Завръщане на Завърналите се – Варимезови в Лос Анджелис ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО ИНТЕРВЮ

Българска Пролет в Ел Ей 2023 Концерт за почит спасението на българските евреи

 Театър с наши топ-актьори на 6 април

Спорт на 13-ти със завръщането на Тервел Пулев се завръща на победния си ринг в Калифорния за нова експлозия

25 март 2023 (Лос Анджелис, Калифорния) Среща “на живо” със семейство Иван и Цветанка Варимезови

25 март 2023 (Лос Анджелис, Калифорния) За всяко събитие ще публикуваме отделни репортажи и видео, а сега да се срещнем със семейство Иван и Цветанка Варимезови.

След 20 години в Лос Анджелис, добре познатото с човещина, музика и българщина семейство, което се оказва и единственното в чужбина с професорска титла по българска народна музика (от университета на Калифорния в Ел Ей (UCLA)), се прибира в България преди година.
За да се завърне година по-късно днес, за да участва, като “специален гост” в годишния концерт на фолклорен ансамбъл НЕВЕНКА, където са учениците на проф. Варимезова, американци, които изпълняват наша музика. Сформиран е през 1976 г. и изпълнява музика от богатия на култури регион на Балканите и Източна Европа, като важна част в репертоара е българската народна песен. 

Обемът обаче не стига за причината, и затова елитни еврейски музиканти също възпяха България.

Ето и Завръщане на Завърналите се – Варимезови в Лос Анджелис ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО ИНТЕРВЮ 

Събитието бе под наслов “Спомени за добротата” (Memories of Kindness) и е в чест на 80 годишнината от спасението на българските евреи през 2СВ.

Вечерта беше открита от г-жа Труди Израел, която в детайли разказа за спасяването на евреите на България през 1943 г. 
Освен нашите артисти, в програмата друг специален гост бе Ансамбълът на Ювал Рон, с когото те работят от 22 години. Вокалистката Елинор Ситриш не се поколеба да бъде боса на сцената, под звуците на кавалджията от арменски проузход Норик Манукян и перкусиите на Джейми Папиш.
Всичките предложиха уникално преживяване на 300 зрители в препълнената зала “Глория Кауфман Пърформинг Център” във Виста Дел Мар, Кълвър сити, Западен Лос Анджелис. Концертът става възможен с финансирането на Общината на Ел Ей. 

 

Около 30 българи бяха на концерта.
Наситен с български събития е месец април, на една от годините 2023-та, с най-много юбилеи за България. Освен този за евреите, в календара личат още, но най-вече 145 години от освобождението от Османско иго и 120 години дипломатически отношения със САЩ.

Сега ви оставям в 5:00 часа на тази сутрин от Българската пролет, и лягам да поспя, за да отида на Църква в неделя, малко по-късно днес де 🙂 , за да срещна “Онзи горе”, но най-вече хора, българи, и да се “заредя”! Щото друже, “сама птичка пролет НЕ прави”!

Българска Пролет в Ел Ей 2023

Утре ще ви зарадвам със срещи и видео.

С уникалните еврейски музиканти.

Непременно с част от “каймака” на българската сцена и екран – Николай Урумов и Асен Блатечки, с който ще “си оближете пръстите”, а те да ни “капнат мед на душата” на 6-ти. И още, кои са тези българи, които казаха “заедно можем”, за да има наша сцена в Ел Ей. 

Очакваме и Тервел да се съвземе след рождения ден на 3-то му дете на връх днешния празник Благовещение. За да видим, кой ъпъркат ще използва и дали е готов. 

До скоро.

ПРИПОМНЯМЕ

Един от създателите на най-вероятно най-големият в Съединените Щати ансамбъл за българска народна музика с участници Американци …

Американци Пеят и Свирят Българска Музика в Лос Анджелис (ексклузивни интервюта, видео)

***** Цветанка Тодорова Варимезова е родена на 19 април 1960 г. в Пазарджик, българска народна певица и музикален педагог.

11 фев 2007 г. Цветанка Варимезова e единственната в света българска певица, която е пяла на “пъпа” на Холивуд, пред Кодак Тиатър (сега Долби), по време на марша-протест за спасяване животите на българските мед. сестри в Либия, организиран от BULGARICA. Това е и най-големият публичен излаз на българи в чужбина, с над 2500 участници, вкл. и звезди, като Силви Вартан, музиканти от рок-банди. Булевардът бе затворен една седмица преди Оскарите, над 40 американски медии отразиха събитието, с 4 въртолета, и снимка бе на 1ва страница на Ел Ей Таймс.

В периода 1974 – 1979 г. Цветанка учи в Средно музикално училище в Котел, а от 1979 до 1983 г. – в Музикалната академия в Пловдив.
През 1984 – 1991 г. Варимезова е диригентка на хора в Ансамбъл за народни песни и танци – Пазарджик.
Печели конкурс за солист в Държавен ансамбъл „Филип Кутев” (1992 – 1993).
През 1993 г. е музикален педагог с хор „Усмивка” в Копенхаген, Дания.
От 1994 до 1996 г. участва в хор „Космически гласове”.
Музикален педагог на хор „Седянка” в Дания (1994), хор „Невенка” в Лос Анджелис (2002), хор „Китка” в Сан Франциско, САЩ (2002).
През 2006 г. преподава на студенти в Гърция, води майсторски клас по музика в Ритмична консерватория в Копенхаген, Дания (2006).
От 2001 г. преподава български музикален фолклор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ.

През 2021 г. се прибира със съпруга си Иван обратно в България, двете им дъщери останаха в Съединените щати.
Удостоена с почетния знак на Президента за своя принос в съхраняването и популяризирането на българското фолклорно изкуство и традиции и по повод 60-ата й годишнина.

Цветанка Варимезова e единственната в света българска певица, която е пяла на “пъпа” на Холивуд, пред Кодак Тиатър (сега Долби), по време на марша-протест за спасяване животите на българските мед. сестри в Либия, организиран от BULGARICA.

Това е и най-големият публичен излаз на българи в чужбина, с над 2500 участници, вкл. и звезди, като Силви Вартан, музиканти от рок-банди. Булевардът бе затворен една седмица преди Оскарите, над 40 американски медии отразиха събитието, с 4 въртолета, и снимка бе на 1ва страница на Ел Ей Таймс. Още снимки (за да отворите албума, трябва да имате Google account, Gmail):

YOU ARE NOT ALONE 2007 BULGARIANS WALK IF FAME LOS ANGELES CALIFORNIA