Нашият Ружди Ружди световен шампион с 5-та титла и държи рекорда на планетата в гюлето

Параатлетът е и със злато и сребро от Олимпийски игри 

Ружди Ружди взе златен медал на Олимпиада в Рио’2016 и се състезава в три дисциплини – хвърляне на копие, мятане на диск и тласкане на гюле.

17 май 2024 (Япония) Българската гордост в “тежките” параатлети Ружди Ружди стана световен шампион в тласкането на гюле на световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания Кобе 2024 в Япония, съобщи Българското Национално радио.

Параатлетът, който се състезава в клас F55 за спортисти с двигателни увреждания, надви конкуренцията с резултат 12.04 м. Състезателят на казанлъшкия клуб “Даниела Тодорова” пребори конкуренцията на цели осем (8) състезатели. Той е придружаван от треньора Радостин Тодоров.

Ружди държи и настоящия световен рекорд от 12.68 м, който постави в Париж.

Световната титла е пета (5) за параатлета след Доха 2015, Лондон 2017 и Дубай 2019 и Париж 2023.

Световното първенство се провежда от 17 до 25 май 2024 г. В отбора на България заедно с Ружди Ружди са Християн Стоянов и Фатме Исмаил, които представляваха страната на Параолимпийските игри Токио 2020.

*****

Ружди Ружди е роден на 14 април 1991 в град Кубрат, България.

Ружди Ружди е роден на 14 април 1991 в град Кубрат, България. Състезава се в дисциплините хвърляне на копие, мятане на диск и тласкане на гюле.
На 17-годишна възраст катастрофира тежко, в резултат на което има счупен гръбначен прешлен и парализа. По време на рехабилитацията си в Павел баня Ружди се запознава с Даниела Тодорова и нейния брат и треньор Радослав Тодоров, които го откриват за спорта.
През октомври 2015 г. Ружди Ружди печели златен медал на Световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Доха, Катар. В дисциплината тласкане на гюле, категория F55, той печели 1-то място с резултат от 11,81 м, което е нов шампионатен рекорд.

Ружди има четири (4) европейски титли.

През юни 2016 г. на Европейското състезание за хора с увреждания в Гросето (Италия) Ружди печели златен медал на хвърляне на диск в категория F56 с резултат от 39,33 м, което е на 9 см от световния рекорд, който принадлежи на друг български параолимпиец Мустафа Юсеинов, който на същото състезание печели бронзовия медал с хвърляне от 37,24 м. На същото състезание, Ружди печели 2-ра европейска титла с резултата си в тласкането на гюле от 12,04 м, с което подобрява дотогавашния световен рекорд на чеха Мартин Немец от 11,85 м.

На Параолимпийските игри в Рио Ружди печели за България златен медал в тласкането на гюле в категория F55, подобрявайки собствения си световен рекорд от Гросето с резултат от 12,33 м. Ружди записва този резултат още при 1-то си излизане в сектора, като в още три от опитите си изтласква гюлето по-далеч от предишния си световен рекорд, съответно 12,22 м, 12,19 м и 12,12 м.

През ноември 2020 г. се съзтезава с отворена рана отзад, от постоянното седене в количката, но в драматичнатс битка в Дубай постига победа.

“След шампионата се подложих на операция. Имах отворена рана. Направиха ми трансплантация на кожа – сподели тогава Ружди Ружди. – Възстановен съм. Трябваше дълго време да лежа без да сядам, но вече всичко е наред.”

По време на ковид пандемията не спира да тренира дори у дома.

“Тренирам само у дома. Имам зала за физическа подготовка с подходящи уреди. Не съм спирал. Моят треньор Радостин Тодоров ме контролира по телефона как правя упражненията – разказа тогава пред “България Днес” Ружди Ружди.