Ракел Уелч почина в Лос Анджелис, Калифорния (видео “на живо” + интересното от живота)

Звездата на Алеята на Славата в Холивуд на филмовата икона от 60-те със статут на секс символ бе покрита с цветя

Playboy: “Най-желаната жена” на 70-те – позира за списанието, но никога никъде не се разголва изцяло – какво казва Хю Хефнер за нея

15 фев 2023 (Лос Анджелис, Калифорния) Феновете отдадоха почит на актрисата Ракел Уелч на нейната звезда на Холивудската алея на славата, където бяха поставени цветя, след като филмовата звезда почина на 82-годишна възраст. Фото: BULGARICA, Instagram

15 февруари 2023 г. (Лос Анджелис) Феновете отдадоха почит на Ракел Уелч на нейната звезда на Холивудската алея на славата, където бяха поставени цветя, след като филмовата звезда почина на 82-годишна възраст.

Американската актриса Ракел Уелч, филмова икона от 60-те години на миналия век, която постигна статут на секс символ, изобразявайки различни силни женски образи, почина днес в дома си в Лос Анджелис, Калифорния. Това съобщи TMZ, като поясни, че е “починала след кратка битка с неразкрита болест”.

Звездата на Ракел на Холивудската алея на славата в Ел Ей (7021 Hollywood Blvd) е поставен на 8-ми юни 1996 г.

Ракел Уелч е американска актриса, писател и секс символ. Уелч е родена на 9-ти май 1944 г. в Чикаго, Илинойс, като Джо Ракел Техада в семейството на Джоузефин Сара с английски произход, наследничка на Джон Куинси Адамс и Мейфлауър, и боливиеца Армандо Карлос Техада Уркизо, боливиец. Баща й, авиационен инженер, емигрира от Ла Пас, Боливия на 17 години. Майка й е американка, дъщеря на архитекта Емери Станфорд Хол и Клара Луиз Адамс. Ракел е отгледана с презвитерианската религия и продължава да ходи на църква всяка неделя до края на живота си.

Ракел променя фамилното си име на това на 1-я си съпруг Джеймс Уелч през 1959 г. Същата година, когато Уелч играе главната роля в The Ramona Pageant, театрална пиеса на открито в Хемет, Калифорния, която е базирана на романа Рамона от Хелън Хънт Джаксън и Боб Билоу.

Уелч става синоптик в KFMB, местна телевизионна станция в Сан Диего. Поради тежкия си график тя решава да напусне обучението си в държавния университет в Сан Диего. 1-ят й брак се разпадна и тя се премества с двете си деца, Деймън и Латане, в Далас, Тексас, където е модел на Нейман Маркъс и работи като домакиня на коктейли, възнамерявайки да се премести в Ню Йорк. 

Ракел за 1-ви път спечели вниманието с ролята си на Кора Питърсън, техническият асистент на д-р Дювал във „Фантастично пътешествие“. След това тя спечели договор с 20th Century Fox и оттам участва във филми като Fathom, Bedazzled, Bandolero!, Lady in Cement, 100 Rifles и Myra Breckinridge.

Raquel Welch in One Million Years B.C. (1966)
Italian postcard, no. 100 103. Photo: publicity still for One Million Years BC (Don Chaffey, 1966).

20th Century Fox също предостави договора на Ракел на британското студио Hammer Film Productions, за което тя участва като Лоана в приключенския фентъзи филм от 1966 г. One Million Years B.C. Тя нямаше много диалог във филма, но гардеробът й я изстреля до статут на международен секс символ, а снимките се превърнаха в най-продаваните плакати.

Нейният външен вид и слава накараха Playboy да я нарече “Най-желаната жена” на 70-те години. Уелч се представя на церемонията по връчването на наградите на Академията няколко пъти през 70-те години на миналия век поради нейната популярност.

Уелч позира за Playboy през 1979 г., но тя никога и никъде не се снимала напълно гола.

Хю Хефнър по-късно пише:

„Ракел Уелч, един от последните класически секс символи, дойде от епохата, когато можеше да се смята за

най-сексапилната жена в света, без да си сваля дрехите.

Тя отказа да прави пълна голота и аз се поддадох! Снимките доказват нейната гледна точка.!”

