Бактерия захапа Западна Европа

През 1885 г. Теодор Ешерих установява в изпражненията на новородени с диария бактерии, които днес носят неговото име. Ешерихия коли (Escherichia coli = E. coli), широко известни още като колибацили, са част от голямото семейство на чревните бактерии, които са нормални обитатели в дебелото черво на хора и топлокръвни, предимно на преживните животни.

Смъртоносната Ешерихия доведе до няколко смъртни случая в Германия – Швеция, Великобритания и Холандия бият тревога – Не стига до България

Избягвайте суровите зеленчуци, най-вече салати и краставици от Испания

Кръвожадното същество напада повече жени

30 май 2011г. Тя е особено агресивна, отделя отровни вещества в човешкия организъм и не се страхува от антибиотици. Добрата новина е, че все пак беше идентифицирана. Лошата новина обаче е, че разпространението й в Германия продължава, а с това и опасността от нови смъртни случаи. Досега бактерията Ешерихия коли (Escherichia) е причинила смъртта на четирима души в Германия. Това съобщиха от Дойче Веле.

Ето защо през последните две седмици здравните експерти от реномирания институт “Роберт Кох” влязоха в ролята на детективи. Най-успешният сред тях е Хелге Калх, който откри щама на бактерията. Битката срещу нея обаче не е приключила: “Бактерията е развила алтернативни стратегии, които разболяват човешкия организъм”, обяснява експертът.

Доказано е, че „ешерихия коли“ е смъртоносна, тъй като предизвиква кръвоизливи в органите на храносмилателната система, които могат да доведат до фатален край.

Особено обезпокояващ е краткия период, в който са се проявили всички случаи – едва 15 дни. Заразяването на хората с тази бактерия става чрез заразени храни – полусурово месо и сурови зеленчуци. Специалистите алармират, че измиването не винаги е достатъчно и препоръчват зеленчуците да минават през термична обработка при 70 градуса поне за 10 минути. Симптомите на болестта са силна диария с кръв, остри болки в главата и корема.

Точно този щам се е срещал и преди в единични случаи, но досега той не е причинявал масово заболявания. Това означава, че изследователи и лекари нямат опит в битката срещу този вид бактерия. Идентифицирането й все пак е от помощ за лекарите, които поне могат да установят дали болният е спешен случай или не. Експертите препоръчват пиенето на много течности – защото Ешерихия започва похода си в човешкия организъм с тежко разстройство и кръв в изпражненията и ако човек приема прекалено малко течности, бактерията може да предизвика бъбречна недостатъчност, добавят от Дойче Веле.

Засега лекарите могат да вземат мерки само срещу симптомите, не и срещу самия причинител на заболяването – бактерията Ешерихия. Вече е установено, че по-голяма част от заболелите са жени. При тях болестта протича и по-тежко. Никой не може да каже на какво се дължи това.

Кои страни са “заразени”?

Със сигурност се знае обаче, че болните са консумирали преди това заразена с бактерията салата и краставици от Испания. “Детективските” проучвания на здравните служби, търсещи отговор на въпроса как точно се е стигнало до заразяването на зеленчуците, са обаче все още безуспешни.

Засега заразата вилнее само в Германия – поне според официалните данни. Предполага се обаче, че и страни като Швеция, Великобритания и Холандия скоро ще бият тревога. Германските здравни служби се надяват, че с близо стотината болни досега заразата в страната е достигнала кулминационната си точка. Съветът към хората е: избягвайте суровите зеленчуци, най-вече салати и краставици от Испания!

ИСТОРИЯ И КАК ДА ИЗБЕГНЕМ БАКТЕРИЯТА

Доц. Хилда Кадиян, специалист по вътрешни болести и гастроентерология

През 1885 г. Теодор Ешерих установява в изпражненията на новородени с диария бактерии, които днес носят неговото име. Ешерихия коли (Escherichia coli = E. coli), широко известни още като колибацили, са част от голямото семейство на чревните бактерии, които са нормални обитатели в дебелото черво на хора и топлокръвни, предимно на преживните животни. Бактериите чрез изпражненията попадат в почвата и канализационната система. Наличието на колибактерии в питейната вода е маркер за фекално замърсяване на водата.

Податливи на заболяване са деца, възрастни и хора с намален имунитет. Независимо от това колиинфекции може да се проявят при съответни условия при всички. Колибактериите са между най-честите причинители на “диарията на пътуващите”. Не без основане в някои страни заболяването се нарича “болест на хамбургерите”.

Заразяването става чрез консумация на фекално замърсена храна и питейна вода. Проявите започват след 3-4 дни, но този период може да се колебае от 1 до 10 дни. Първите симптоми са от стомашно-чревния тракт, най-често колики и диария, но може да се развие тежък водносолев дисбаланс, сепсис и да се наложи болнично лечение.

Колиинфекцията е самоограничаваща се инфекция. По време на проявите обаче голямо значение има поддържането на водносолевия баланс чрез достатъчен прием на течности – пиене на чиста вода, леко подсладени билкови чайове, при възможност и необходимост – оводняване чрез пиене на физиологичен разтвор или рехидратиращи течности. Към антибиотично лечение се прибягва, когато проявите продължават и се засилват. Важно е да се знае, че инфекцията стихва, но бактериите се запазват и при подходящи условия отново могат да се проявят.

Профилактиката е водеща. Голямо значение има личната хигиена, измиване на ръцете след ползване на тоалетна, да не се консумират замърсени, неизмити храни, непастъоризирано мляко, недостатъчно термично обработено месо и риба. Опасно е плуването в замърсени водни басейни. В райони с лоша канализация питейната вода трябва да се преварява.

Пътуващите в райони със съмнителна хигиена трябва да избягват консумиране на храна, приготвена по улиците, сладолед, малотрайни колбаси, риба и морски деликатеси. Не трябва да се ползва лед за разхлаждане на напитките, да се предпочитат бутилирана или преварена вода, да се измиват зъбите.

 

1 comment for “Бактерия захапа Западна Европа