Актьорът Христо Живков почина в Лос Анджелис, Калифорния (+ видео)

В “Града на Ангелите” “отлетя” един от ангелите на българското кино и човещина, млад, голям и силен, сломен от нищото!

Христо Живков (18 фев 1975, София – 1 април 2023, Лос Анджелис)

1 април 2023 г. (Лос Анджелис) На 48 години в “Града на Ангелите” почина един от ангелите на българското кино и човещина, актьорът, режисьор и продуцент Христо Живков. Големият Христо, след дълга битка с малкия рак.

А, трябваше да дойдеш на сцената в Ел Ей! Обичаме те и никога няма да те забравим!

ПОКЛОН И ВЕЧНА ПАМЕТ НА ХРИСТО!

Христо Живков (18 фев 1975, София – 1 април 2023, Лос Анджелис) е български актьор, режисьор и продуцент.

Завършва кинорежисура в НАТФИЗ в класа на проф. Христо Христов. У нас играе във филмите “Суламит” (1997, реж. Христо Христов по сц. на Владо Даверов), “Остатъци” (тв филм, 1990, реж. Росен Елезов) и “Печалбата” (2001, реж. Магърдич Халваджиян). В интервюта разказва, че след това често е отказвал покани за роли в българското кино. Има участия в общо 25 филма, предимно италиански – някои от тях на именити режисьори като братя Тавиани, Ермано Олми, Марко Белокио и др. Българинът беше в гл. роля в “В моя памет” на Саверио Костанцо – филмът откри фестивала в Берлин през 2007-а, а след финалните надписи близо 2000 души аплодираха Христо на крака. 

Емир Кустурица пък вика Христо за мега спектакъла “Великата Гърция – митът за произхода”, където участва и изключителният Джанкарло Джанини в ролята на Оракула.

Изявява се и като продуцент в няколко италиански и български филма, най-известният сред които е дебютът на Милко Лазаров “Отчуждение”. Режисьор е на документалния филм “Неудобният д-р Кръстев” за създателя на кръга “Мисъл”.

Сестра му Димитрина Живкова също е актриса.

Христо Живков участва в италианския хит на големия екран „Занаятът на оръжията“ (2001, The Profession of Arms, Il mestiere delle armi) в главната роля на Джовани де Медичи. Той побеждава 1500 кандидати за образа – между тях е и Рики Мартин.

В продукцията Живков си партнира с Десислава Тенекеджиева, и още двама българи, продуцентът е Александър Методиев и актьорът Димитър Рачков. Филмът печели цели девет (9) награди “Давид Ди Донатело” (David di Donatello), най-престижната за кино в Италия на Филмовата им Академия, три (3) Настро Ди Ардженто (Nastro d’Argento, Silver Ribbon, на журналистите) и е номиниран на кино фестивала в Кан.

Христо Живков е най-известен с ролята си на Йоан Богослов в „Страстите Христови“ (2004) на режисьора Мел Гибсън, филм номиниран за три награди “Оскар”, но приет противоречиво в САЩ.

В него с изключително сурова документална достоверност е разказана тъкмо Страдалната, Страстната седмица на Исус Христос. В този много добър филм участие взе и Христо Шопов, като Пилат Понтийски.

Христо Живков играе и във филма “Барбароса” (2009).

Още през 2016-а стана ясно, че режисьорът Мел Гибсън работи по продължението на „Страстите Христови“. Сценарият бе поверен на Рандъл Уолъс („Смело сърце“, „Пърл Харбър“, „Бяхме войници“.), и още с.г. Христо Живков получи покана от Гибсън за същия образ.

 

През февруари 2023 продължението на “Страстите Христови” бе обявено официално от продуцентската компания Айкън, а Живков отново да играе свети Йоан Богослов.

Христо Живков като свети Йоан Богослов в “Страстите Христови: Възкресение” (2024)

Официално заглавие на продукцията е “Страстите Христови: Възкресение”. Гибсън заяви, че това е филм за трите дни след разпъването на кръст на Исус до неговото възкресение. Част от действието се развива в ада и там ще има също паднали ангели, допълва режисьорът.

Освен Живков, в своите роли се завръщат Джим Кавийзъл като Христос, но вместо Моника Белучи, Мая Моргенщерн играе Дева Мария и Френческо де Вито е Петър. Лентата ще се появи на голям екран през пролетта на 2024 г.

Христо, оставаш на екран, и в нашите сърца, ЗАВИНАГИ!

Ммм