Всеки ден двама умират от свръхдоза с фентанил в Сан Франциско, Калифорния

110,000 набодени трупа в САЩ за година, вече епидемия с двойно увеличение за 5 години 

Всеки ден двама умират от свръхдоза с фентанил в Сан Франциско, Калифорния. Фото: Сан Франциско Кроникъл

Всеки ден двама умират от свръхдоза с фентанил в Сан Франциско, Калифорния. Съединените щати изцяло са здраво в хватката на епидемия от “вълшебната смес”. Около 110 000 души в страната са починали от свръхдоза миналата 2022-ра година, повече от два (2) пъти повече, отколкото преди пет години. В почти всеки случай жертвите са имали фентанил в кръвта си.

Едва ли в друг голям град ефектите са толкова сериозни, колкото в Сан Франциско. Средно двама души в момента умират от свръхдози тук всеки ден, процент с 40% по-висок от преди година.

През годините на пандемията 2020 и 2021 г. наркотиците причиниха повече смъртни случаи от COVID-19, убийства и пътнотранспортни произшествия взети заедно.

Ситуацията е толкова тревожна, че дори политически ляво ориентираната в съюз с управлението телевизионна мрежа CNN наскоро попита в специално предаване: «Какво се случи със Сан Франциско?»

„Това е най-лошата епидемия от наркотици, която някога съм виждал“, казва Кийт Хъмфри, професор от Станфордския университет и експерт по пристрастяването с 35 години професионален опит, пред Ен Зи Зи. Само епидемията от крак и кокаин в Детройт през 90-те години на миналия век беше до известна степен сравнима, казва той – но Детройт беше беден град.

Сан Франциско е един от 1-те 14 глобални града (1776). Сред 91 града в САЩ с над 250 000 жители, Сан Франциско е класиран на 1-во място по доход на глава от населението и на 6-то по общ доход към 2021 г. Една от 10-тте най-посещавани туристически дестинации в САЩ, и една от 1-те 50 в света с годишни приходи от милиарди долари. Тихоокеанската стокова борса се намира точно в центъра на града, където са най-много наркоманите и бездомни.

„Почти не е за вярване, че в

град с такова богатство може да има такава човешка деградация и разрушаване на основните норми на общността“, казва той.

Фентанил, перфектното лекарство

Фентанил е около 100 пъти по-силен от морфина и около 50 пъти по-силен от хероина. Някои аналози на фентанил като карфентанил са до 10 000 пъти по-силни от морфина.

За да разберете защо тази епидемия от наркотици е различна, трябва да осъзнаете, че фентанилът е много специален вид наркотик. Това е изключително мощен синтетичен опиат; болниците го използват за облекчаване на болката при пациенти с рак или раждащи жени. Фентанилът се свързва по-бързо и по-плътно от хероина с опиоидните рецептори на мозъка и е 50 пъти по-мощен. Това го прави изключително опасен. Само два милиграма – еквивалентът на малка щипка сол – могат да доведат до смърт.

Фатална доза фентанил и американско пени за мащаб – толкова е нужно за свръхдоза. Снимката е разпространена от американската Администрация за борба с наркотиците.

От гледна точка на дилърите фентанилът е идеалният наркотик.

Може да се направи навсякъде в лаборатория, без риск от сезонни колебания в реколтата, както при хероина или кокаина, и разбира се разрешената марихуана. Освен това не е необходимо да се транспортира наркотикът до западните страни по сложни контрабандни маршрути.

Един камион може да убие цялото население на САЩ

– а десетки хиляди камиони пресичат мексиканската граница в страната всеки ден. По този начин маржът на

печалба е сто пъти по-висок от този на хероина.

Съответно идеята за продажба на фентанил като наркотик произтича от държавата на предлагането, отбелязва Хъмфри.

„Не че потребителите го поискаха. Производителите казаха: „Уау, това е толкова евтино“, казва той. Картелите донасят наркотика в САЩ около 2014 г., където попада на плодородна почва.

Милиони американци вече са били пристрастени към болкоуспокояващите, след като фармацевтичната индустрия е поработила,

за да гарантира, че опиатите се предписват твърде охотно през 90-те години на миналия век. От 2017 , фентанилът е най-широко използваният синтетичен опиоид в медицината; това e 250-ото най-често предписвано лекарство в Съединените щати, с повече от 1,7 милиона рецепти!

Когато правителството най-накрая се намесва, много пристрастени към болкоуспокояващи първоначално преминават към хероин – докато картелите не започват да го заместват с по-печелившия фентанил.

Но защо търговците продават нещо, което може да убие клиентите им толкова лесно?

