Цанко Цанков – Световен #1 в маратонското плуване в Калифорния (на живо, + видео)

“Акулата от Бургас” прави последна проверка преди да атакува нов рекорд – от остров Каталина до Лос Анджелис, след като 1ви преплува протока Гибралтар м.г.

Какво още не знаем за маратона в открити води? – разказ от извора “на място” в океана 

1 май 2023 г. (Сан Педро, Калифорния) Цанко Цанков с Капитан Дейв за последна проверка “на място”, преди да атакува най-големият океан, на лодката “Звездата на Пасифика”, която ще води българската звезда, която ще изгрее и над Ел Ей. Фото: Евгени Веселинов, BULGARICA

Цанко Цанков – Световният #1 в маратонското плуване е в Калифорния за последна проверка “на място”, преди да атакува нов планетарен рекорд т.г., заедно със своя треньор Николай Илиев.

През 2022 година Цанков стана 1ят ни сънародник, прекосил протока Гибралтар между два континента Европа и Африка, и не само, но и финишира като шампион в маратона там сред 24-мата най-добри състезатели в света.

Тази година орез август нашият воден първенец ще стане и 1ят българин, който ще се впусне за 2-ри път по друго едно от 7-те най-трудни трасета в света, известни като “Oceans Seven”. През лятото “Акулата от Бургас” ще плува във водите на Тихия океан в пространството между остров Каталина и Лос Анджелис, т.нар. Catalina Channel, където ще цепи вълните без да спира цели 32 км (20 мили). Или си представете да потичате при силен вятър отвсякъде от тук до Лонг Бийч, или от София до Перник в България. 

От мястото на финала Цанко търси на хоризонта отправната си точка остров Каталина (видео: Евгени Веселинов, BULGARICA)

Трасето е двойно по-дълго отколкото на Гибралтар, но това въобще не е най-сериозното изпитание за 35-годишния “български Посейдон”.

„Разстоянията са най-голямата трудност за повечето плувци в открити води, но за мен температурата на водата е най-важна, като и условията по време на плуването. Затова съм тук“, поясни за BULGARICA уникалният ни съзтезател с доказани отлична техника и физическа подготовка.

Именно върху това акцентира най-силно в своята подготовка Цанков и тук – адаптиране към условията, и то в най-големия океан на света.

Както и за маратона на Гибралтар, така и за Каталина българинът е избрал да работи със строго местни американски консултанти, които добре познават 32-километровата отсечка. Но, и имат опит в преплуването й, както и особеностите на трасето и условията, които хич не са малко, за разлика от басейна. Повечето за които дори не помисля човек, а са особенно важни в открити води. Това са, освен приоритетната за Цанков температура на водата, но и теченията, които не са едно и две за такова разстояние и водната жива флора и фауна. Но, с отговори дори само на тези въпроси не може да се мине.

Какви мазила за тялото и екипировка са позволени? Например, kakви да са банските, шапката и очилата.

Трябват ли и какви допълнителни специални атрибути са задължителни? За такова плуване непременно трябва да “светиш”, ако е нощно, както ще бъде тук с Цанко.  Той ще стартира в 7:00 вечерта, и вариантите са два, или “светещи пръчки” на закачени за теб въженца люлеещи се около теб във водата, или специални силно олекотени две лампички, които се закачат отзад на шапката и банските. Забранени са белият и жълтият цвят на светлината.  

“Този (Цанко) е “железен човек” ( Iron Man). И с тази скорост, още повече ме кара да дам всичко от мен. Сигурен съм, че ще счупи рекорда.”

“Толкова си бърз, колкото по-дълго хапваш … добре” – Капитан Дейв

Изключително важно е задължителният придружаващ го, т.нар. “лодка (с) водач”,

трябва да се движи бавно и внимателно, точно на определено разстояние встрани от плувеца. За да не предизвиква вълни, но да е достатъчно постоянно видна от него, от страната, от която той вдишва. И не само за да не я изпуска от поглед и да го води, но и за да може бързо и точно да му се подава в определени къси моменти храна и течности, което може да прави и гребец с каяк на два-три фита, който се движи от другата страна. Лодките на гостите и феновете трябва да се движат на 50 фита зад плувеца. 

Цялото движение на плавателни съдове в определен диаметър се спира и районът се отцепва от военни катери.

По време на едно подобно плуване се губят повече от 5 килограма тегло. 

