Видео на записа на Радостин Василев депутат от ПП – ДБ с гласовете на Петков и Василев и 1ви реакции (“на живо”)

Чуват се гласовете на Кирил Петков и Асен Василев

Реакциите на всички

26 май 2023 г. В аудио запис на депутата от ПП-ДБ Радостин Василев се чуват гласовете на Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

26 май 2023 г. Депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) Радостин Василев пусна запис, за който твърди, че е от онлайн заседание на Националния съвет (НС) на „Продължаваме промяната“. Той направи това на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София. Василев заяви, че записът е от 21 май – неделя.

26 май 2023 г. Радостин Василев подчерта, че “записът не е манипулиран – бил записан на неговия таблет,” който показа на пресконференцията. Той обяви, че става дума за запис от Националния съвет на ПП от миналата неделя, пусна кратък откъс и обяви, че ще прати на всички пълния запис, който според него е почти пет часа.

По думите му той е бил поканен на този Национален съвет по погрешка и той не е член на националните органи на ПП. Депутатът каза още, че на този съвет 1-во е било отхвърлено предложението ПП да участва в правителство в ГЕРБ, но по-късно предложението е било подкрепено. Радостин Василев обяви, че напуска парламентарната група на ПП-ДБ.

“Няма да крия, за всички вас е ясно, че аз не мога да участвам в такава коалиция. Според мен и според членовете на гражданското движение и ръководните му органи, това е предателство срещу огромна част от българските граждани, които гласуваха доверие на ПП. Те трябваше да са единствения контрапункт, единствената преграда пред ГЕРБ”, отбеляза Василев. “Оказва се, че след един много дълъг танц, от ПП не се интересуват от желанията на своите избиратели, а на всяка цена да консумират изпълнителната власт.”

В записа се чуват гласове, част от които звучат като тези на Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

Петков коментира и българския електорат като цяло:

“Истината е, че цялата тази схема, която ние направихме, толкова години, интелектуалците са 7%. 7-10%. Ако пуснеш народа да се репрезентира правилно, ние щяхме да сме 10% с ДБ. Направихме едно ала-бала при президента…” – Петков за българския електорат

Кирил Петков заяви вчера, че на  политици от ПП-ДБ са били правени записи, които представляват внимателен избор и сглобяване на отделни фрази, думи, изрази, извадени от контекст, целенасочено сглобени, за да създадат внушения и манипулация, компилация от отделни думи. 

В записа, пуснат от Радостин Василев днес, се казва, че има договорка шефовете на службите (ДАНС, НСО, МВР и др.) в страната да бъдат сменени и “имената са синхронизирани с посолството”.

“Това означава, че по предложение на министър-председателят парламентът ще определи ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, НСО, военно не знам дали ще го пипаме”.

“И тези всичките хора ще са на ПП-ДБ?”, пита жената.

“Това са наши хора, всичките са утвърдени от посолствата”, отговаря Василев

 

“Имаше всякакви лидери, които ми звъняха по телефона, и Урсула, и Шарл Мишел ми звъняха вчера и днеска.” – Кирил Петков

Посочва се още, че са провеждани разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В тези разговори е било обсъдено как България може да се присъедини към Шенген и да заобиколи правилата за влизане в еврозоната. Чува се как бившият премиер казва, че Урсула фон дер Лайен го е уверила в шансовете на България да влезе в Шенген, но не и в еврозоната на този етап, но тя му е обещала да влезем по друг начин и му е подметнала шеговито, че ЕС не се води само от морални ценности. 

“Докато те не са отстранили Гешев като главен прокурор не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му пада имунитетът. С Борисов се изпира през този вариант – няма две мнения, защото изглежда като коалиционно, въпреки, че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, тя не е била в България“

“ГЕРБ Е САМО ЕДИН БРАНД НА ГОЛЯМОТО ЗЛО, КОЕТО СТОИ ОТЗАД,” се чува още в записа.

