Яков Джераси за 80 години от Спасяването на Българските Евреи ЕКСКЛУЗИВНО интервю (видео “на живо”) и живота му след Калифорния

Уникални истории, за някои от които, дори и не предполагате на 10 март – Деня на спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста

Допреди 30 ггодини живее в слънчевия щат преди да се прибере в България, където е роден

10 март 2023 г. Днес се навършват 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. На тази дата ви срещаме с Яков Джераси, 2ро поколение спасен български евреин, дете на 2СВ, който разказва уникални истории, за някои от които, дори и не предполагате.

10 март 2023 г. Днес е Деня на спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста навършват, като т.г. се навърлват юбилейните 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. На тази дата ви срещаме с Яков Джераси, 2ро поколение спасен български евреин, дете на 2СВ, който разказва уникални истории, за някои от които, дори и не предполагате.

България е една от малкото европейски страни, която успява да спаси от депортиране в нацистките концлагери евреите, живеещи по нашите земи, и единственна държава в света, която спасява всичките си “деца на Давид”.

“Евреите от България са много по-различни от всички други (както и мюсюлманите). Ние сме добри хора, жалко, че българите не го осъзнават. Не случайно правя сравнение с легендарната Камелот. Затова нямаме праведници във Вашем (Бел.ред. ,“Яд Вашем” – израелският национален музей на холокоста), защото няма нужда, не няколко, а всичките българи са такива, те са много добри хора,” споделя г-н Джераси.

“Евреите в България никой не ги криеше, защото никой не ги търсеше. Живееха добре, и само тук от цяла Европа, даже можеха да учат, баща ми тогава е завършил”

Супер любопитната история на чичо му д-р Карл Джераси, създателят на “анти-бебе” и кортизона.ю
За Холокоста – “Еврейското месо беше по-евтино от солената риба” и още.
За българските евреи в Израел, на високи постове, лекари, военни, журналисти, израелските в България. Как израелски генерал плаче?

Как България е спасявала и евреи от други държави, любопитни извънредни ситуации.
Изключителни случки с Цар Борис -” “да му се даде; орден”.

“ПОСТОЯННО ДА СЕ РАЗКАЗВА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ, ТАКА КАКТО ЕВРЕИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РАЗКАЗВАТ ЗА  ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ ОТ ЕГИПЕТ И Е ЗАПИСАНО В ТЯХНАТА РЕЛИГИЯ И ИСТОРИЯ”

Допреди 30 ггодини живее в Калифорния 

Яков Джераси е роден на 5 октомври 1946 г. в София. През 1949 г. емигрира със семейството си в новосъздадената държава Израел. Учил в Сан Матео, в Католическия университет в Париж, в University of the Pacific и в Калифорнийския университет.
През 1971 г. се присъединява към израелската отбрана като говорител на израелската армия. Бил е генерален директор на филхармонията в Ориндж каунти, на 50 мили от Лос Анджелис, Калифорния.
След срещата със Симеон Сакскобургготски през 1993 г. се включва в усилията за завръщането на царя. От 1993 г. е директор на фондация “България интернешънъл”, която се занимава с благотворителна, образователна и социална дейност. От 2013-а, заедно с д-р Невен Енчев, поема ръководството на Израелско-Българския институт. 

Джераси е сред най-важните представители на еврейската общност в България, и името му се свързва с много известни политици и бизнесмени, на които е бил и съветник. Личен приятел на израелския писател и политик проф. Михаел Бар-Зоар, роден в София, автор на биографични и исторически изследвания. Сред тях е и историята за спасяването на българските евреи през 2СВ в книгата “Извън хватката на Хитлер. Героичното спасение на българските евреи” (Beyond Hitler’s Grasp. The Heroic Rescue of Bulgaria’s Jews (1998).

Яков Джераси е един от най-големите настоятели в историята за разпространяването на историята за спасението на българските евреи.

Има двама сина Илан (33) и Ашер (30), както и много осиновени деца, продължава да живее в София, България.