Владика от Ел Ей е Патриарх на България

Видинският митрополит Даниил преди 10 години извърши уникално кръщене на българче “зад граница” а сега кандидат да заеме мястото на починалия през март тази година Патриарх Неофит 

24 януари 2014 г. Максим Георгиев (2 год.) по време на Кръщенето, което бе извършено от Еп. Даниил от Българската Православна Църква (БПЦ) в болничната стая на “Чилдрънс Хоспитал” в Лос Анджелис.

30 юни 2024 (София) Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх, Владиката, служил в Лос Анджелис.

Рано сутринта започна Патриаршеският църковен събор, който трябва да избере новия водач на Българската православна църква.

Претенденти за поста са трима митрополити – Врачанският Григорий, Видинският Даниил и Ловчанският Гавриил, а кой от  тях ще заеме мястото на починалия през март тази година Патриарх Неофит, ще определят с тайно гласуване 140 -те духовници и миряни – делегати на събора.

“Най-важни са качествата на избираемия. Възрастта няма чак такова голямо значение в случая…Трябва ни духовник, който наистина да бъде достоен архипастир и да води българския народ и Българската православна църква най-вече към царството Божие”. Това заяви след официалното откриване на събора наместник-председателят на Св. Синод Врачанския митрополит Григорий.

На балотаж останаха Врачанският митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил, след първото гласуване на 138 делегати, Григорий получи 64 вота, Даниил, а Гавриил 19, плюс 4 недействителни бюлетини.

На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий – 66, плюс 3 недействителни бюлетини.

“Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и уставно избран от клира и народа светейший Български патриарх и Софийски митрополит”, съобщи лично наместник-председателят на Светия Синод Врачанският митрополит Григорий, който получи с три гласа по-малко.

Десет години по-рано на 24 януари 2014 г.  2-годишният тогава Максим Георгиев беше Кръстен в болницата Children’s Hospital в Лос Анджелис, което е уникален случай в историята на БПЦ и българската емиграция по света, именно от новият ни патриарх Н.Св. Даниил. 

Светото тайнство, в което българчето родено на 11.11.11 в Ел Ей, а на 14 януари 2014 лекарите бяха определили тежката диагноза Левкемия, бе извършено от Епископ Даниил от Българската Православна Църква (БПЦ), който бе дошъл в помощ на БПЦ ” Св. Георги” в “Града на Ангелите”. 

През 2008 г. еп.Даниил е назначен за викарий на Неврокопския митрополит, след това и на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, през февруари 2018 г. е избран за Видински митрополит, сега е един от тримата владици, посочени за наследници на починалия патриарх Неофит.

Тогава през 2014 г. Епископ Даниил извърши светото тайнство в болничната стая на детето, като специално пристигна в детската клиника облечен в своето расо и с нужните ритуални артикули, според Канона на БПЦ, между които и големият купол за къпане на детето. Разрешениетоза Дядо Владика да бъде допуснат от служителите на здравното заведение, за да извърши службата за “очистване от първородния грях и лични грехове”, бе с помощта на отговорника за “връзки с общественноста” и по идея и съдействието на Евгени Веселинов, гл.редактор на BULGARICA.

Кръстиха 2-год. Максим в болницата в Ел Ей

Преди това е иницирана кръводарителска кампания за Максим. 

“Имаме страхотна нужда от кръв за детето, за да се пребори за своя живот. Непрекъснато му правят процедури.” Това ни каза на 23 януари 2014 г. таткото Тео.

Спасете Максим – наше дете в Ел Ей – дарете кръв – как да помогнем

“Чакахме малко да порастне и точно планувахме да го Кръстим, но болестта за малко ни изпревари. Сега наистина трябва да го направим,” добави бащата на Максим.

“Дано Бог помогне на детенцето да оздравее! Ако лекарите са на мнение, че има опасност за живота му, най-добре би било да дойда в болницата и да го кръстим”. Това каза Българският Еп. Даниил, когото потърсихме за съвет и помощ.
В 14.30 часа се обявява името на новия глава на Българската православна църква, а след това той се въдворява като патриарх с тържествена интронизация от 15 часа в храм – паметника “Св. Ал. Невски”.
Новият патриарх се поклоня пред мощите на патриарх Евтимий Търновски, тъй като светинята вече пристигна от Троянския манастир специално за тържественото богослужение.
Много църковни гости са в България, за да участват в интронизацията, като най-многобройна е делегацията, която води Вселенският патриарх Вартоломей. 
 
ВКЛЮЧВАНЕ “НА ЖИВО” ОТ “МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО” ВЪВ ФЕЙСБУК! 
Mmm