Част от заловените близо един милион фалшиви хапчета, съдържащи фентанил, при операция на ДЕА в Ингълууд, южен Лос Анджелис, Калифорния, на 5 юли 2022 г. Килограм хероин, примесен с фентанил, може да бъде продаден за над 100 000 щатски долара, но самият фентанил се произвежда изключително евтино – за около 6000 щатски долара на килограм. През 2022 г. Агенцията за борба с наркотиците (ДЕА) твърди, че са били заловени 379 млн. потенциално смъртоносни дози фентанил. САЩ винят Мексико за цунамито от синтетичния опиоид фентанил, който е причина за рекорден брой смъртни случаи от свръхдоза в Америка. Фото: АП

За разлика от хероина, високото ниво на фентанил продължава сравнително кратко време. Хората го използват пет или шест пъти на ден, казва Хъмфри. „Много по-честата употреба на много по-доходоносен наркотик означава, че

дори и да умрат шест месеца по-късно, съм спечелил повече пари от това, отколкото бих спечелил от търговия с хероин за десетилетие. И вашият продукт постоянно пристрастява нови хора,»

казва той. Експертът наскоро свидетелства пред законодателния орган на

Калифорния, че фентанилът може скоро да измести напълно хероина в щата.

Много родители искат пристрастените им деца да се върнат към хероина, като първоначалното ниво никога не се повтаря, и се оправдават с облекчаване на тежките симптоми на абстиненция: тревожност, високо кръвно налягане, болка.

Сан Франциско винаги се е гордял със своята толерантност. Тук хипитата вече пушеха по улиците, когато техни връстници бяха пращани в затвора за същото нещо в други части на страната. Тук дилърите рекламират психеделични вещества, сякаш са пощенски картички на моста Golden Gate.

Сан Франциско е също толкова снизходителен по отношение на правоприлагащите органи: кражбата от магазин например не се счита за сериозно престъпление, ако то включва продукти на стойност под $1000 долара. Много наркозависими финансират зависимостта си именно по този начин. Дори дилърите няма от какво да се страхуват: те рядко биват обвинени от областния прокурор и още по-рядко осъдени на затвор.

В същото време градът е изключително щедър на социални помощи. Всеки, който е бил регистриран тук само за 15 дни, може да кандидатства за финансова помощ от малко под $700 на месец.

Но мащабът на епидемията от фентанил повдига въпроса дали тази ляво ориентирана крепост Сан Франциско, която е била здраво в хватката на демократите от десетилетия, е стигнала твърде далеч своята толерантност. Тук се сблъскват различни идеологии: някои смятат, че е достатъчно да се преследва „намаляване на вредите“, както при предишни епидемии от наркотици – например чрез раздаване на чисти игли или изграждане на повече социални жилища. На пробна база миналата година градът временно създаде място за безопасна консумация, наречено Linkage Center на Market Street.

Поддръжниците на този подход също се застъпват за препарата Наркан, противоотрова при свръхдоза, да бъде достъпен навсякъде. Неговата активна съставка, налоксон, може да неутрализира предозирането само с едно впръскване. Той се свързва с опиоидните рецептори в мозъка и по този начин бързо блокира ефектите на други опиоиди. През последните 11 месеца повече от 300 предрогирани на предозиране са били спасени по този начин в Linkage Center. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) наскоро одобри Narcan за свободна продажба.

Без тази противоотрова броят на смъртните случаи от наркотици в Сан Франциско би бил значително по-висок. Всеки ден полицаи и пожарникари спасяват по този начин десетки зависими. Всъщност свръхдозите са толкова често срещани, че градският здравен отдел сега специално обучава граждани в специални курсове как да прилагат Narcan.

Привържениците на намаляването на вредите смятат, че всеки зависим рано или късно ще дойде на себе си. Те не вярват, че някой трябва да бъде настанен в приют за бездомни, болница или рехабилитационен център против волята му. Всъщност в Калифорния е изключително трудно от правна гледна точка да принудиш някого да отиде на рехабилитация.
От другата страна на дискусията са жители на засегнатите квартали и бизнеси, местните жители, децата в махалите, всички също уязвими.

Вериги магазини за търговия на дребно, кафенета, ресторанти и хотели затварят в центъра на града в близост у особенно в районите Tenderloin и SoMa. За разлика от тях, тези, които живеят в ексклузивни скъпи жилищни райони, като Пасифик Хайтс или туристите въобще не ги интересува кризата с фентанила.

Но за нарастващия брой жители състоянието на центъра става твърде болезнено за понасяне, особено след като около 750 милиона долара пари на данъкоплатците текат годишно от градския бюджет в програми за бездомни. Миналата година избирателите отзоваха крайнолевия окръжен прокурор Чеса Буден. Кметът Лондон Брийд, първата афроамериканка на този пост, също е изправена пред трудна битка за преизбиране през 2024 г.
Брийд, чиято сестра почина от свръхдоза, наскоро призова полицията да засили арестите на дилъри и наркомани. По този начин обаче кметицата се сблъсква с попътен вятър от крайно политическата левица, която е убедена, че служителите на реда нямат място в борбата с наркотиците. Привържениците на тази позиция казват, че това е урок, научен от „войната срещу наркотиците“ и пренаселените затвори през 90-те години. Още по-лошото за Брийд е, че полицаите напускат града. В момента са незаети общо 541 позиции.

Епидемията с фентанил заплашва дори децата.

Преди две години 14-годишна почина в Сан Франциско, след като се смяташе, че е пушила джойнт, наситен с фентанил. Дилърите също така разпространяват лекарството, пресовано на хапчета, в Instagram, Snapchat и Etsy, понякога маскирано като болкоуспокояващо.

Няма друг голям американски град, където ефектите от фентанила са толкова сериозни, и с толкова превилегии за бездомни и наркомани, колкото в Сан Франциско!