Ч.Р.Д. Ламбо – Стефан Данаилов на 80 (мноого видео)

OБИЧАМЕ ТЕ И  

“Да сменим политиката и да постъпим най-човешки. Защото това да не знаеш дали ще оцелееш е страшно!”

Стефан Ламбов Данаилов, наричан още Ламбо, Мастъра, Бате Серго, Майор Деянов, Българският Ален Делон, е роден на 9 декември 1942 г. в София. Емблематичен български актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията.

9 дек 2022 Днес Големият Стефан Данаилов отбелязва 80-ти юбилей Стефан Данаилов! НЕ ТЕ ЗАБРАВЯМЕ Ламбо и в “Меката на киното” Лос Анджелис!

Случайно ли е, че докато Холивуд се тресе от сексуални скандали на жени и мъже, че са били щипани, пипани и насилвани, срещу Стефан Данаилов никога не е имало дори и една дума от женския свят?

Изключителен талант, подкрепен от мъжественна красота и харизма, бохем със замах, неподражаемо чувство за хумор, човек на живота – живот за Човека с главна буква. Обичан от жените и уважаван от мъжете с много приятели, боготворен от студентите си до ден днешен. Роден да води, лидер, но и винаги готов да помогне.

Незабравим!

Честит юбилей, Ламбо! 

+++
Стефан Ламбов Данаилов, наричан още Ламбо, Мастъра, Бате Серго, Майор Деянов, Българският Ален Делон, е роден на 9 декември 1942 г. в София. Ламбо е емблематичен български актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БКП/БСП, министър на културата (16 авг 2005 – 27 юли 2009), избиран за народен представител в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV НС.
Още като дете участва в игралния филм „Следите остават“ (1956). Докато е в казармата, смята да кандидатства история.

В “Шоуто на Слави” Стефан Данаилов разказа как рокът го е спасил в казармата. Заради берлинската криза през 1960-1961 г. в поделението се събират три набора. Старите бойци гонели младия свързочник Данаилов, но пък техните стари войници го пазели, защото ги учел да танцуват рок и туист.

Ламбо разказа и как се е запознал и влюбил в бъдещата си съпруга Мария. Познавал я покрай сестра си Росица, по-късно се влюбил до полуда в красивата манекенка за една вечер. Докато се оженят, помежду им имало всичко – и “табан кириз”(ходене, изпращане), и галчо-балчо, и оху-боху…

Актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го съветва да следва във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.
През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър „Н. О. Масалитинов“ (1967 – 1968).

Ламбо нямашe диплом, че е завършил ВИТИЗ. Не се явил на зачот по история на БКП, или може би по диамат (диалектически материализъм – б.а.). И така си остава недипломиран. Явно колко му е пукало за тези предмети… – Стефан Мавродиев

Работи в СИФ (1968 – 1973).
Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма „На всеки километър“ (1969).

Актьорът Стефан Мавродиев споделя как е дошло името Ламбо.

Баща му – бай Ламби, беше шеф на Тракийското дружество. Една вечер, вече бяхме в Пловдивския театър, Стефан ми казва: “Баща ми дава някаква вечеря и ни кани да отидем…” И ние като едни тракийчета отидохме да хапнем. И от Ламби, започнахме да викаме на Стефан Ламбо. Но кога стана това, убий ме, не мога да си спомня.

Събирахме се на всеки 10 години от завършването на ВИТИЗ – през 1977, 1987, 1997… Той беше генералният организатор на тези срещи и не даваша друг да плаща сметката.

Предизвикателството да пресъздадеш образа на Царя-Покръстител Борис-Михаил – ВЕЛИК Ламбо – играе и себе си! 

Ламбо грее и зад микрофона с песен, и ето с Вероник Жано

Ламбо има множество награди от национални театрални и филмови фестивали.

От 1964 до 2014 г. е женен за Мария Димитрова Данаилова (1937, Горна Оряховица – 22.04.2014, София).
Има син от актрисата Ирен Кривошиева – Владимир Данаилов (р. 27 юли 1986 г.). Има доведен син от брака си с Мария Данаилова – филмовият и телевизионен продуцент Росен Цанков.

През пролетта на 1992 г. Енчо Халачев предлага на Стефан Данаилов да вземе 1я си актьорски клас в НАТФИЗ, от който излизат Параскева Джукелова, Христо Чешмеджиев, Влади Въргала. Днес актьорите на Стефан Данаилов са цял театър, в поклон пред своя Мастер.

Стефан Данаилов винаги ме е държал изкъсо. Той е човек, който не издига фаворити и за него всички са равни. Абсолютно всички! Ако някой си заслужава да бъде смачкан, го мачка. Ако някой е постигнал нещо и е нормално да го похвали, въобще не го хвали. Казва му, че е гола вода и това е някаква случайност, но трябва да продължава напред. Обаче го прави по такъв начин, че те мотивира и ти се стремиш през цялото време да направиш нещо, което наистина да бъде онова, след което той да кажа: “Добре, бе, добре… Има някаква светлина…”

Такава харизма има тоя човек, такова лидерско увличане… просто те увлича да тръгнеш към успеха. Ние всички до един сме някакви малки стефанданаиловчета. Той пося много у нас. Даде ни едни от най-важните неща, които друг не ни е дал. Той ни обясни, че много е важно да се продадеш. Не е важно това, че си си направил ролята голяма, а да я направиш такава, че да се продаде…

Господ му е дал всичко на Стефан Данаилов. При него нещата се случват от само себе си. Просто е посочен, той е целунат. – Владислав Карамфилов (Влади Въргала)

„Дами канят“ (1980) е една от емблематичните български комедии.

През ноември 2018 г. Данаилов разкрива, че е диагностициран с болестта на Паркинсон.
Стефан Данаилов умира на 76 години от полиорганна недостатъчност в 00:15 часа на 27 ноември 2019 г. Остава след себе си сина си Владимир, племенницата си Росица, доведения си син Росен и праплеминниците и доведените си внучета.

Синът на Стефан Данаилов Владимир с наследството, което баща му завещава, купува недвижим имот в Америка със съпругата си Виктория в градчето Хънтингтън в Западна Вирджиния, САЩ. Тук Данаилов-младши най-после започва официална работа като общопрактикуващ лекар в една от болниците в града. Едно от последните желания на Стефан Данаилов е синът му да стане лекар. 

 

ПОЧИТ

Кулминацията на честването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов е днес в родния му град София. Известни артисти и певци ще се включат в гала-спектакъла „Години любов“ тази вечер в Народния театър “Иван Вазов”. Всички средства от продадените билети ще бъдат дарени на Дома на ветераните на културата и изкуствата в кв. “Захарна фабрика”, за който дом приживе Данаилов се грижеше.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчи на сцената поредната “Стипендия на Ламбо” със спомоществователството на фестивала “Сцена на кръстопът”, чийто създател е самият Стефан Данаилов.

“Ламбо заразяваше със страстта, с която се впуска във всичко. Когато ни раздаваше оценки по политически и партийни аргументи, винаги ни сравняваше със своите студенти. Казваше с присъщия си ироничен тон: Моите ученици са доста по-талантливи от вас,“ заяви Йотова на пресконференция в Народния театър „Иван Вазов“. 

Пак днес се открива изложба с непоказвани фотографии на Данаилов в градската градина, а в кино “Одеон” започва излъчването на филми на тема “Партньорките на Стефан Данаилов”.

Тази вечер е и представянето на биографичната книга “Стефан Данаилов. Игра на живот” от Георги Тошев и филма “Ламбо от София”.

Градинка в столичния район “Лозенец” ще носи името на големия актьор – “Проф. Стефан Данаилов”. От 1972 г. Ламбо живее в непосредствена близост до пл. “Велчова завера”. 

С ОБИЧ ЗА ЛАМБО

ЛЮБОПИТНО 

“Ние Сме На Всеки Километър и Така до Края на Света”.

Историята на сериала … знаете ли, че писателят-дисидент Георги Марков е бил Сценарист. На него принадлежи и последната литературно-художествена редакция на текста … 🙁 Марков е особено ревнив към героя си и не дава да се промени дори и реплика без изричното му съгласие. Когато излъчват „На всеки километър“ по БТ през късното лято на 1969 г., Марков вече е взел хонорара и избягал от България и затова го няма сред авторите на сериала. По нареждане на ЦК на БКП името му е свалено от надписите на филма и не е включено в Указа за удостояване на авторите с Димитровска награда.
+++
На всеки километър“ не е просто сериал, той е легенда в българското телевизионно кино и може би най-хитовият български сериал до момента. Приключенската тв продукция на партизанска тематика се ражда от голямата любов между Българска телевизия и МВР. Главните инициатори са Леда Милева и писателят Костадин Кюлюмов, който е първият зам.-началник на прословутото Шесто управление на ДС. Финансирането на продукцията идва от ЦК на БКП – със сериала е трябвало да бъде ознаменувана 25-годишнината от деветосептемврийската победа. Първте 13 серии, излъчени през 1969 г, имат невероятен зрителски успех и това кара създателите му да направят още 13, показани по БТ през 1971 г. Така сериалът се разделя в две художествени части – първата се развива преди 9 септември 1944, а другата – след това.
Снимките на сериала започват през 1969 г. Сценаристите на филма са Павел Вежинов, Свобода Бъчварова, Евгени Константинов, Костадин Кюлюмов и писателят-дисидент Георги Марков. Режисьори са Любомир Шарланджиев и Неделчо Чернев. Петимата сценаристи си разпределят 13-те епизода и всеки пише своя. Когато обаче накрая ги събират, се оказва, че един и същи герой говори по различен начин в зависимост от стила на автора си. Тогава Георги Марков-Джери влиза в ролята на диалогист и „рендосва“ репликите. На него принадлежи и последната литературно-художествена редакция на текста.
Ако Костадин Кюлюмов е основният двигател на проекта, Павел Вежинов е литературният тартор на групата. Заради безспорния си авторитет той има последната дума в творческите спорове при писането на сериите. Вежинов е „бащата“ на Никола Деянов. Главният герой на сериала с нелегалното име Сергей е събирателен образ на дейците на БКП през годините на нелегалната съпротива.
Появата на „На всеки километър“ по телевизията се превръща в истински празник за социалистическия труженик. Филмът има огромен успех, а героите му стават истински звезди. Хората над 55 годишна възраст и до днес си спомнят как улиците опустявали, когато почнел поредният епизод от „На всеки километър“. Топ сериалът е излъчван по всички социалистически телевизии, включително и в Китай, както и в някои западни страни. Най-високомерно е отношението към него в Съветския съюз, там не приемат, че някой друг може да направи по-добър сериал от техните.
Поет е Найден Вълчев, който написва текста към песента във филма:
Нас червеното знаме
роди ни,
нас не ще ни уплаши
смъртта
– ние сме на всеки километър
и така – до края на света…