приживе Кюлев е положил големи усилия да изчисти публичния си образ, за което дори наел американски лобист. Резултатът изглежда не е бил убедителен, защото посланикът посочва, че основана от банкера фондация за борба с трафика на хора, също е подозирана в транзакции за избелване на капитали, както и в опит чрез нея да се получи обществено доверие и легитимност.
 

Богатството на Кюлев се изчислява на приблизително 500 000 000 $.

Не е пропуснато, че той е бил възпитаник на Висшата школа на МВР
по времето на тоталитаризма и още през 1988 г. е започнал да гради бизнес кариера, използвайки своите връзки в службите за сигурност. Байърли е отчел факта, че не случайно Президентът Първанов е отменил предвидения си график за пътуване в Североизточна България при новината за екзекуцията. Той спешно е преустановил командировката си и се е върнал в София.
За разлика от предишните 23 убийства на гангстери и бизнесмени за 2005 г, убийството на Кюлев, който е асоцииран с “престъпността на белите якички” се откроява и може да се сравни с убийството на Илия Павлов през март 2003 г.отбелязва Байърли.
Фактът, че това се случва точно след критичен мониторингов доклад на ЕС за провала на борбата с организираната престъпност е допълнителен фактор за “националния смут” последвал убийството на Кюлев.
Година по-късно “престъпността на белите якички” е разгледана по-подробно в грама на Байърли за българската банкова система [06SOFIA1652], в която той оприличава няколко български банки на “гнили ябълки”.
Подчертано е обаче, че като цяло банковият ни сектор се държи добре и е на най-високото си ниво след кризата през 1996 г.

Джон Р. Байърли (11 февр 1954г) е дипломат от кариерата и специалист по руски и източноевропейски външни работи. Посланик на САЩ в България от 8 септември 2005 г. до 2008г. Преди това служи в Политическия отдел на Посолството на САЩ в България (1985-1987 г.)По време на неговия мандат като посланик в България, България подписва със САЩ Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което позволява на американски военни да се обучават в български бази. Баща му Джоузеф Байърли като войник през Втората световна война служи както в американската, така и в съветската армия.

Според Байърли тези успехи не се дължат на “късане на опашката” от страна на българските банкери, а на масовото навлизане на чуждестранен капитал и на големи международни банки на българския финансов пазар. “Чуждите банки са най-големите, сигурни и „чисти”, те са главно от Австрия, Италия и Гърция. Новите международни собственици въведоха добри практики в банкирането и подобриха качеството на банковите услуги.” – пише Байърли.

