България високо над всички в Европа по художествена гимнастика (+ видео и снимки за рамка)

АБСОЛЮТНО ЗЛАТНА🥇🇧🇬 и пълна доминация със Златен требъл на Европейското първенство в Баку

13 медала – 5 златни, 5 сребърни и 3 бронзови с цели 5 повече от 2я Израел, а в отборното ансамбъла отнесе 2ят Украйна с цели 13,000 точки

Илиана Раева: Всички български състезателки, 14 на брой, станаха европейски шампионки!🥇🇧🇬🥇🇧🇬🥇🇧🇬🥇🇧🇬🥇🇧🇬

АБСОЛЮТНО ЗЛАТНА БЪЛГАРИЯ 🥇🇧🇬 и пълна доминация със Златен требъл на Европейското първенство в Баку

21 май 2023 г. Българките с право отново са нашите “”Златни момичета”, след като завоюваха и най-много евро медали и шампионски титли при жените, а в добавка младите наследнички грабнаха отличия още 1ят ден при девойките.

Националният отбор по художествена гимнастика приключи 39-то европейско първенство в Баку, Азербайджан с цели 13 медала на сметката си, повече от който и да е друг отбор. Родните ни грации завършиха на 1-то място в класирането по медали – общо 13 отличия – 5 златни, 5 сребърни и 3 бронзови. Само за сравнение, втори по този показател е тимът на Израел с чак 8 отличия. Но, и това не стига – нашите момичета станаха едновременно и гимнастичките с най-много шампионски титли от надпреварата на Стария континент. И за похлупак на златната купа забиха трибагреника и в многобоя. 

Всички български състезателки, 14 на брой, станаха европейски шампионки в Баку!

България ансамбъл-девойки: Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова.
Възпитаничките на Кристина Илиева и Жанина Иванова със сребърните медали в многобоя на Европейското първенство 2023 по художествена гимнастика в Баку.

Мощният старт по пътя на успеха даде ансамбъла за девойки, който още в 1я ден на първенството спечели цели три (3) медала.

“Златните девойки” Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова, с “диамантени” треньорки Кристина Иванова и Жанина Иванова, грабнаха евро-титлите във финалите на пет въжета и пет топки и закичиха сребро в многобоя. 

Боряна Калейн донесе 1-ва европейска титла за България в многобоя от 29 години насам, след като спечели златния медал на континенталния шампионат в Баку (Азербайджан).

Огнен старт пък при жените даде Боряна Калейн, който стана европейска шампионка в многобоя.

Стилияна Николова застана на стълбичката до нея с бронза.

Букета от медали на Калейн дойде и от отделните уреди, където записа бронз на обръч и сребро на бухалки.

Стилияна Николова

Николова допълни със сребро на топка и бронз на лента. Третата ни представителка в индивидуалната надпревара Ева Брезалиева реши да добави ценен метал, и то при дебюта си на европейско първенство, печелейки сребро на лента.

Една по една – нагоре, две по две – още нагоре, отбор – на върха! “Златните сладурки” от ансамбъла “отвориха чувала на Снежанка” и триумфираха в надпреварата в мнобоя. Това е 1-во абсолютно злато след 33 години за български ансамбъл от далечната 1990 г. в Гьотеборг!

Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова добавиха към световната си титла в многобоя от София 2022 и тази от континенталния шампионат.
Момичетата са водени от старши треньора на отбора Весела Димитрова и от нейните помощници Михаела Маевска и Ясена Стойнева.
На второ място остана Израел, а бронзовите отличия са за Азербайджан, следват Украйна, Италия и Испания, от общо 18 състава. Но, на нашите не им стигна големият триумф, та спечелиха и сребърен медал във финала на пет обръча.

