Гешев, скъсана оставка, мандат за правителство и България в “ада” (видео)

Главният прокурор на Р България: “ще довърша мандата си”

15 май 2023 г. (София). Главният прокурор на Р България Иван Гешев днес скъса демонстративно пред медиите предварително написаната си оставка и я хвърли на земята.

15 май 2023 г. (София). Главният прокурор на Р България Иван Гешев днес скъса демонстративно пред медиите предварително написаната си оставка и я хвърли на земята. Гешев отправи обвинения към ГЕРБ, ДПС и заместника си Борислав Сарафов.

“Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и тяхната сигурност. Ще довърша мандата си, Сарафов трябва да прецени дали морала му, ако има такъв, бих го насочил да си подаде оставката предвид предателството към българската прокуратура. В случай, че не го направи утре ще внеса искане за отстраняването му от Висшия съдебен съвет”.

Гешев показва заявлението за оставка, преди да го скъса. (снимката е обърната). Фото: Веско Боришев/ФБ Иво Балев

Изявлението на Гешев е в присъствието на четирима от заместниците му. Липсва само петият заместник – Борислав Сарафов.

На пресконференцията присъства и градският прокурор на София Илияна Кирилова. По закон именно СГП е компетентна да разследва лица с имунитет (магистрати, депутати и министри).

Процедурата по предложението за отстраняване на гл. прокурор може да приключи до края на май. Това коментира пред БНР един от членовете на Висшия съдебен съвет – Атанаска Дишева от съдийската колегия. Дишева е изненадана от действията на прокурорската колегия.

“Необяснимо е за мен самата поведението им. Защото знаете вероятно, че в четвъртък ние имахме повод да се занимаваме с този въпрос, аз самата го повдигнах, предложих чак следващата седмица да се занимаваме, но те отказаха, същите тези, които сега са вносители на предложението. Какво точно ги е мотивирало, действително не мога да кажа. Известно е на всички говоренето в публичното пространство за намеренията на обявения кандидат-премиер и всичко, което последва в това.”

 Иван Гешев се върна от посещение в САЩ, и предложението за предсрочно прекратяване на мандата, е внесено от шестима членове на прокурорската колегия на ВСС. След връчването Гешев има 7 дни, за да изрази становище, да посочи доказателства, както и да иска събирането на такива.

“Г-н Гешев смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост. Точката на нетърпимост е стигнала дотам, че е необходим “дълбок катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата най-сетне да заработи в полза на обществото”

Това заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.Сарафов, като обвини прекият си началник в приватизиране на прокуратурата. И каза още, че се страхува за живота си и официално поиска да му бъде назначена охрана. 

“Сто пъти сме коментирали делата, които стоят на трупчета, сто пъти сме коментирали спрени, прекратени производства, когато си затваряш очите и оставяш да безчинстват определени политици и да чакаш те да ти посегнат, за да провидиш нещо и да се обърнеш срещу тях, това е много закъсняла справедливост, надявам се да се случи все пак”. 

Това коментира вътрешният министър Иван Демерджиев за това, което е чул днес от главния прокурор Иван Гешев, което го кара да се съмнява в действията на прокуратурата.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли обвиненията, че има политическо вмешателство в искането за отстраняване на главния прокурор.

Докато колежката му от БСП Корнелия Нинова видя в предложението за Гешев именно политическо действие от страна на ГЕРБ. Днес двете политически сили обсъдиха и доставката на оръжие за Украйна. БСП прекратяват разговорите с ГЕРБ-СДС за първия мандат и няма да подкрепят кабинет на Мария Габриел. Това стана ясно от изявление на лидера на партията Корнелия Нинова след днешната среща между двете партии. Според Нинова ГЕРБ-СДС демонстрират хаос и лицемерие, правят фалшиви подаръци и истински измами, и коментира, че трябва да направят стъпка към ПП-ДБ, с които са “едно и също”.

Оставката на Иван Гешев е личен акт, коментира в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той даде директна заявка за министерски кресла, като подчерта, че формулата “експертен кабинет” за определено време е добра и посочи, че движението има експерти във всички сфери.

Председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов заяви, че се надява турбуленциите в прокуратурата да са начало на оздравителен процес. Евентуална подкрепа на ИТН не е безусловна, това зависи от политиката на бъдещия кабинет, особено по отношение на бюджета, заяви Йорданов. 

Въпреки разговорите през последните седмици между двете най-големи парламентарни коалиции на този етап ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната – Демократична България” са на различни позиции по визията си за правителство и коалиция стана трудно възможна. Бойко Борисов дори определи отношението им като обидно. 

Експертен кабинет с хоризонт от 1 година вчера предложи номинираната за премиер Мария Габриел и днес проведе първи преговори с парламентарните сили на БСП, ДПС и ИТН. Евро комисарката на ГЕРБ увери, че до момента не е обсъждала с никоя партия персонални назначения.

Днес президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС и кандидата за премиер Мария Габриел. Радев очаква до седмица Габриел да му представи структура и състав на Министерски съвет, независимо как ще го нарече. Ако не, Габриел да стане поредният “премиер за един ден”. 

Поради позицията со в България, Габриел подаде оставката си като евро комисар, която веднага бе приета в Брюксел. Страната има право да предложи друг еврокомисар на нейно място, но не е задължително той да поеме същите ресори и трябва да бъде одобрен. Мандатът на сегашната комисия изтича догодина, когато са следващите избори за европейски парламент.

ИСТИНАТА – БЪЛГАРИЯ В АДА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДЪЛБОКА ИКОНОМИЧЕСКА И ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА

Неизвестните около евентуална работеща управленска формула в България остават, както и задкулисните сделки за министерски постове и политики.

Страната остава в центъра на световните погледи, на фона на другата Балканска сага с изборите в Турция. До края на месец май “заровете” и в двете държави ще покажат кой е победител и в глобалното “казино”. 

Политическото задкулисие в България, вече въобще не се притеснява  от очите на обществото, както вече е “модерно” и по целия свят. Дори нагло се предлага от екрана на медиите, понякога и с явна намеса “отвън”.

ВЕЧНОТО ВЕКОВНО СВЕТОВНО НАДЛЪГВАНЕ ПРОДЪЛЖАВА, ВЕЧЕ ДИРЕКТНО В ЕФИР!

Това е мнението на BULGARICA.