Новак Джокович с нов рекорд до седмица

Сега изравни рекорда на Щефи Граф, надмина Федерер още през 2021

Новак Джокович изравни рекорда по тенис на Шефи Граф, като започна своята 377-та седмица на 1-во място.

20 февруари 2023 г. Новак Джокович е на път за нов рекорд, след като постигна още един крайъгълен камък в своята бляскава тенис кариера, изравнявайки рекорда на Щефи Граф за най-много седмици като “световен номер 1” в тениса на корт, въобще.
Джокович вече държи рекорда за най-много седмици като номер 1 в света при мъжете, надминавайки Роджър Федерер от 310 седмици през март 2021 г., а днес той се изравни с голямата Щефи Граф, като започна своята 377-та седмица на първо място.
Джокович може да победи Граф само след седмица в Дубай, най-големият град на Обединените арабски емирства (ОАЕ). В момента Ноле се възстановява от контузията си и трябва да играе на турнира в най-важния търговски и финансов център на ОАЕ и на целия Близък Изток, в който е регистриран под №1, в периода от 27 февруари до 4 март.

Така Ноле е на път да стане абсолютен крал въобще в тениса, след като качи короната в Австралия. Вижте пак и другите рекорди

Джокович е новият Крал в тениса и Австралия след зрелищен финал на АО (видео)

ТЕНИС ИСТОРИЯТА НА ГРАФ ПРИЛИЧА НА ДЖОКОВИЧ

В Калифорния тръгва по пътя на успеха 

Андре Агаси и Щефи Граф станаха двойка за пример. Освен че създадоха чудесно, сплотено и непоклатимо семейство, като Новак Джокович, уникалната двойка взаимно си помогнаха да се оттеглят от корта, където двамата общо печелят 30 титли от големия шлем и както изглежда са постигнали всичко в света на големия тенис.

Щефани Мария „Щефи“ Граф (Stefanie Maria „Steffi“ Graf) е бивша германска тенисистка, определяна заради успехите си като най-добрата за всички времена. За 1-ви път достига № 1 в световната ранглиста на 17 август 1987 г., а общо в кариерата си е на 1-вото място в продължение на рекордните 377 седмици – по-дълго от всеки друг тенисист или тенисистка в историята, откакто Женската асоциация по тенис WTA и Асоциацията на професионалните тенисисти ATP водят тези класации, изравнена от Новак Джокович, пак през 2023 г.

Граф печели 107 титли, като се нарежда на 3-то място в списъка за всички времена на WTA след Мартина Навратилова (167 титли) и Крис Евърт (157 титли). Според група експерти, събрани от Асошиейтед Прес, Щефи Граф е обявена за най-добрата тенисистка на 20 век.

Като цяло Граф печели 22 титли на сингъл в турнирите от Големия шлем, на второ място сред тенисистите (мъже и жени). Нейните 22 титли отбелязват рекорда за най-много победи на тенисист (мъж или жена) във веригата Големия шлем от въвеждането на Open Era през 1968 г. През 1988 г. печели Големия шлем, като побеждава и на четирите турнира. Същата година тя спечелва 2 златни медала от Олимпиадата, с което става 1-ят и единствен тенисист (мъж или жена), който постига Златен шлем – спечелване на Големия шлем и олимпийската титла в рамките на една и съща календарна година!

Щефи Граф печели всеки от четирите турнира за Големи шлема най-малко 4 пъти – единственият играч, който е успял да направи това.

Граф печели 6 френски титли на Откритото първенство на Франция „Ролан Гарос“ (на 2-ро място след Евърт) и 7 титли на Откритото първенство на Англия – турнира „Уимбълдън“ (3-та след Навратилова и Хелън Уилс Мууди).

Граф е единственият играч (мъж или жена), който постига Голям шлем като играе на 4 различни вида тенис кортове (Rebound Ace, трева, глина и DecoTurf). Играчи са печелили Голям шлем преди нея, когато Откритите първенства на Австралия и САЩ все още са се играели на трева.

Щефи достига 13 последователни финала на турнири за Големия шлем от „Ролан Гарос“ 1987 до „Ролан Гарос“ 1990, като побеждава в 9 от тях.

Тя печели 5 поредни турнира от веригата Големия шлем (от Откритото първенство на Австралия 1988 до Откритото първенство на Австралия 1989) и 7 турнира за Големия шлем от 8 в 2 календарни години (от Откритото първенство на Австралия 1988 до от Откритото първенство на САЩ 1989, с изключение на „Ролан Гарос“ 1989.

Тя достига общо 31 финала от турнири за Големия шлем, 3-та като цяло след Евърт (34 финала) и Навратилова (32 финала).

Щефи Граф е родена на 14 юни 1969 г. в Манхайм, Баден-Вюртемберг, Западна Германия. Тя е въведена в тениса от баща си Петър Граф, продавач на коли, застрахователен агент и амбициозен тенис-треньор, който учи три-годишната си дъщеря как се замахва с дървена ракета в хо̀ла на дома им. Щефи започва да тренира тенис на корта на 4-годишна възраст и играе в първия си турнир на пет години. Тя веднага започва редовно да побеждава в турнири за младежи и през 1982 г. печели Европейските първенства 12S и 18S.

Граф играе в първия си професионален турнир през октомври 1982 г. в Щутгарт, Германия. Тя губи първия си кръгов мач с 6 – 4, 6 – 0 от Трейси Остин, двукратен шампион на САЩ и бивша номер 1 в Световната ранглиста. Дванадесет години по-късно Граф побеждава Остин с 6 – 0, 6 – 0 по време на втори кръгов мач за купата „Крис Евърт“ в Индиън Уелс, Калифорния, който е вторият и последен мач на двете една срещу друга.

В началото на първата си пълна професионална година през 1983 г., 13-годишната Граф е класирана в Световната ранглиста под № 124. Тя не печели титли през следващите три години, но постепенно се изкачва в класирането. 

През 1984 г. тя за първи път привлича международното внимание, когато почти побеждава десетата в класацията Джо Дюри от Обединеното кралство в четвъртия кръг от мача Centre Court на Уимбълдън.

През август, 15-годишна (и най-младият участник), представляваща Западна Германия, Граф печели събитието по тенис-демонстрация по време на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г. Не са връчени никакви медали, тъй като това не е официално олимпийско събитие.

Графикът на Граф е тясно контролиран от баща ѝ, който ограничава играта ѝ, така че да не се изтощава. През 1985 г. например, тя играе само 10 състезания, водещи до Откритото първенство на САЩ, докато друга изгряваща звезда, Габриела Сабатини от Аржентина, която е с една година по-млада от Граф, играе 21.

Питър оказва строг контрол и върху личния живот на Граф. Покани за социални мероприятия по време на турне често са отказвани поради факта, че Граф трябва да е концентрирана върху тренировки и мачове. Докато работи с баща си и след това треньора Павел Сложил, Граф обикновено тренира максимално по 4 часа на ден, като често се случва и да потегля директно от летището към кортовете за тренировка. Заради този стриктен режим Граф, която по природа е срамежлива, не успява да се сприятели с много хора, но от друга страна подобрява изключително много играта си!

На 13 април 1986 г. Граф печели първото си тенис първенство и побеждава Евърт за първи път на финала на Фемили Съркъл Къп в Южна Калифорния. След това тя никога не допуска загуба срещу Евърт, като я побеждава седем пъти през следващите три години и половина.

Големият пробив на Граф на Големия шлем идва през 1987 г. Тя започва годината силно с 6 победи във Френското първенство, като най-значима е тази по време на първенството в Маями, където побеждава Мартина Навратилова в полуфинал и Крис Евърт на финал. В отвореното първенство на Франция на финала побеждава Навратилова, която тогава е номер 1 в световната ранглиста, с 6 – 4, 4 – 6, 8 – 6, след като побеждава Габриела Сабатини на полуфинал.

През 90-те години на 20 век тя за кратко се среща с немския тенисист Александър Мронз. По-късно тя започва дългогодишна връзка със състезателния пилот Майкъл Бартелс.

На 22 октомври 2001 г. тя се омъжва за Андре Агаси, като единствените свидетели на сватбата са техните майки. Шокират света с връзката си, на непроницаемата фройлайн и ужасното дете на американския тенис, но превърнали се в пример! Освен че създават чудесно семейство и си помогат един на друг да се оттеглят от корта, Андре Агаси и Щефи Граф изграждат истинска бизнес империя. Развиват и невиждана по мащабите си благотворителна дейност.

Четири дни след сватбата Граф ражда техния син Джейдън Гил. Раждането подранява с цели шест седмици. През 2003 г. се ражда и дъщеря им Джаз Ел.

През 1991 г. в Лайпциг отваря врати център за младежки тенис на името на Щефи Граф. Тя е основател и председател на „Деца за утре“, организация с нестопанска цел, която подпомага с различни проекти деца, които са травмирани в резултат на война или друго нещастие.