Никола Ибришимов с наградата за спортна журналистика “Людмил Неделчев-Люпи и Николай Колев-Мичмана” за 2022 г

Коментаторът на финала на световното първенство по футбол е асиситиран от Делян Кючуков от в-к “Сега” и Илиян Енев от БНТ

(7 февр 2023, София) Наградата “Людмил Неделчев-Люпи и Николай Колев-Мичмана” за спортна журналистика за 2022 г. беше връчена на Никола Ибришимов от министъра на спорта Весела Лечева, в Музея на спорта на Националния стадион “Васил Левски”.

7 февруари 2023 г. (София) Никола Ибришимов е носителят на наградата за спортна журналистика на името на Людмил Неделчев-Люпи и Николай Колев-Мичмана за 2022 г.,  Коментаторът на “Евроспорт България” е победител в 14-ото издание на класацията за значими постижения в професията, поясниха от Българската Асоциация на Спортните журналисти.

Подгласници на лауреата на наградата за 2022 г. са Делян Кючуков от “Сега” и Илиян Енев от БНТ.

“Тази година беше изключително интересна и заради Олимпийските игри в Пекин и заради световното първенство по футбол в Катар. Подозирам, че получавам наградата заради футболния мондиал, който коментирах. Благодаря за доверието и признавам, че тази награда е голяма отговорност”, каза Никола Ибришимов.

Наградата му беше връчена от министъра на спорта Весела Лечева, в Музея на спорта на Националния стадион “Васил Левски”.

“Николай Колев и Людмил Неделчев вдигнаха много високо летвата на българската спортна журналистика със своята уникалност и стил. Всеки помни техните коментари и гласове“, каза Весела Лечева.
Министърът сподели, че често слуша коментарите и на настоящия победител Никола Ибришимов.

За цялостен принос е отличен отразилият своето 9-то световно първенство по футбол на живо Румен Пайташев.

Никола Ибришимов завършва НСА (ВИФ), като журналистическата си кариера започва в БНТ през 2004 г. Коментира редица световни и европейски първенства по футбол, летни и зимни Олимпийски игри.

Никола Ибришимов е роден в София в края на април на 1981 г. в семейството на Русалка и Иван Ибришимови, и има брат Иво-Живан. 

Журналистическата традиция в семейството идва от бащата, който близо 50 години е медиен човек. Още докато учи за инженер във ВМЕИ – София (специалност „Радио и телевизия“), работи като редактор на студентския вестник „Технически авангард“. А, по-късно завършва семестриално специалността „Телевизионна журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години работи в БНТ, след това минава в печатните медии. За известно време влиза и в политическия живот на страната и е част от ръководството на пресцентровете на предизборните кампании на СДС и ОДС, а в периода 1997 – 2002 г. е секретар на президента Република България Петър Стоянов. След края на мандата на Стоянов Ибришимов се връща отново към печатните медии. От 2017 г. е журналист на свободна практика.

Никола завършва НСА (ВИФ), като журналистическата си кариера започва в БНТ през 2004 г. Коментира редица световни и европейски първенства по футбол, летни и зимни Олимпийски игри. През 2012 г. става лауреат на отличието „Братя Ексерови”. През 2016 г. се присъединява към екипа на “Евроспорт България“. Активен е в коментарите на големия тенис. През 2022 г. коментира по БНТ мачове от световното първенство по футбол, включително и впечатляващия финал на мондиала.

“Емоциите никога няма да отминат. Това е един от мачовете, който винаги ще го помним. Трябваха ми няколко дни, може би повече от седмица, за да започна да събирам парчетата от пъзела в главата си. Защото, когато коментираш един мач, ти го виждаш по много по-различен начин, отколкото когато го гледаш като фен. Един коментатор се занимава със страшно много неща по време на коментара си. То не е само да седнеш, да гледаш и да бърбориш”, каза Ибришимов, който през януари т.г. гостува в подкаста “Фактор”.

Аз се готвя всеки ден, защото гледам да не пропускам нищо от информационния поток. Когато вече знам кой конкретен мач ще коментирам, първото нещо е да гледам видео. Гледам страшно много мачове на запис.

Хората не знаят колко много усилия полагам, за да се подготвя за един мач. Повечето си мислят, че сядам и почвам да си говоря. А всъщност, аз започвам много ни по-рано.

Може да познавам двата отбора много добре, но пак гледам записи на техни мачове. Бих искал да изгледам последните 2-3 мача, за да видя дали се е появила нова тенденция, треньора как прави смените си и въобще какво мога да очаквам в конкретния мач.

Това е първоначалното разузнаване на двата отбора. След това започвам да правя статистическа подготовка, база данни, цялата информация. В деня на мача гледам да съм свеж. Това е нещо, което не бива да се подценява. Виждам, че много колеги и от по-младите вече гледат със съвсем друго око на тази професия и се влагат големи усилия. И затова искам и зрителите да знаят, че

когато един коментатор седне да коментира мача, зад него стоят много, много, много часове подготовка. И затова той вижда нещата по по-различен начин.

Не става дума за това само да познаваш футболистите”, каза Ибришимов.

Носителят на престижната награда не се въздържа да коментира промяната на волята в спортистите и намесата на политиката в спорта, но и за всичко, което зрителите искат да чуят и видят.