Дъщеря й Тани също се появи на корицата на Playboy в изданието от ноември 1995 г., но и с гола снимка вътре.

Чаровната брюнетка Ракел Уелч, която замени бомбата-блондинка Мерилин Монро

Уелч помогна за превръщането на женския идеал на Америка в сегашното му състояние. Нейният красив външен вид и еротичност я превръщат в окончателната секс икона от 60-те и 70-те години на миналия век, а не в русата бомба от края на 50-те години, което е типично за Мерилин Монро, Джейн Мансфийлд и други. Уелч стана звезда в средата на 60-те и беше екзотична, брюнетка и тлеещо сексуална, неразголена до край никога, истинска жена! 

Ракел Уелч

През декември 1972 г. Уелч прави своя дебют в нощен клуб в Las Vegas Hilton; нейният акт предшества този на Елвис Пресли. През следващото десетилетие тя пренася концерта си в нощен клуб на други места и участва в телевизионни промоции, в които пее и танцува.
През декември 1981 г. Уелч играе на Бродуей в “Жена на годината” в продължение на две седмици, заменяйки Лорън Бакол в главната роля, докато Бакол е на почивка. Критиците са толкова ентусиазирани и доволни.от представянето на Уелч, че тя е поканена отново да изпълнява ролята за още 6 месеца през 1982 г.

През последните години Ракел участва в сериала на PBS American Family, история за мексиканско американско семейство в Източен Лос Анджелис. През 2000-те години тя се появява в комедийните филми Legally Blonde и Forget About It, както и в сериали като Welcome to the Captain и Date My Dad.

През 1974 г. Уелч печели награда Златен глобус за “най-добра филмова актриса в мюзикъл или комедия” за “Тримата мускетари”. Тя също е номинирана за награда Златен глобус за изпълнението си в телевизионната драма “Право да Умреш” (Right to Die, 1987).

Уелч приема статуетката Оскар за “най-добра поддържаща женска роля” от името на топ-актрисата Голди Хоун, когато Хоун не можа да бъде там.

Във филма „Изкуплението Шоушенк“ от 1994 г. плакатът, който Анди Дюфрейн имаше на стената на затворническата си килия по време на бягството си, беше прочутото изображение на Уелч в “Милион години пр.н.е.”. Преди бягството на Дюфрен да бъде осъзнато, надзирателят нарича Уелч „мис Фъзи Бритс“

Actress Raquel Welch attends Mercedes-Benz presents the Carousel of Hope Ball benefitting Barbara Davis Center for Diabetes on October 11, 2014 in Beverly Hills, California. (Photo by Chelsea Lauren/Getty Images for Mercedes-Benz)

Като бизнесдама, Уелч успя с характерната си линия за перуки. Тя също започна и за бижута, и грижа за кожата, но нито едно от тези начинания няма успеха на нейната колекция от перуки HAIRuWEAR.

Ракел се жени за любовта си от гимназията, Джеймс Уелч, на 8 май 1959 г., с когото има две деца, Деймън Уелч (роден на 6 ноември 1959 г.) и Латане “Тахни” Уелч (родена на 26 декември 1961 г.). Джеймс и Ракел Уелч се разделят през 1962 г. и се развеждат през 1964 г.; но тя запазва фамилното име на Уелч до смъртта си.

Уелч се омъжва за продуцента Патрик Къртис през 1967 г., и се развежда с него през 1972 г. По време на снимките на филма 100 пушки в Испания през 1968 г. Уелч има извънбрачна връзка с испанския актьор Санчо Грасия, който има малка роля във филма. Съпругът на Уелч, след като разбрал за аферата, преследвал Грасия с оръжие в хотела, където били отседнали в Агуадулсе. Уелч също имаше връзка с друг испански актьор, Алдо Самбрел, по време на снимките.

През 1980 г. тя се омъжва за продуцента Андре Вайнфелд, като се развежда с него през 1990 г.
Уелч се омъжва за Ричард Палмър, собственик на Mulberry Street Pizzeria, през 1999 г., но след това се разделя с него през 2003 г. и по-късно се развежда. Тогава Уелч казва, че никога повече няма да се омъжи.

Нашите мисли са със семейството, приятелите и феновете на Ракел в този труден момент.