Проблемите на българските банки “включват пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми”
Някои банки обаче успешно избягват щателни разследвания – прецизира посланикът. Собствениците на някои български банки наливат пари в невъзвращаеми кредити, които остават в тежест на законните инвеститори и притежателите на сметки – се казва още в доклада.
Наблюдаваните от американците банки са:
Първа инвестиционна банка /ПИБ/, КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА АД /КТБ/ (наречена банката на РИСК Инженеринг АД), Интернешънъл Асет Банк АД (наречена “банката на СИК), СИБАНК, ДЗИ Банк (бивша Тракия Банк, Росексимбанк – преляла се в Пощенска банка), Инвестбанк (наречена “банката на митрополити и генерали”), Централна Кооперативна Банка /ЦКБ/ (наречена “банката на групировката от Варна – ТИМ ЕООД “) и Общинска банка АД. Подробният анализ за собствеността и дейността на споменатите банки е направен с твърде прецизни факти.
ПИБ е описана като банка с непрозрачни офшорни собственици, стъпила е единия крак в легалния бизнес, а с другия “в най-тъмните сфери на престъпния свят”. Името на Цеко Минев (в бизнеса влиза през 1990 г. когато с Ивайло Мутафчиев основават Първа финансова брокерска къща с него са работили заедно в дилинг офиса на банка Биохим) се свързва както със собствеността на банката, така и с по-голямата част на курорта Банско. (Минев е шеф на Федерацията по Ски). Източникът на американците е докладвал, че са констатирани съмнителни транзакции, за които обаче банката е отказала да даде допълнителна информация са сметките и кой стои зад тях. Независимо, че банката имала чужди мениджъри, парите са с български произход, сочи информацията.
Корпоративна търговска банка, определено се свързва с енергийния играч Богомил Манчев (наричан Краля на енергетиката заемащ 30-о място в класацията за най-богатите българи, БОГОМИЛ МАНЧЕВ – енергийният „ОЛИГАРХ” и „МАФИОТ”) и фирмата му “Риск Инжинеринг”. Покрай това на нея се гледа, като силната банка в бъдещия проект “Белене”. Не е спестено, че сметките на НЕК, която се занимава с “тъмни сделки за продажба на електроенергия” са там. Името на главния собственик Цветан Василев и фирмата му “Бромак ООД е споменато и покрай приватизацията на Софийския вагонен завод на цена по-ниска от пазарната. (Василев има предполагаемо състояние: 505 000 000 лв. Участия във фирми: Бромак ЕООД, Технологичен център – Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ) ЕАД. Участия в публични компании: Корпоративна Търговска Банка АД – около 80 % на стойност около 410 000 000 лв. От 1995 до 1999 г. е началник на управление. Валутни операции и ликвидност” в Централна кооперативна банка. От 1997 г. е член на съвета на директорите на банката. За кратко е началник-управление „Пазари и ликвидност” в ТБ България инвест /сега ТБ Алианц България/).
Когато става въпрос за българската енергетика, три имена винаги фигурират в секретните грами на американското посолство в София до Вашингтон.  

УИКИЛИЙКС разкри и публикува тези секретни документи.

Според информацията на политическия отдел в посолството, обобщена от посланика – Богомил Манчев, Красимир Георгиев и Христо Ковачки са  тримата ключови играчи в енергийния бизнес, превърнали се по време на прехода в „олигарси” и „мафиоти“.

 

Интернешънъл Асет Банк /бившата Първа Източна Международна Банка – ПИМБ/ директно е назована “Банката на СИК – една от най-влиятелните групировки на организираната престъпност в България”. Като собственици са спрегнати имената на братята Красимир и Николай Маринови – Маргините Американците имат подозрения и за участието на бивши офицери от ДС, свързани с Маргините, за които се говори, че са близки както до БСП, така и до кръга на Иван Костов/ДСБ-СДС/.

