Българче громи американче на АО тенис – рекорд за младите надежди на България – 3 полуфиналисти, 4 за 2ри кръг и 5 участници

Децата на България на корта пишат история

Децата на България на корта пишат история – 3-ма 1/8-финалисти при юношите и девойките, 4-ма във 2-ри кръг и общо 5-ма участници на 1я за 2023 г. турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия!

24 януари Българката Росица Денчева днес безапелационно надигра американката Тейтъм Еванс с категоричното 2:0 сета с изразителните 6:2 и 6:2 гейма, и така продължи към фазата на 1/8-финалите на турнира за юноши на Аустралия опън (АО), който върви успоредно с този при големите. По-рано 15-годишната млада надежда при жените на България дебютира успешно на най-голямата сцена в тениса също с двусетов успех над по-опитната 17-годишна унгарката Лука Удварди, която е и финалистката от Уимбълдън и №10 в схемата. И в двата мача Роси постигна серия от пет (5) поредни гейма. Сега плевенчанката очаква сблъсък с рускинята Мира Андреев, която е 7-ма в схемата, но реално е с най-добрата позиция в ранглистата при жените (световна #292), където е и основна фаворитка за трофея. За Денчева остава надеждата, че и т.г. ще продължи нагоре, слез като изпрати една изключително успешна тенис 2022-ра година. Още за Роси по-долу.

Децата на България на корта пишат история – 3-ма 1/8-финалисти при юношите и девойките, 4-ма във 2-ри кръг и общо 5-ма участници на 1я за 2023 г. турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия!

 

Тазгодишното българско представяне на Аустрелиън Оупън ще се запомни с младите надежди и техен рекорд, а не единствено с представянето на Григор Димитров и Виктория Томова. България записа рекорден брой от общо пет (5) участници при юношите и девойките, а цели четирима (4) от тях продължиха към II-та фаза на надпреварата. Вече и трима са  осминафиналисти, като Адрияно Дженев “поведе хорото”, преодолявайки сърбина Зоран Лудоски и влезе в 1/8-финалите. Той бе последван от 17-годишният ни талант Илиян Радулов, който във 2я кръг срази китаеца Тианхуй Жанг и след малко над 90 минути на корта – за 2:0 (6:4, 7:6(2)). Припомняме, че по-рано на неофициалното световно първенство за юноши – “Ориндж Боул” двете български момчета се поздравиха с трофея.

     
 

Росица Денчева изпрати една изключително успешна тенис година. Талантливата българка триумфира с 2-ро място на световното отборно първенство до 14 г. и с 2-ро място на европейското отборно първенство в същата възраст. Росица в тандем с Йоана Контантинова спечелиха и 2-ро място на европейското лично първенство по двойки до 14 г. 

През изминалата година Денчева успя да спечели 1-та си титла при девойките в турнир на ITF, а също успя да спечели и две титли по двойки. Роси стана шампионка на сингъл и вицешампионка по двойки на турнира “Еди Хер”. След това Денчева спечели 3-то място на турнира “Ориндж Боул”. Надпреварата се води неофициално световно първенство по тенис за таланти от 12 до 14 години. На този турнир Роси завърши с шест (6) победи, и то без да загуби сет, и една драматична загуба на полуфиналите. Денчева участва на турнирите в САЩ като част от международните отбори на ITF. Росица Денчева даде интервю за сайта на Българската федерация по тенис, ето го, с малки съкращения:
Като цяло съм удовлетворена от постигнатото през изминалата година. … Ценя еднакво всичките си постижения, защото за всяко едно от тях съм положила много усилия, труд и силна воля да успея. … Съжалявам за пропуснатия шанс да играя финал на Ориндж Боул. Водих тричасова битка в полуфиналния мач при тежки климатични условия. … и най-важното е, че изпитах на собствен гръб правилото, че първо трябва да се пребориш със себе си, за да се пребориш успешно и с противника. Както се казва, когато губиш, не знаеш какво печелиш. … Най-трудно и отговорно е да играеш за националния отбор на България.”