ИЗБОРИ Резултати 99% в България – ИТН се завръща

Коалицията ГЕРБ-СДС пред “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ), партията на Слави отново в парламента

Коалицията ГЕРБ-СДС увеличава преднината си пред “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) и тя достига 1,6%, а шест (6) формации влизат в Народното събрание (НС)

Коалицията ГЕРБ-СДС увеличава преднината си пред “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) и тя достига 1,6%, според гласовете в България. А двете заедно, наречени от някои “коалиция на войната”, поради твърдата им подкрепа за изпращане на оръжие за Украйна за войната с Русия, ги прави сигурни победители в парламента и им гарантира съставяне на правителство.

Общо шест (6) формации влизат в Народното събрание (НС), като сред тях е “Има такъв народ” (ИТН) с получени 4% – колкото е бариерата за влизане в парламента. Това сочи паралелното преброяване с извадка от 99% на “Галъп интернешънъл болкан” – социологическата агенция, която е партньор на Българското Национално Радио (БНР) на изборите, което изнесе информацията. Данните преди изборния ден от екзитпола даваха преднина на ПП-ДБ пред ГЕРБ.

Данните от преброяването на “Галъп” сочат, че до урните са отишли 38,9% от избирателите.

Според тях ГЕРБ-СДС получават 26,2% от гласовете, следвани от ПП-ДБ с 24,6%, следват “Възраждане” – 14,5%, ДПС – 13,4%, БСП – 9,2% и ИТН с 4%.

Под бариерата от 4 на сто остават “Български възход” с 3,0%, “Левицата” – 2,4%, НДСВ – 0,3%, като за други формации са гласували общо 2,4%.

Опцията “Не подкрепям никого” са избрали 4,1% от отишлите до урните избиратели, сочат още данните на “Галъп”, които не отчитат гласуването в чужбина.

Според данните на “Галъп” при 6-партиен парламент разпределението на мандатите е следното – коалицията ГЕРБ-СДС ще има 68 депутати, народните представители на ПП-ДБ ще са 64, ДПС печелят 38 депутатски места, “Възраждане” –  24, БСП – 24 и ИТН – 11.

Което означава, че правителство ще има, ако се съюзят:

100% сигурно (132) ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ (т.нар. “Коалиция на войната”)

Ако те самите не се “харесат” ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, то поотделно всяка от тях ще трябва да “жонглира” с ДПС и още  някой от другите три политически сили, които влизат в НС, за да направят правителство и да имат мнозинство от 121 депутати в парламента. 

Според заявленията и действията на политическите фигури, до момента сигурна опозиция остава Възраждане, които свалиха хегемонията на ДПС за “бронза” на “политическия Олимп”. 

Социалистите и Сценаристите ще търсят “място под слънцето”, ako то въобще огрее “полит-небосвода” на България.