ББ отряза ПП и ДБ, БСП И ДПС и обвини политиците и медиите

Бойко Борисов има среща с отвъдокеански партньор

“Президентът Радев дълго ще управлява и е последното спасение на българите в момента. Това го казвам на ДБ-тата и ПП-тата, мълчат, потривайки ръчички, че може да вземат нещо в местната власт. Но аз съм категоричен – няма да допусне да ми залепите етикет. Ясно ли е?”

4 май 2023 г. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърдо заяви, че “няма да допусне ПП-тата и ДБ-тата да му залепят етикет” и подчерта, че формацията му няма никакво намерение да прави коалиция и с БСП и ДПС.

4 май 2023 г. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърдо заяви, че “няма да допусне ПП-тата (Продължаваме Промяната) (ПП) и ДБ-тата (Да България) да му залепят етикет”.  Също той подчерта, че формацията му няма никакво намерение да прави коалиция с БСП и ДПС, а ще търси подкрепа от другите партии за правителство от личности. 

“Коалиция с БСП и ДПС няма да правим”, отсече той в кулоарите на НС. И настоя, че няма намерение да прави коалиция, както го обвиняват неговите опоненти, които всъщност били в коалиция и с БСП, и с “Има такъв народ” (ИТН), които искали да го чегъртат.

Борисов ясно заяви, че само личностите в парламента трябва да вземат решение дали да се отива на избори или не.

“Ние с уважение ще се отнесем към другите политически партии, ще им представяме нашата програма, ще използваме днешния ден. Ние предлагаме само личности за три месеца, за един месец, за шест месеца, за да не може ПП-тата и ДБ-тата да се хванат, мокрият им сън да стане реалност – ГЕРБ, БСП и ДПС, за да ни биели на местните избори. Няма да стане няма. Няма да го позволя. Няма, каквато и да е реакцията на партията, да стане.”

Ако това не се случи, българите с право ще ни накажат, посочи Борисов. и отбеляза, че както са тръгнали нещата се очертава президентът дълго да управлява и затова са виновни всички – и политици, и медии.

“Всички ще се засилим и ще паднем в пропастта, която е следващите избори. Президентът Радев, му желая да е жив и здрав, защото дълго ще управлява и е последното спасение на българите в момента. Това го казвам на Христо Иванов, Атанас Атанасов и всички тези, които стоят отстрани от

ДБ-тата, срамуват се ПП-тата, но мълчат, потривайки ръчички, че може да вземат нещо в местната власт. Но аз съм категоричен – няма да допусне да ми залепите етикет. Ясно ли е?”, каза Борисов.

След това той се насочи към пленарната зала, като уточни, че

има среща с отвъдокеански партньор.

Разговорите с останалите парламентарни групи в търсене на подкрепа за кабинет с 1я мандат започват днес с ДПС, БСП и ИТН, а утре и с “Възраждане”. Експертните срещи ще бъдат последвани от лидерски.  

Ако в рамките на 49-ия парламент депутатите не намерят сили и не проявят държавническа отговорност, изходът, почти неизбежно е шести поред парламентарни предсрочни избори. 

България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не по-късно от 1-ви януари 2025 г. Това пък уверява Министерството на финансите на служебното правителство и опровергава медийни спекулации за отлагане на приемането на единната валута след тази дата. ПП “Възраждане” очаква референдумът за запазване на лева да е с местните избори.

Ново редовно правителство може да се окаже, че ще видим чак към края на годината, нищо че в момента сме месец май. През ноември заедно с новите местни управи.

Местните избори в България са всички избори във всички общини в България за общински съветници и кметове на общини, райони и кметства, провеждани в съответствие с действащия изборен кодекс (ИК в сила от 02.08.2019 г.). В тях българите в чужбина нямат право да гласуват, но може да се окаже, че по същото време ще дадат своят вот на 6-ти поредни парламентарни избори, ако те не се случат през летните отпуски.

Право да бъдат избирани за кметове имат българските граждани, които отговарят на изискванията на чл. 397, ал. 1 от Изборния кодекс. „Живял най-малко през последните шест месеца в съответното населено място“ по смисъла на чл. 397 е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България и поне единият от тях е в населено място на територията на съответната община или кметство не по-късно от шест месеца преди датата на произвеждане на изборите.