Българче с 3 златни медала за комуникации и знания на световно в топ университета Йеил (ексклузивно видео и интервю)

13-годишният Кристиян Гълъбов от София 3 пъти на върха на “Турнира на шампионите” ” (Tournament of Champions Yale university), част от Световната Ученическа Купа (World Scholar’s Cup Global), носи знамето, правят го съдия
Какво означава Йеил?

13-годишният Кристиян Гълъбов от София 3 пъти на върха на “Турнира на шампионите” в Йеил (Tournament of Champions Yale university), част от Световната Ученическа Купа (World Scholar’s Cup Global), носи знамето, правят го съдия.

17 ноември 2022 г. Голям успех за България на един от най-престижните ученически турнири в света за комуникации и знания в престижния университет Йеил в Съединените щати.  
13-годишният Кристиян Гълъбов от София спечели три златни медала, а нашият отбор се качи на върха веднъж и взе сребро в различни категории на финала наречен “Турнирът на шампионите” (Tournament of Champions Yale university), който е част от надпреварата Световна Ученическа Купа (World Scholar’s Cup Global) и се проведе от 11-ти до 16-ти ноември. Темата т.г. на елитното планетарно съзтезание е “Обновен Свят” (Renewed World), а централата на организаторите е в Лос Анджелис, Калифорния. Финалите в Йеил са от 2017 г., а турнирът е от 2007 г., като вече е с над 700 отбора от повече от 50 държави, като регионален кръг имаше и в България през 2015 г. 
 
Да бъдеш добър оратор, където и да е по света е нещо, да си по-добър от всички по света е още по-, но вече да надминеш и самите домакини американци на техния собствен език, известни с тяхната вродена магическа словесна еквилибристика, е, това си е вече тотална победа. Но, “нахалството” не спира, българският лъв е златен, няколко пъти, не къде и да е, а в супер престижния университет Йеил, родил президенти и какви ли не фигури, от които са зависели Съединените шати, та дори целият свят. Само на 80 мили от “центъра на ораторията” свят и политика, “финансовият стълб” и символ на свободата – Ню Йорк, с неговите ООН, Уолстрийт, Световна банка и МВФ. И кога, по време на междинните избори в САЩ, когато се решава съдбата на най-мощната държава на Земята, и дори на самата ни планета. Повярвайте ми, казвам го след 22 години в Америка, и поне 22 по 100 срещнати янки от всякакъв калибър и положение. Направо могат да съжаляват и завиждат! Извинявам се, но “продукта” е български с най-високата стойност и перспективна инвестиция – деца и образование!
ПЛАНЕТАРЕН – да, точно така ще нарека успехът на това българче, успехът и на България, който чувствам и мой, пък ако щете наречете го генетичен. Но, все пак Кристиян, причина за моя гордост, и пример за всеки наш сънародник пи света и у нас. Да, точно и “у нас”, роден, израсъл, възпитан, обучава се и … побеждава. 
Защо ли не казвам “звезда”, като в жълто издание? Сами си отговорете!
Освен голям шампион Кристиян Гълъбов, който бе и знаменосец, в 1я български отбор от общо три, са още Олег Москотов и Димитър Балев, и така заедно спечелиха и трите дебата в едноименната категория. Олег взе и индивидуално две 2-ри места, подгласник на Кристиян в “Дебати”, както и в “Писане на есе”. 
В един от другите два отбора с българско участие е Николай Коджахристов, международен тим с две деца от Турция, взе индивидуални 1во и 2ро места.
В третия отбор са Александър, Кристина и Ю Ченг със сребро от финалите. 

Българчетата на турнира в Йеил

Гълъбов дори бе избран и за съдия в турнира, заедно със 7 деца от други държави, за да оценяват и определят на топ-дебатьорите от синиор дивижън на финалното грандиозно шоу.
Българчетата си тръгват от Йеил със Златен и сребърен медал отборно в категория “Дебати”, сребро във “Визуален тест за отборно решаване” (Scholars Bowl), и 11то отборно място в общото класиране за международния отбор на два континента – Европа и Азия. 
За да участва в Турнира на шампионите, всеки един от тримата ученици представители на само единият отбор на всяка държава, задължително трябва да има индивидуално класиране в програмата “Глобален кръг” за сезон 2021ва-2022ра, и поне двама от тях, да са се класирали и отборно.
Състезанието в Йеил протича в 4 основни категории (модула): 
– Дебати Всеки отбор дебатира три пъти по всички теми, от политика до поезия. Всеки ученик говори до 4 минути.
– Писмен тест със 120 въпроса в областите на история, науки и технологии, литература и медия, социални науки, специална област, изкуство и музика;
– Писане на есе във всяка една от тях, като темата се дава в последния момент;
– Визуален тест за отборно решаване – Всеки отбор в аулата на университета и с кликер. Всеки въпрос е по-труден от предишния.

Прага 2022

Тази година това е втори световен успех за Кристиян и България. През август т.г. на Глобал тура от съзтезанието в Прага той спечели цели 8 златни медала в различни категории, и така годишната равносметка става общо 12. 
Кристиян Чавдаров Гълъбов е роден на 21 април 2009 в София в семейството на Калина Павлевчева, завършила право в Софийския университет и Чавдар Гълъбов, магистър от Националната Спортна Академия. 
От три годишен Кристиян учи в ЧСУ “Свети Георги” в столицата, което е и официалният представител на съзтезанието в университета в Йеил.
“Това, което ни сплотява нас българите е историята ни, и печелим. Подкрепата на родителите, приятелите, учителите ме държи в кондиция. В такива мащаби трябва да има много концентрация, и го постигаме, защото сме сплотени и знаем какво правим. Чрез това съзтезание много врати ми се отвориха”.
Това е само част от споделения опит от Кристиян, неговите послания. Останалото вижте в ексклузивното интервю, което нашият талант намери сили, за даде посред нощ, малко след съзтезанието.

ЕЛИТЪТ НА ЙЕИЛ

Девизът на Йеил е Lux et veritas (Светлина и Истина), изписан на емеблемата и на еврейския Хебрю език ותמים (English: Urim V’Tamim) , с превод “Светлини и Перфекция”.

Йейлският университет (Yale University), или само Йейл, е сред най-известните частни университети в САЩ и света, намиращ се в гр. Ню Хейвън, щата Кънектикът, дал “светлина в тунела” на едни от най-влиятелните хора в САЩ и планетата, които някак си с познание да стигнат до перфектната истина. За да спази девизът си Lux et veritas (Светлина и Истина), изписан на емеблемата на еврейския Хебрю език ותמים (English: Urim V’Tamim) , с превод “Светлини и Перфекция”.
Съкратените обръщения „Елис“ („Elis“) – по името на основополагащия дарител на университета Елиху Йейл (Elihu Yale)) и „Йейлис“ („Yalies“) са често използвани във и извън Йейл, като обръщения към йейлските студенти.
Основан през 1701 г., Йейл е 3-тото по основаване висше училище на територията на съвременните Съединени американски щати (след Университета на Уилям и Мери и Харвард). Член е на така наречената Бръшлянова лига (Ivy League) на американски университети, етикет на тази група висши училища, които се отличават с отлично академично качество и високи критерии за прием.
Известен е най-вече с основното си училище Йейлски колеж (Yale College), с юридическото (Yale Law School) и това по драматургия (Yale School of Drama), последното обучило редица влиятелни холивудски и бродуейски актьори и сценаристи.
През 1861 г. Йейлското висше училище по изкуство и науки (Graduate School of Arts and Sciences) е 1-та институция в САЩ, която присъжда докторска степен.
Йеил е алма-матер на 5 американски президенти (Уилям ТафтДжералд ФордДжордж Х. У. БушБил Клинтън и Джордж Уокър Буш) и номинираният за кандидат-президент от Демократичната партия сенатор Джон Кери, както и държавни секретари. Американският патриот и „1-ви разузнавач“ Нейтън Хейл.
Редица висши американски и други политици, като Дик Чейни.
Значителни обществени деятели, като основателят на Корпуса на мира Саржент Шивър и водещи предприемачи от целия свят, като основателят на банката „Морган Стаенли“ Харолд Стенли и основателят на глобалния куриер „Федекс“ Фредерик У. Смит.
Както и на няколко чуждестранни държавни глави, вкл. бившите президенти на Мексико – Ернесто Задило, на Германия – Карл Карстенс и Филипините – Хосе Пациано Лаурел. Както и премиер на Великобритания Тони Блеър.
Писателите Синклер Луис и Том Улф, езиковедът Ноа Уебстър, носителите на „Оскари“ Пол НюманМерил Стрийп, Дъглъс Уик, Холи ХънтърДжоди Фостър.
Сред най-значимите активи, които притежава университетът, са 2-те по големина в света – академичен фонд (над $15 млрд) с идеална цел и системата от библиотеки. 

Кристиян не може да стане президент на САЩ, защото не е роден тук, но със сигурност влиза в Сената с тези успехи, след като го приемат в американски университет! Дерзайте българчета, никой никога не може да каже при приема в американски университет, особенно елитните, защо някой е приет, а друг – не. Да се вземе стипендия! Дори и само по произход има най-различни вариации, но винаги се гледа какво сам си постигнал, особенно извън училище, освен оценките и благосъстоянието на родителите ти. Спорта е другата екстра, която не е за изпускане!

 
Ммм