СИБАНК /бивша Българо-руска инвестиционна банка – БРИБ/. След офшорките, банката е поета от приятелката на Бойко Борисов Цветелина Бориславова в съдружие със Светослав Божилов и исландецът Тор Бьорголфсон.
Байърли изказва сериозни притеснения, че банката отпуска целево “лоши кредити”, както и за част от авоарите, “които Борисов вече е прекарал през тази банка”.
Твърде голямо място е отделено на Банка ДЗИ /предишна РосЕксимбанк/. Банката на Мултигруп и убития Емил Кюлев се опитвала да стане “законна организация”. Миналото й е описано, като проблематично, с лоша слава от прикриване на незаконни практики и пране на пари. ДЗИ е била глобена една година преди доклада с 20 000 лв. именно за пране на пари. След смъртта на Кюлев, банката показвала видимо подобрение в стремежа си към справяне със “сенчестата сфера”.
Информатор на посолството е докладвал, че от ДЗИ дори докладвали на Агенцията за държавна финансова инспекция за транзакции на “високопоставен член на БСП и близък приятел на тогавашния Министър на здравеопазването Радослав Гайдарски”. Примерът е посочен, как една банка може да бъде вкарана “в правия път за кратко време”.
Инвестбанк /бивша Нефтинвестбанк и Международна православна банка/ (”Банката на митрополити и генерали”) се свързва с литовецът собственик на ПЕТРОЛ Денис Ершов – Petrol и вече бившият му партньор Митко Събев –Денис Ершов отстрани Митко Събев от далаверата “Петрол”. Не е спестено общото минало на Ершов и Михаил Семьонович Чьорни (известен още като Майкъл Чорни и Михаил Шeрней е роден на 16 януари 1951 година в Ташкент. Гражданин е на Русия, САЩ и Израел. Бивш собственик на ПФК “Левски”) и причините те да бъдат изгонени от България. Събев контролира компанията “Петрол” АД, а бившата му съпруга Петя Славова – банката. Славова се смята за най-богатата жена в България със силни бизнес интереси в областта на туризма и производството на алкохол. Вероятните източници на финансите й обаче са Ершов и Събев, докладват дипломатите.
Жени Славова – дъщерята на банкерката се омъжи през август миналата година за Алексей Новицки – наследник на руски олигарх, на тържество коствало над един милион лева. Жени е от първия съпруг на Петя, строителния предприемач Венцислав Дорелов. Славова има и син от петролния бос Митко Събев.
Петя Славова (49г.) пък се омъжи през май 2010 година за бизнесменът Светослав Радев (45г.) италианският град Стреза – любимо място на европейската аристокрация, в къщата на булката – истинско италианско палацо, с кула и фрески по фасадата. Тя е забележителна дори сред местния пейзаж, където повечето сгради са паметници на културата.
Централна кооперативна банка /ЦКБ/ е позната като “банката на ТИМ”. Варненската групировка е определена като сериозно заинтересувана от бизнес в много сфери, сред които медиите и застраховането./вижте дейностите на сайта на фирмата/. (Иво Каменов – – предполагаемо състояние: 450 000 000 лв. Участия във фирми: Химимпортинвест, ЦКБ, ЦКБ асет менаджмент, Зърнени храни – България, Проучване и добив на нефт и газ, Българско речно плаване, КРЗ одесос, ТИМ, ТИМ кар, Ариел ТВ, Мустанг холдинг, ИКГ ЕООД, ТИМ клуб, ЗПАД Армеец, и много други. Участия в публични компании: Химимпорт – непряко притежава около 26% на стойност около 200 500 000 лв. Иво Каменов Георгиев се занимава основно със софийския офис на Химимпорт. Бивш „тюлен” от варненското специално военно поделение „Тихина”, създали групировката ТИМ./
Софийска общинска банка е била наблюдавана като интересна за енергийния магнат Ковачки, който е заподозрян и като приближен до “обръчите” на Доган.
За повече подробности посланикът е дал препратка към доклад за организираната престъпност в България, който се намира на вътрешния сайт на Държавния департамент. По-рано същата година такъв доклад изпраща във Вашингтон предшественикът на посланик Байърли – Джеймс Пардю.
Посланикът се концентрира и върху мерките на правителството и правоохранителните органи за пресичане на престъпността на белите якички, чрез по-строг контрол на финансовите транзакции.
Като основен нарушител на правилата е посочена банката на покойния Кюлев – ДЗИ Банк. Направено е уточнение, че след смъртта на бизнесмена нарушенията са намалели и банката е по-близо до правия път, но все пак е наивно да се смята, че ДЗИ е напълно реформирана, дори след придобиването й от гръцката Юробанк.
Цитиран е конкретен случай, в който ДЗИ се е държала примерно, като е докладвала за съмнителни финансови преводи на шеф на Държавна болница който бил “високопоставен член на БСП и близък приятел на министъра на здравеопазването Гайдарски”. Източник на американците от правоохранителните органи разказва как е бил изненадан, че ДЗИ се е решила “да осветли човек с такива политически връзки”.
Източникът посочва също, че не е бил “под натиск да спре разследванията в ДЗИ”, но това “не може да се каже за всички банки”. Не е уточнено за кои банки е имало политически натиск да не бъдат разследвани.
В коментар в края на грамата Байърли препоръчва засилено сътрудничество на американското правителство с българските банкови власти и посещение на високопоставен представител на американското финансово министерство. Целта на сътрудничеството е да се координират по-добре действията
на различните финансови агенции с МВР и Прокуратурата.
Според Байърли усилията в България трябва да се насочат към не-банковия финансов сектор и да се работи срещу потенциалното пране на пари чрез даване на заеми.
ПРИПОМНЯМЕ: