Украински свещеник спасява българска Църква в Лос Анджелис (видео)

Отец Юрий Шах служи в БПЦ “Св. Климент Охридски” и как се роди тя

Бащата на Рита Уилсън и свекър на Том Хенкс, шапкарката на Царя, акционер в Ел Ей Лейкърс и още личности се грижат и посещават Храма

Украинският свещеник Юрий Шах (Fr. Yuriy Shakh) служи в БПЦ “Св. Климент Охридски” в Лос Анджелис, Калифорния. Фото: Евгени Веселинов, БУЛГАРИКА

Украинският свещеник Юрий Шах (Fr. Yuriy Shakh) служи в БПЦ “Св. Климент Охридски” в Лос Анджелис, Калифорния. Така реално Отеца спасява едната от двете българска православни Църкви в Ел Ей, след като предишният свещенослужител Отец Николай Тодоров бе освободен, а желаещите за свети отци в наши Храмове по света и у нас са много малко, и даже липсват.

Църковните служби, традиционно за целите Съединени щати, се провеждат само в неделя и Храма е отворен почти 4 часа (10:00 – 14:00) за времето на работата на свещеника. Той води част от службите на български език. След това винаги има празничен обяд, по време на който, също се отваря вратата на черквата.

Храм “Св. Климент Охридски” официално е регистриран през 1961 г., едновременно с другия наш купол в “Града на ангелите” – БПЦ “Св. Георги Победоносец”. 

Църквата е осветена под омофора на Негово Високопреосвещенство блаженопоменен архиепископ (Владика) Кирил (Йончев), архиерей-основател на Българската Толедска епархия на автокефалната православна църква в Америка (Orthodox Church in America – OCA). След кончината на Владиката Кирил, и до днес, пархийски архиерей е архиепископ Александър (Голицин) от Толедо, Охайо.

Православната църква в Америка се ръководи от нейния синод на епископи, признати повсеместно за канонични, и оглавявани от нейния избран лидер митрополит Тихон, архиепископ на Вашингтон.

Сградата на “Св. Климент Охридски” е издигната от “кота нула” със собствени сили и средства. По-известни имена в Храма са и шапкарката на царя, и над 30 години директор на една от най-големите американски банки, и диригент, и акционер в баскетболния гигант Лейкърс, и семейството на Рита Уилсън (жена на Том Хенкс), и Епископът и създател на Българския Диоцез на Православните Църкви на Америка, и шампион и треньор по спортна гимнастика. 

Лос Анджелис в Калифорния, е единственният град в света, където има цели три (3) сгради, 100%  изплатени и собственност на български организации – две църкви (с.1961) и т.нар. “български клуб”(с.1947). 

ИСТОРИЯТА НА “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” В ЕЛ ЕЙ

“Зародиша” е още на 30 март 1939 г., когато се организира Българската християнска общност „Свето Богоявление”, основно с усилията на Петър Илиев, Джон Трифин и Петър Генчев.

Известно време се провеждат църковни служби от руски свещеници, но големите усилия да изкарват прехраната на семействата си и Втората световна война ги откъсват от делата им.

През 1960 г. се извършва голяма реорганизация в църковната общност. За изграждането на църква застават Методи Михайловски, Петър Илиев (президент) и Йордан Янакиев, който застава начело през следващата година. Голяма помощ за тази реорганизация оказва и г-н Христо Вайцаров, възпитаник на Софийската семинария. Впоследствие и той заема длъжността президент и с дълбока преданост към Българската православна църква служи като четец и певец до смъртта си.

Членовете, е църковната общност решават да бъде регистрирана в щата Калифорния под името „Свети Климент Охридски“. Какво по-подходящо име от това? Името на първия ученик на св. Кирил и Методий, на човека, пренесъл и проповядвал Словото Божие на български език между Охрид и Черно море.

И така на 17 януари 1961 г. учредителният договор е подаден в Сакраменто. Уставът на църковната организация е изготвен и приет на 14 февруари 1961 г. През октомври същата година църквата организира богослужения в малката зала на т.нар. “Български клуб”. Служат гостуващи духовници с отклик на хор с ръководител г-н Любен Балабанов. В същото време усилено се търси български свещеник.

Но “ръката на смъртта” поема един по един Петър Илиев, Йордан Янакиев и Методи Михайловски.

През ноември 1966 г., по време на президентството на д-р Стефан Титев, отец Петър Грънчаров, български свещеник, става ректор на храма “Св. Климент Охридски”. Неделните служби продължават, но този път в “Света Троица”, епископална църква в Холивуд.

Стефан Кантарджиев става директор на църковния хор, чиито членове работят дълго и упорито и всяка седмица добавят нови изпълнения към репертоара си, и на български, и на английски. И така тридесет години.

През 1968 г. църквата закупува имота за построяване на църква на ъгъла на Bronson и Virginia Aves в Холивуд, една пряка от Санта Моника булевард.

На 19 април 1970 г. отец Петър Грънчаров подава оставка и енорийски свещеник става отец Владимир Михайлов.

Разглеждат се много планове за сградата на църквата, водят се  дълги и трудни преговори за издаване на разрешение за строеж. И ето, проектът на младия архитект Пейо Михайловски е приет. Г-н Луис Малчев, главен изпълнител изиграва изключителна роля за изграждането на църквата, както и няколко български инженери, но целият строеж е под надзора на Иван Иванов.

Празничната 1-ва копка е на 30 май 1971 г. Всички са ентусиазирани и се редуват пред лопатата. Основите и салонът на църквата са завършени, а крайъгълният камък е положен в много празнична атмосфера на 27 февруари 1972 г. В крайъгълния камък е запечатан свитък с подписите на онези, които са обърнали лопата пръст. През юни същата година пристигат иконите за олтара, които са подарени на църквата от паството на Българо-Македонската църква „Св. Богородица“ в Сиракуза, Ню Йорк.

Всички взимат участие в изграждането на църквата – стари и млади, мъже и жени и деца – от най-големите до най-малките. Младежката група “Младо българско дружество” боядисва пейките и засажда дървета. Женското дружество “Ladies Auxiliary” събира средства. Най-накрая работата е свършена.

И така на Великден 1973 г. точно в 23 часа епископ Кирил и отец Владимир отслужват водосвет и така освещават църквата и гордо въвеждат паството в новия и красив Божи дом. С традиционното пеене на „Христос воскресе” паството и освещава оброчето под иконата на Свети Климент, за да гори на Тихия океан, както гори на Охридското езеро.

Следват радости и скърби. Но независимо дали става дума за сватби, кръщенета, погребения или възпоменателни служби, вече има място, където да може правилно да се извършват служби. Българското паство най-после има свой дом.

На 23 ноември 1980 г. в св. Престол на св. Климент Охридски Негово Преосвещенство епископ Кирил, в съслужение с архиерейския архимандрит о.Владимир Михайлов, архимандрит Пембъртон и гостуващи духовници, полага мощите на свети Йоан Рилски, патронът Свети Български и Свети Герман Аляски, 1-ят православен светец на американска земя, за да закрилят и напътстват.