И тук идва мястото, да кажем за най-важното, самият човек – водачът на лодката (лицензиран капитан на малка яхта), който предлага най-добрата линия за трасе на плувеца, която може да се окаже не точно права, за да се преборят теченията. И така важността му още повече се засилва в нашия случай тук в Ел Ей, защото се гони “чупене” на рекорд за време.  

Затова се избира и много точно датата, и дори часовете за преплуване на подобни акватории. За „Властелинът на Черно море“ е избрана една от предвидените най-спокойни нощи на лятото в тази част на най-големия океан.

Ето защо, така и прочее, предварителната среща тук на Цанко с водача в дълбините става още по-задължителна, сам да стъпи на лодката, и да му бъде показана  точната карта за избор на трасе. Както и да получи задължителните изисквания, така необходимите препоръки и указания за преплуването на заветния популярен калифорнийски проток. И попада на точния човек – капитан Дейв. Бивш водолаз на Военно Морските Сили (ВМС) на САЩ, повече от 30 години около света в гмуркането и над 15 на лодки в Южна Калифорния. Е, и този човек, ако не знае подводните течения и кой е най-доброто трасе?! Със специално избраната лодка

“Звездата на Пасифика”!

За да изгрее още една звезда, световна от България!

Е, и този човек, ако не знае подводните течения и кой е най-прекият път към победата на Цанко?!

Именно от кептън Дейв научихме точните разстояния, като предостави и специалната морска карта с координати. 

Освен плуването, за открити води са важни началната и крайна точка, защото не може от всякъде да стартираш и финишираш, брегът не позволява. Тук Цанко трябва да избере едно от две възможни места за финал на континенталната суша, пясък или скали, първото по-лесно, второто по-трудно, но с малко по-къса дистанция. Познайте кое избра българинът.

Ето “на живо” и мястото, където ще се наложи Цанков да вдигне купата, и какво мисли той. Видео: Евгени Веселинов, BULGARICA

В същото време трябва да бъдат на най-късата линия на трасето. Правилото за начало и край е “сух влизаш – сух излизаш”, заставаш на брега, вдигаш ръка, пускат часовника и скачаш. Като приключиш, излизаш цял на сушата и пак вдигаш ръка, за да спрат стрелките. След това отиваш да вземеш купата.

Това последното ще стане при Цанко, но преди да се случи, той минава на лекарски преглед. 

“Когато излизам не си чувствам ръцете и краката и ми се вие свят,” разказва ни “българският Посейдон”. Не ви ли прилича на космонавт, който трябва да се адаптира след полет? 

А за да бъде успешен нощният “полет” в бездната на океана през лятото, Цанко не спира да тренира и по време на престоя си сега тук в Калифорния. Всеки ден е във водата от един до два часа, като е избран специален басейн с олимпийски размери в Санта Моника в близост до хотела. Ето кадри от тренировката и ексклузивно интервю. Видео: Евгени Веселинов, BULGARICA

Идва ред на “черните прогнози – Маратонът може да се прекъсне както в Гибралтар, и да продължи друг ден.

Когато и да е “българският Посейдон” ще покори и Лос Анджелис и Калифорния, както се случи в Гибралтар.

този път с рекорд!  

ОЧАКВАЙТЕ ЦЯЛ ФИЛМ ЗА ПРЕСТОЯ НА ЦАНКО В КАЛИФОРНИЯ И САЩ

ВИЗИТКА

3 май 2023 г. (Лос Анджелис) Цанко Цанков тренира в басейна в Санта Моника, Калифорния. Той е роден на 13 август 1987 г. в Бургас и е един от най-успешните български плувци. Фото: Евгени Веселинов, BULGARICA

Цанко Цанков е роден на 13 август 1987 г. в Бургас и е един от най-успешните български плувци, и най-вече в открити води.
Цанков е многократен национален шампион, Световен и Европейски рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, Майстор на спорта, притежател на Рекорда на Черно море и 1-ят човек в историята, преплувал акваторията на най-големия Български залив, а именно неговият роден Бургаския.

В басейна го завела майка му на седем, но той искал да се откаже заради студената вода. Оказало се, че нямало пари за нафта, водата да бъде загрята.

Да, но това не пречи след непрекъснат и упорит труд да стигне до Пунта Сиерес, Мароко, където на връх 9 септември 2022 г., 14 часа местно време, бургазлията излиза от водата, като победител в едно от най-трудните плувания в открити води – прекосяването на Гибралтарския проток.