Оли Хогбен, журналист и коментатор на 39-ото Европейско първенство (Оlly Hogben -.Eurovision) след съчетанието с ленти и топки на българския ансамбъл:

“Това е концептуално зашеметяващо. Как да съчетаете ленти и топки в смислена хармония, състояща се от следи на космически совалки, сателити и луни? И дори планетата Земя? И всичко това, представено красиво под звуците на музиката “Apollo”? Това (съчетание) е изпреварило времето си – на светлинни години от всичко друго в настоящето..” 🚀✨️

 
И бум – ансамбълът жени защити и отборната си титла – злато за България в отборната надпревара! 2ри са украинките, a 3ти предсравителките на Израел. Внимание, внимание … родните гимнастички “прелетяха” над всички, за да постигнат дистанция от изумителните близо 13.000 точки пред 2я в класирането Украйна.
 

Поздравления за

ЦЕЛИЯ ТИМ:

главния мениджър на отбора Бранимира Маркова, личния треньор на Калейн – Марияна Памукова, личния треньор на Стилияна – Валентина Иванова, съдията за България на това състезание в индивидуалната надпревара Филипа Филипова, балетния педагог Анатолий Думанов, хореографа на тима Маргарита Будинова, кинезитерапевт Ясон Петусис, психолог проф. Татяна Янчева, д-р Мариян Добрев, директора на националните отбори Деспа Кателиева, вицепрезидента на БФХГ и водач на делегацията Невяна Владинова и не на последно място президента на БФХГ Илиана Раева!
Поздравления и за екипа, който стои плътно зад ансамбъл-жени  в лицето на старши-треньора на отбора Весела Димитрова и нейните помощници Михаела Маевска, съдията на България на това състезание при ансамблите Даниела Велчева, балетния педагог доц. д-р Елица Луканова, хореографа на тима Елица Павликенова и кинезитерапевт Георги Ряхов.

Весела Лечева: “Вървите уверено по стъпките на олимпийските шампионки от Токио и съм убедена, че имате всички шансове да повторите техния успех.”

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева изпрати поздравителни адреси до ансамбъла по художествена гимнастика и до ръководството на федерацията след европейската титла в многобоя и първото място в отборното класиране.
“Горда съм с Вашия успех. След световната титла успяхте да прибавите и така дълго чаканото злато от Европейско първенство. Вървите уверено по стъпките на олимпийските шампионки от Токио и съм убедена, че имате всички шансове да повторите техния успех.”
 

Илиана Раева: Всичките 14 състезателки (жени и девойки), които участваха на Европейското първенство в Баку се прибират със златни медали!🥇🇧🇬🥇🇧🇬🥇🇧🇬

Илиана Раева – президент на БФХГ:
”Мили хора, не спирате да ми пишете развълнувани и толкова обичащи момичетата ни. Благодаря ви за тази невероятна подкрепа. 
Наистина, това е историческа победа и доминация на българската художествена гимнастика след толкова години. Един ансамбъл с
“убийствена” игра! Безкомпромистна игра!
Една Боряна – Кралица! Една Стили недостижима в силата си, когато е безгрешна и една Ева- Магьосница! Един ансамбъл девойки даващ
друго измерение на гимнастиката.
Да, когато тръгнаха казах, че България е много силна с всяка една индивидуалистка и ансамблите ни. Думите ми се потвърдиха. Нека сега се радваме и празнуваме, за да заредим батериите за предстоящите ни състезания, защото вярвайте ми, всяко състезание чака своите шампиони, а те никога не се знаят кои ще са. Това е спортът.
Чака ни много работа за световното. Конкуренцията е уникална и силна. 
Благодаря ви за страхотните коментари и съобщения! Вие сте велики наши фенове, които давате криле на момичета и треньори❤️
Респект!🙏🏻”

Равносметката:

Всичките 14 състезателки (жени и девойки), които участваха на Европейското първенство в Баку се прибират със златни медали!🥇🇧🇬🥇🇧🇬🥇🇧🇬
Браво на нас!💪🏻🇧🇬🥇
Време е за малко отдих и отново работа!