Почина Бай Донко Драганов един от доайените на Българското в САЩ, баща на пилот на Обама

ЕКСКЛУЗИВНО РАЗКАЗ ОТ БЛИЗКИ ЗА “БАЙ ДОНКО” И КАК СЕ Е БЯГАЛО ПО “ОНОВА ВРЕМЕ”

Създател на едно от Българските сдружения по Западния бряг на Съединените щати в Сиатъл

20 февруари 2023 г.(Сиатъл, САЩ) В Сиатъл почина Донко Драганов, един от създателите на Българското по Западния бряг на Съединените щати. Със шапката на Американските пехотинци, където синът му Тони Драганов 24 години е офицер, вкл. 4 е пилот на Барак Обама.

20 февруари 2023 г.(Сиатъл, САЩ) В Сиатъл почина Донко Драганов, един от създателите на Българското по Западния бряг на Съединените щати. “Бай Донко”, както го наричат всички българи в най-северозападния град на САЩ, ни напусна на 81 години, като остави и съпруга Шенън, и двама сина и внуци. 

“Страхотен човек, истински българин, и то с постоянство. Познавам го от първия ден, откакто съм в този град, от тридесет години, а той е дошъл през осемдесетте,” разказва ни Ивайло Йонев, наш сънародник в емблематичния град на щата Вашингтон. 

“Много интересна е неговата история на бягството му от България, която ми е разказвал. Минават някак си границата с Югославия, и се оглеждат в някакво съвсем непознато населено място. Спира едно такси, и сръбският шофьор им казва, “аз знам какво ще правите, айде качвайте се”, т.е. не ги предава на властите, сам знаеш, че така се е правело тогава. Незнайно как му се довряват и той ги кара до Загреб (бел.ред. сегашната столица на Хърватия). От там взимат автобус, явно са били група, и продължават към град, някъде близо до границата с Италия, до Триас с лагера за бежанци (бел.ред. според стари емигранти в Ел Ей, там, обикновенно групите са се събирали някъде в днешна Словения, около Липица, Бъзовица)”,  продължава изповедта на родения в град Елена Бай Донко, преразказана от Йовев. 

“Ще чакате луна за светлина, вървите само през нощта, и по трафопостовете, следвате големите, електропроводите, така ще стигнете и преминете в Италия. И по едно време гледаме светлина, град, Триас, палатките, лагерите”. Местни са ги виждали, но никой не ги е издал от югославяните. От там тук в Щатите, във Финикс Аризона.”   

Донко Драганов пристига във Финикс с приятеля си Илия Миланов. Поканата и спонсор за виза и престой в САЩ идват от Ангел Славов Йорданов, който и до днес е там.

“Познавам Доката (бел.ред. Донко Драганов) от 1967-68 година, голям приятел ми беше, и съжалявам да чуя от теб, че е починал. Как така, не знам, беше толкова жизнен и силен човек. Преди два-три месеца си гостувахме,” ексклузивно разказа Йорданов пред BULGARICA.

“Аз избягах две години по-късно (1 април 1970 г.) през Чехия, бях отишъл на специализация, трябваше да строим завода “Свилоза” в Свищов. Едвам се измъкнах, имах чичо във Франция и не ме пускаха да изляза даже от Русе, от града. Но, работата ме измъкна. И направо във Финикс, с Георги Антонов от Долна Студена, Русенско, всичките сме от там, комшии, който наскоро почина, и аз сега съм най-дъртият българин тук. Дълга история, с Отец Михаил тук в нашата църква сте приятели, той ще ти разкаже. Сега да ти кажа за Доката, за което ме търсиш. Доката учеше в Строителния техникум и още тогава искаше да бяга, с още един приятел Илия Димов Миланов, който между другото е при теб в Калифорния, горе на север до Сан Франциско. Другите са при теб в Ел Ей и те познават, големият и малкият Митак, Борката, Унгареца (Митко), оше Метила – Митко от Дупница, който го намериха мъртъв в един мотел и ме търсиха дипломатите. Аз им дадох инструкции за маршрута до Италия, рейсове, граници, как да се ориентират в тъмното, какво да говорят на местните и ако ги хванат.

Дойдоха, но, Доката малко стоя в Аризона, не му се работеше в сервиз за стари и разбити автомобили, и замина за Айова,” разказва Ейнджъл, както казват на Ангел Йорданов.

/Бел.ред. Именно там в Аризона, в момента е синът на Бай Донко – Антон (Тони) Драганов, пилот на Барак Обама, за него четете по-долу./

“Може би година и половина по-късно ми се обади от Сиатъл. Там се ожени за Шенън, с която имат двама сина. Единият сега е тук в Аризона, ти го знаеш, караше въртолета на Обама. Беше много доволен и щастлив с децата си. Ние сме така старото поколение, радваме се на деца, наследници, аз имам дъщеря и двама сина. Ще се радвам да държим връзка и ти благодаря, че се сещаш, че младото поколение не иска да има спомени,” завършва разказа си за половин вековния си приятел Бай Донко, Ангел Йорданов от Финикс.

“След като идва тук в Сиатъл, Бай Донко строеше къщи. Знаеш ли на колко хора е помогнал, българи,” риторично пита Ивайло Йовев, с който продъкжаваме разказа за последните години от живота на Донко Драганов.

“Той е един от създателите на българското сдружение в Сиатъл. Беше касиер (ковчежник), винаги имаше пари за празници, дори за агнета всяка година през месец май. Винаги, ама винаги е правел нещо, по всяко време от което си го спомням от 90-те години. Голям човек! Голям българин! Поклон!”

Поклон пред Бай Донко!

Така завършва разказа за един велик българин “зад граница”!

Донко Драганов остави жена Шенън, двама сина Антон (Тони) и Аарон, и внуци.

Антон (Тони) Драганов, 24 години е офицер в елитната част на американската армия Морските Пехотинци (US MARINES CORPS OFFICER – USMC). От които 14 е пилот на хеликоптер, вкл. 4 които превозва президента Барак Обама и заместника му, на борда на т.нар. Marine One с чин Капитан, по подобие на президентския самолет Air Force One. (CAPT Anton Draganov FY15 MARINE HELICOPTER SQUADRON ONE (HMX-1))

Други 12 години е оръжеен и тактически инструктор, и още 11 водещ в екипи по качеството, сигурността и поддръжката.

Airmen from the 423rd Security Forces Squadron (SFS), · U.S. Marine Corps Capt. Anton D. Draganov Photo: NARA & DVIDS Public Domain Archive, collection from The U.S. National Archives and Defense Visual Information Distribution Service. The U.S. National Archives and Records Administration (NARA)

Airmen from the 423rd Security Forces Squadron (SFS), · U.S. Marine Corps Capt. Anton D. Draganov Photo: NARA & DVIDS Public Domain Archive, collection from The U.S. National Archives and Defense Visual Information Distribution Service. The U.S. National Archives and Records Administration (NARA)

Има бакалавърска степен от университета в щата Вашингтон и магистърска от Хавайския Пасифик университет.

От 2021 г. Тони Драганов е пенсиониран от армията и е менджер в подразделението на компанията Амазон в щата Аризона.

Донко Драганов има брат във Велико Търново.

Помен за Бай Донко

Ммм