Тръгнал е 3 часа, 56 минути и 3 секунди по-рано от испанския град Тарифа. Втори завършва американец Шон Ноа, а трети е италианецът Алберто Амброзио. Любовта към плуването и неспирният труд и лишения са възнаградени!

“Ще ти призная нещо, което не казвам на много места. Истински обичам плуването в открити води от дете, вечна мечта ми е да стартирам навън, без дори да виждам хоризонт. Затова и винаги исках да се пробвам в плувни маратони, въпреки че се състезавах основно в басейн,” разказва ни Цанко.

Прекосяването на Гибралтарския проток е естествено продължение на неговите опити в маратонските дисциплини. През 2019 г. е историческото му преплуване на Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос. Около 50 километра за 14 часа, 24 минути и 34 секунди. През 2020 г. – световен рекорд за 24-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн. 50 600 метра – това са 1012 дължини. След това у него съзрява идеята за Гибралтарския проток.
Преплуването трябва да е съобразено също така с приливите и отливите, които в океана са с огромно значение.

Завършва строителния техникум “Христо Ботев” до ВИАС (сега УАСГ – б.а.). След това кандидатства и е приет в Хидротехническия факултет на УАСГ, за инженер. Там взема магистърска степен, а втора магистърска степен има от Националната спортна академия, специалност … разбира се “Плуване”!

Цанко Цанков е възпитаник на треньорката Мария Чалъкова. Започва спортния си път в ПК „Черноморец“ – Бургас. В периода 2005-а до 2015 г., тренира под ръководството на националния селекционер Кристиян Минковски. От 2016 г. до настоящия момент, личен треньор му е Красимир Захов.
Той е многократен републикански шампион в дисциплините бруст и съчетано плуване. Носител е на националния рекорд на 100 метра съчетано плуване (1:01,12) при младежите. Първите си златни медали от международно състезание Цанко Цанков печели на силния германски турнир SAV, Бремен през 2001 г. на 100 и 200 метра бруст. Две години по-късно (2003) поставя 2 рекорда – съответно на 100 метра бътерфлай (58,91) и на 400 метра свободен стил (4:15,67) на първенството на Принцовите острови (Турция). Цанков печели бронзов медал в дисциплината 100 метра бътерфлай (57,73) на Балканските игри по плуване Питещ’05 (Румъния) и е участник на Европейското първенство по плувни спортове (Будапеща’05), където финишира 21-ви на 200 метра бътерфлай (2:08,03).
Цанко Цанков е участник на XXVII Лятна универсиада, проведена през месец юли, 2013 г. в руския град Казан. Той финишира 29-и в дисциплината 400 м съчетано плуване (4:41.60).
Записва името си в историята, като печели златен медал в кралската дисциплина 100 м св.стил (52.39) през 2018 г., с което се превръща в най-възрастния притежател на титлата, от основаването на българското състезателно плуване.
Цанко Цанков е удостоен със званието „Майстор на спорта“ на 27 юли 2014 г. в гр. София.
Цанков е вицесветовен шампион на 400 м свободен стил (30 – 34; 4:15.12) и на 200 м съчетано плуване (2:10.63) от XVII Световно първенство по плувни спортове за ветерани (Будапеща ’17).
Той също така влиза в историята като плувецът, който е ставал шампион на България в най-много индивидуални дисциплини – девет (100, 200, 400 м. съчетано плуване, 50,100, 200 м. бътерфлай, 50, 100 м. свободен стил и 50 м. гръб).
Нарежда се под #3 във вечната ранглиста на 100 м. съчетано плуване за мъже след националния рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

Броени след като е достигнал “Христовата възраст” на 22 август 2020 г. Цанко Цанков счупи Световния рекорд на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, преодолявайки психологическата и гросмайсторска граница от 1000 дължини в олимпийския басейн. Предишното върхово постижение на планетата, принадлежеше на легендарния словенски плувец Мартин Стрел, поставено през 1996 г. в град Женева (Швейцария).

Стрел поставя множество рекорди и три пъти влиза в “Гинес”. Между тях Ламанша, реките Дунав, Мисисипи, (3797 км за 68 дни), Яндзъ (4003 км) и Амазонка (5268 км) в последното му рекордно плуване, което е и най-опасното в света, но завършва благополучно за 66 дни.