Радостин Василев заяви, че записът не е манипулиран, а целият 5-часов запис на цялото заседание на Националния съвет ще бъде изпратен до медиите.

Пуснатият запис на пресконференцията(цялата долу):

Най-висши политици от различни партии коментираха скандала с изнесените записи от Радостин Василев, наричан Руди Гела, станал известен като “Рудигейт”.

Нормално първи са пряко засегнатите.

“Явно възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е главната причина за днешната атака.” Това заяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков в НС. 

Той определи като активно мероприятие на проруските сили случилото се днес и твърденията на Василев.

Той посочи, че ще настояват всеки един кандидат, който ще предложат начело на специалните служби, да има чисто минало. Петков коментира, че почти всички министри, които са определени от академик Денков за структура на МС, запазват своето желание да участват в кабинет, а междувременно текат разговори и с други.

Петков каза, че не са съгласували имена с посолства.

На въпрос дали все пак ще има кабинет, лидерът на ПП отговори, че според него в този труден момент това е работещата формула, която е коалиция.

“Очевидно целта е да се провали коалицията”, коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов във връзка с представените от депутата от ПП-ДБ Радостин Василев записи. Целта, смята Иванов, е “страната да бъде хвърлена отново в избори, които абсолютно нищо няма да решат. Моят призив е да не се поддаваме на целия този ажиотаж, който се опитва да се създаде,” поиска депутатът. Иванов е твърдо убеден, че “имаме нужда от правителство, макар това да е трудно решение на всички нива. Очевидно е, че става въпрос за много сложни обсъждания, много лесно е те да бъдат представени по всякакъв начин,” добави съпредседателят на ДБ. Ще продължим да работим за правителство., увери Иванов.

Бойко Борисов не може да бъде реабилитиран – нито в очите на българските граждани, нито в очите на други граждани, които се интересуват от ставащото в България. Това не е криза, а разпад на държавността и институциите. В сегашната външнополитическа обстановка е заплаха за националната сигурност“. Това заяви евродепутатът от “Демократича България” Радан Кънев пред БНТ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите, че “ако всичко това е вярно, сме се превърнали в държава на записите.” Целта, според него, е да не бъде съставено правителство. Той добави, че няма информация по темата, и “би го нарекъл „нечистоплътност“. 

“Този запис, който пусна сутринта Радостин Василев, показва цялата гнила същност – и неговата, и на хората които е записал“, написа във Фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов.

„Предполагам, че повечето от вас са отвратени от това, което виждат и чуват. И аз така“, коментира той.

“Нужна е експертиза на хора, които разбират, а не хора, които искат власт, слава и пари, но всъщност нямат грам морал”, коментира още Трифонов.

„Наблюдавахме това, което хората знаят, че в България има политическа отврат и гнусотия, но това, което наблюдавахме, е, че тази политическа отврат и гнусотия си има име, „Продължаваме промяната“ се казва“, заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов в декларация от парламентарната трибуна. По думите му „Кирил Петков и производните им недоразумения“ никога не трябва да имат власт, защото държавата е по-важна.

“Свидетели сме на тотален разпад на държавността, всичко, което се случва, е много жалко, всичко се разпада,” коментира председателят на ДПС и парламентарната група Мустафа Карадайъ. “Затова в тази ситуация ние от ДПС

предлагаме свикване на Велико Народно събрание (ВНС).”

ВНС решава САМО въпросите от Конституцията, за КОИТО Е ИЗБРАНО, и след като се произнесе окончателно по тях, правомощията му се прекратяват и президентът насрочва избори. Актовете на ВНС се подписват и обнародват от неговия председател в 7-дневен срок. В неотложни случаи ВНС може да изпълнява функциите и на НС. НС решава да се произведат избори за ВНС с мнозинство 2/3 (160 депутати). Президентът насрочва избори за ВНС в 3-МЕСЕЧЕН СРОК ОТ РЕШЕНИЕТО НА НС, т.е. ако сега се случи, те може да съвпаднат и с местните избори. ДЪРЖАВАТА ЩЕ ТРЪГНЕ “НА ЧИСТО” НА ВСИЧКИ НИВА.

