Губернаторът на Калифорния иска помощ от Белия дом за водния потоп с пропаднали улици и паднали дървета (видео)

Гавин Нюсъм поиска декларация от президента Джо Байдън за извънредна ситуация, и представи бюджета за 2я си мандат

От края на декември 12 калифорнийци са загинали от бури

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм показва какво ниво на водата при наводнение е достатъчно, за да обърне авоюобил. Той лично посети пострадали райони до Сакраменто, и обяви $202 милиона долара нови инвестиции за дългосрочно предотвратяване на наводнения, предложени в предстоящия бюджет на щата, който днес предложи, едновременно и с официалната завяка за държавна (федерална) помощ към президента Джо Байдън, който е от неговата политическа партия на Демократите.

10 януари 2023 (САКРАМЕНТО) – Водният потоп от продължаващите зимни бури в Калифорния, днес принуди губернаторът Гавин Нюсъм да подаде искане до Белия дом за президентска декларация за извънредни ситуации в подкрепа на продължаващите усилия за реакцуя и възстановяване.

Ако бъде одобрена, декларацията ще активира цялата тежест на федералното правителство и ще позволи на държавата незабавен достъп до федерални ресурси и персонал за оказване на помощ. Искането на губернатора до президента Байдън и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации можете да намеритев оригинал ТУК.

От края на декември дванадесет (12) калифорнийци са загинали от бури, вкл. наводнения. /най-долу инфо за българи/

10 януари 2023 г. Цели улици пропаднаха в Чатсуърт, заедно с автомобилите. Районът се намира на 30 мили от Даунтаун Лос Анджелис и е известен с една от най-големите трагедии в американската история, голямото земетресение през 1994 г., когато загинаха 57 души, над 9000 бяха ранени, а щетите по днешни цени надвишават $100 милиарда долара.

На 9 януари 2023 в 20:10 ч.м.вр. пък бе издадена специална заповед от Ел Ей каунти за извънедно положение и защита за гръмотевични бури с пориви на вятъра до 50 mph, които най-вероятно ще проължат до сряда. Вече паднаха значителни валежи, между 1 и 5 инча дъжд, като количествата достигат на места и до 12 инча. Непрекъснато изникват и нови животозастрашаващите внезапни наводнения на реки и потоци, градски водоеми, магистрали, улици, подлези, частни домове, като някои трудно бяха откривани през нощта.

В Северна Калифорния в районите и на столицата Сакраменто и Сан Франциско положението е значително по-тежко от южната част с нейния Ел Ей и надолу към Ориндж каунти и Сан Диего. 

Във високите части на Санта Круз, южно на 70 мили от Сан Франциско и 30 от Сан Хосе, даже цели многогодишни дървета падат заради подгизналата почва. 

В неделя губернаторът Нюсъм лично посети два обекта по протежение на Deer Creek до Сакраменто, и обяви $202 милиона долара нови инвестиции за дългосрочно предотвратяване на наводнения, предложени в предстоящия бюджет на щата.

„Намираме се в средата на смъртоносен залп от зимни бури – и Калифорния използва всеки ресурс, с който разполага, за да защити живота на хората и да ограничи щетите“, каза губернаторът Нюсъм. „Приемаме сериозно заплахата от тези бури и искаме да сме сигурни, че калифорнийците остават бдителни, докато все повече бури се отправят към нас”. 

Администрацията на Нюсъм вече е инвестирала #738 милиона долара в програми за защита от наводнения само през последните две години, включително проекти за защита от наводнения, поддръжка на инфраструктура и прогнозиране на времето.

Калифорния е изправена пред прогнозиран бюджетен дефицит от $22,5 милиарда долара за следващата фискална година, обяви днес губернаторът Гавин Нюсъм, което е рязък обрат от миналогодишния излишък от $98 милиарда долара. Неговият бюджет изглежда избягва значителни съкращения на повечето големи програми, въпреки че намалява предложените разходи за “инициативи за изменение на климата” с около $6 милиарда долара, като се надява да възстанови тези разходи през 2024 г. или да ги компенсира с федерални пари.

Още на 4 януари 2023 г. губернаторът Гавин Нюсъм обяви “извънредно положение” в цяла Калифорния, което да подкрепи усилията за спешна помощ, вкл. разрешаване на мобилизирането на Националната гвардия на щата в подкрепа на реакцията при бедствия, насочване на транспорта, за да може да поиска незабавна помощ чрез Програмата за спешна помощ на Федералната магистрална администрация за подпомагане на ремонта на магистрали и друга подкрепа за местни усилия за реакция и възстановяване. Текстът в оригинал можете да намерите ТУК.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ, ако сте в район спредупреждение за наводнение:

  • Намерете сигурен подслон веднага.
  • Не ходете, плувайте или шофирайте през наводнени води. Просто се обърнете и напуснете.
  • Не забравяйте, че само шест (6) инча движеща се вода може да ви събори, а един фут движеща се вода може да помете автомобила ви, а дори от 1 до 4 инча могат да направят “акваланг” и най-малкото да го изхвърли от лентата или цялото шосе.
  • Стойте далеч от мостове над бързо движеща се вода. Изберете заобиколен път.