След произвеждането им пълномощията на НС се прекратяват. ВНС се състои от 400 народни представители, избрани по общия ред. След Учредителното НС през 1879 г. в България са били свикани 7 ВНС, като изборите за последното – VII ВНС – се провеждат на 10 и 17 юни 1990 г. и продължава БЛИЗО 1 ГОДИНА И 3 МЕСЕЦА (10 юли 1990 – 2 октомври 1991). Избрани са 400 депутати в два тура – 200 по едномандатната и 200 по мажоритарната система със задачата да създадат и приемат нова Конституция на България. Най-много депутати са от БСП (211) и СДС (144), следвани от ДПС (23), БЗНС (16), ОС (2) и други две, плюс 2 независими.

По думите на председателя на ДПС нито една власт по Конституция –  законодателна, изпълнителна, съдебна, не функционира нормално. Всеки записва всеки, всеки разнася всевъзможни компромати, посочи Карадайъ. Представете си само как изглеждаме пред очите на нашите партньори и съюзници от НАТО и ЕС”.

Според председателя на ДПС сме “заприличали на анимационна държава. Нарушители на Конституцията на Република България, на законите на страната, на граждански, човешки права в страната, се правят на моралисти и морални съдници,” посочи той.

“От записите става дума за отказ от национален суверенитет, за кулминация на паралелната държава и задкулисието, овладяло България години наред, става въпрос за скрити договорки на коалицията на имунитетите,” заяви председателят на ПГ на “БСП за България” и лидер на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна. 

“Какво се случва от тези записи – първо абсолютен международен скандал,” посочи Нинова. “За какво още става въпрос – за отказ от национален суверенитет и предаване на едни от най-важните постове в държавата на чужди интереси,” посочи Нинова.

“Шокирана съм, ако Христо Иванов го е казал. Днес от носители на тази енергия за промяна, станахте пералня за Борисов, само вие сте можели да го изперете, и миялна на мръсните ръце, които, ще цитирам тук Гешев, ще пипат Конституцията”, коментира тя. 

“От „Възраждане“ подготвихме сигнал, подписан от цялата ни парламентарна група, който ще бъде пуснат до главния прокурор. В сигнала искаме да бъдат разследвани лицата, споменати в пресконференцията на Радостин Василев, да се установи автентичността на записа и тези лица да бъдат с повдигнати обвинения.” Това съобщи на брифинг в НС лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. 

“Това е национално предателство! Нещо повече – това е престъпление по смисъла на българското законодателство. Припомняме чл. 103 от Наказателния кодекс на Република България: „Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от 10 до 15 години…“ (и сл. чл. на НК). Трябва да е ясно едно – за подобно национално предателство се носи отговорност. В това число наказателна! Рано или късно.” 

Във вторник от 13:00 ч.б.вр. на извънредно заседание на парламента ще бъде разгледано постъпилото искане от ПГ на “Възраждане” за изслушване на председателя на ДАНС, директора на служба „Военно разузнаване“, председателя на ДА “Разузнаване”. Това обяви в края на днешното пленарно заседание председателят на парламента Росен Желязков

“Свидетели сме на грубо, арогантно, безпрецедентно погазване на българските национални интереси. Поругаване на нашето национално достойнство и тотална капитулация на едни „йесмени“ пред чужди интереси и чужди господари. Тези хора не само не бива да бъде допуснато да съставят кабинет. Те незабавно трябва да напуснат политическата сцена, защото доказаха, че работят срещу собствения си народ. От ВМРО внесохме днес сигнал до Главния прокурор на Р България за престъпление по глава първа от Наказателния кодекс, а именно „Престъпления против републиката“.” Това каза Красимир Каракачанов, председател на ВМРО.

ЦЯЛАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ:

Mmm