До момента няма информация за пострадали българи, чийто брой на Западното крайбрежие вече надвишава 75,000.  

Може би, и с Божията помощ, след като успяха да уловят Кръста за Богоявление в неделя, само ден преди водния потоп в щата

Софиянец на Христова възраст улови кръста в океана в Лос Анджелис ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО И ИНТЕРВЮ

мм

ВИЗИТКА

Гавин Нюсъм и Дженифър Сибел имат 4 наследника. Нюсъм е 1ят губернатор на Калифорния, който отглежда малки деца, докато е на поста.

Гавин Кристофър Нюсъм стартира своят 2ри мандат на губернатор на Калифорния преди три дни (7 ян 2023).

Гавин е роден на 10 октомври 1967 г. в Сан Франциско, и е американски политик и бизнесмен, който е 40-ият губернатор на Калифорния от 2019 г. насам. Член на Демократическата партия, той е служил като 49-ти вицегубернатор на Калифорния от 2011 до 2019 г. и 42-ри кмет на Сан Франциско от 2004 до 2011 г.

Гавин е 4-то поколение санфранцисканец, дете на Теса Томас (по баща Мензис) и Уилям Алфред Нюсъм III, съдия от щатския апелативен съд и адвокат на петролната компания на известния Пол Гети (Getty Oil).
Нюсъм и неговите инвеститори създават компанията PlumpJack Associates L.P. на 14 май 1991 г. Групата стартира винарната PlumpJack Winery през 1992 г. с финансовата помощ на семейния му приятел Гордън Гети. PlumpJack е името на опера, написана от Getty, който инвестира в 10 от 11-те бизнеса на Newsom. Гети споделя пред San Francisco Chronicle, че се е отнасял към Нюсъм като към син и е инвестирал в това бизнес начинание заради тази връзка. Гавин Нюсъм е кръстник на дизайнера и модел Натс Гети.

Нюсъм започва политическата си кариера през 1996 г., когато кметът на Сан Франциско Уили Браун го назначава в градската комисия за паркиране и движение.
През 2003 г., на 36-годишна възраст, Нюсъм е избран за 42-ия кмет на Сан Франциско, най-младият в града от един век. Той беше преизбран през 2007 г. със 72% от гласовете.
Newsom беше домакин на шоуто на Gavin Newsom по Current TV от 2012 до 2013 г. и написа книгата Citizenville от 2013 г. за използването на цифрови инструменти за демократична промяна.

Нюсъм е кръстен и отгледан в католическата вяра на баща си.
През декември 2001 г. Нюсъм се жени за Кимбърли Гилфойл, бивш прокурор от Сан Франциско и правен коментатор за Court TV, CNN и MSNBC.
Двойката се появи в броя на Harper’s Bazaar от септември 2004 г.; където позират във вилата на Гети в Лос Анджелис със заглаеие „Новите Кенеди“.
Разводът им беше финализиран на 28 февруари 2006 г. Гилфойл придоби известност през 2011 г. чрез чат шоу на Fox News, а по-късно тя бе назначена, като старши съветник на президента републиканец Доналд Тръмп, когото Нюсъм силно критикува. След раздялата си с Нюсъм, Кимбърли Гилфойл влиза във връзка със Доналд Тръмп Джуниър.

По-късно Нюсъм става ръкоположен служител към Църквата на универсалния живот.
На 31 януари 2007 г. близкият приятел на Нюсъм, мениджър на кампанията и бивш началник на щаба Алекс Турк се изправи срещу Нюсъм, след като научи от съпругата му, Руби Рипи-Турк, че тя и Нюсъм са имали връзка през 2005 г., когато тя е секретар по назначенията на Нюсъм, а той самият е женен за Кимбърли Гилфойл. Турк веднага подаде оставка, а Нюсъм призна за аферата на следващия ден и се извини на обществеността.

Нюсъм започва да се среща с режисьорката Дженифър Сибел през септември 2006 г.

Той обявява, че ще потърси лечение за разстройство, свързано с употребата на алкохол през февруари 2007 г.

Двойката обяви годежа си през декември 2007 г. и се ожениха в Стивънсвил, Монтана, през юли 2008 г. Двамата имат четири деца.

Нюсъм и семейството му се преместиха от Сан Франциско в къща, която купиха в Кентфийлд в окръг Марин през 2012 г. След избирането му за губернатор, се преместват в имението на “главата” на щата Калифорния в центъра на Сакраменто и след това се установяват във Феър Оукс. През май 2019 г. The Sacramento Bee съобщи, че покупката на Newsom за $3,7 милиона долара на дом от 12,000 квадратни фута във Феър Оукс е най-скъпата частна резиденция, продадена в района на Сакраменто от началото на с.г. През август 2021 г. Нюсъм продаде домът си в окръг Марин за $5,9 милиона долара.